Όταν όλες οι άλλες πρακτικές αποτυγχάνουν, ακόμη και το κράτος καταφεύγει σε λύσεις …τρομοκρατίας οι οποίες κινούνται και στα όρια της νομιμότητας.
Τι λέει η χθεσινή απόφαση Οικονόμου; Ότι στους οφειλέτες του Δημοσίου ή τους φοροπαραβάτες, μπορεί να επιβληθεί ...το μέτρο της δέσμευσης του τραπεζικού λογαριασμού πριν καν προλάβει ο ενδιαφερόμενος να διατυπώσει τις αντιρρήσεις του. Και επειδή γνωρίζουν στο υπουργείο οικονομικών ότι τέτοιες πρακτικές κινούνται στα όρια της νομιμότητας, βρίσκουν τη …λύση και δίνουν τη σχετική οδηγία προς τους εφόρους: «Στις ανωτέρω, όμως, περιπτώσεις και προκειμένου να μην εκδίδονται απορριπτικές για τον τυπικό αυτό λόγο δικαστικές αποφάσεις, εφαρμογή έχουν οι διατάξεις του εδ. β' της παρ. 3 του άρθρου 6 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και η αρμόδια για την εφαρμογή των μέτρων φορολογική αρχή οφείλει να επιδίδει με απόδειξη στον υπόχρεο, σε βάρος του οποίου εφάρμοσε τα μέτρα διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου, κλήση προς επιγενόμενη ακρόαση για τις διαπιστώσεις που καταγράφηκαν στην Ειδική Έκθεση Ελέγχου του άρθρου 14 [1] του ν. 2523/1997 [2], εντός αποκλειστικής προθεσμίας 15 ημερών από την ημερομηνία εφαρμογής των μέτρων».
Τι εννοεί ο …ποιητής; Σας δεσμεύουμε την κατάθεση, παγώνουμε τη λειτουργία της επιχείρησής σας για τουλάχιστον δύο εβδομάδες αλλά επειδή σας έχουμε κοινοποιήσει μια πρόσκληση, είμαστε εντάξει με τον νόμο. Και καλά στις περιπτώσεις που οι φορολογικές αρχές έχουν απέναντί τους το μέγα φοροφυγά. Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις ανθρώπων που για τυπικές φορολογικές παραβάσεις έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τεράστια πρόστιμα;
Μήπως εδέησε το υπουργείο Οικονομικών να καταργήσει όπως έχει υποσχεθεί τα εξοντωτικά πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων τα οποία μάλιστα πολλές φορές «πέφτουν» στα φορολογικά δικαστήρια; Ποιος θα αποζημιώσει τον επιχειρηματία που θα υποστεί τεράστια ζημιά αν του δεσμεύσουν την τραπεζική κατάθεση, σε περίπτωση που μετά την προθεσμία των 15 ημερών αποδείξει ότι διώκεται για λάθος λόγους; Είπαμε, ευπρόσδεκτο κάθε μέτρο πάταξης της φοροδιαφυγής αλλά και λίγο λιγότερος πανικός δεν θα έβλαπτε.
Στενοί συνεργάτες του κ. Οικονόμου, σε επικοινωνία τους με το moneypost.gr, ανέφεραν ότι δεν πρόκειται για νέο νόμο, αλλά για οδηγίες προς τις Εφορίες, οι οποίες δίνονται κάθε χρόνο. Ο νόμος- διευκρίνιζαν- ισχύει από το 1997 και δεν υπάρχει κάτι καινούριο.
Αρίστος Οικονομίδης
www.moneypost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου