Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Πάσχα σε εκλογικούς ρυθμούς, σε θέσεις μάχης από την Τρίτη




Σοφία Βούλτεψη:Πασχαλινός προεκλογικός πυρετός με τα κόμματα να παρακολουθούν τα ποσοστά τους να ανεβοκατεβαίνουν και την αγωνία να φθάνει στο ζενίθ, καθώς κάποιοι βρίσκονται με το ένα πόδι εντός Βουλής και κάποιοι με το ένα πόδι εκτός.

Το ασταθές πολιτικό περιβάλλον και η γενική ρευστότητα δεν επιτρέπουν...
ασφαλείς προβλέψεις, καθώς η κοινή γνώμη παραμένει σε κατάσταση σοκ, με αποτέλεσμα τις συνεχείς μεταστροφές ανάλογα με την επικράτηση πότε του θυμικού και πότε της λογικής.

Χωρίς αμφιβολία ζούμε το πιο… πολιτικοποιημένο Πάσχα, καθώς την προσεχή εβδομάδα μπαίνουμε για τα καλά σε μια προεκλογική περίοδο που θα είναι συγχρόνως η πιο μακρά και η πιο βραχεία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας.

Ουσιαστικά, η προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ορκίστηκε η κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά στη διάρκεια αυτών των μηνών πολλά άλλαξαν στον δημόσιο βίο, με νέα κόμματα να κάνουν την εμφάνισή τους, προσπαθώντας να επιβιώσουν και να εμπεδώσουν τη θέση τους μέσα σε ένα εξαιρετικά ρευστό περιβάλλον.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τα ποσοστά των δύο βασικών κομμάτων σε χαμηλά επίπεδα, αλλά τίποτε δεν έχει κριθεί, καθώς οι προσεχείς τρεις εβδομάδες αποτελούν ικανό πολιτικό χρόνο για να ξεθυμάνει ο πρώτος ενθουσιασμός του «καινούργιου».

Την ίδια ώρα, με ενδιαφέρον παρακολουθούν τις εξελίξεις και οι δανειστές, που στέλνουν τα μηνύματά τους περί ανάγκης σταθερότητας και εφαρμογής του προγράμματος.

Επικεφαλής της εκστρατείας έχει τεθεί η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δύο φορές την εβδομάδα που πέρασε παρενέβη στα εσωτερικά της Ελλάδας, υποστηρίζοντας την ανάγκη για κυβέρνηση συνεργασίας που θα εφαρμόσει το πρόγραμμα.

Ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει η δήλωσή της με την οποία διαχώρισε τα ελληνικά κόμματα σε «υπεύθυνα» και «περιθωριακά», γεγονός που αποδεικνύει πως οι δανειστές όχι μόνο παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά έχουν και ένα είδος «εσωτερικής πληροφόρησης».

Ειδικά η Λαγκάρντ καταφεύγει σε εκτιμήσεις που θυμίζουν αποσπάσματα ομιλιών στη Βουλή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου…

Τέλος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί ο διεθνής Τύπος και την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα, όπως προκύπτει και από εκτενές ρεπορτάζ των Τάιμς της Νέας Υόρκης.

www.elzoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου