Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Ο Καπιταλισμός είναι νεκρός. Ο “νέος παγκόσμιος βασιλιάς” λέγεται Πιστωτισμός!


Ο οικονομολόγος, συγγραφέας και χρηματιστής στη Μπανγκόγκ Richard Duncan περιγράφει στο καινούργιο του βιβλίο πώς τελικά ο καπιταλισμός είναι ένα σύστημα που εδώ και καιρό είναι νεκρό, ενώ έχει αντικατασταθεί από ένα νέο οικονομικό σύστημα που το ονομάζει «Πιστωτισμό» ή «Κρεντιτισμό»...
 
Για την ακρίβεια ο καπιταλισμός ενώ έχει...
πεθάνει προ πολλού, συνεχίζει να υπάρχει πλέον μόνο ως ψευδαίσθηση στα μυαλά ορισμένων αφελών, που δεν έχουν ακόμα μυηθεί στα μυστικά του κρεντιτισμού.

Ακολουθεί ένα άρθρο που αφορά στην πρόσφατη συνέντευξη του συγγραφέα στο marketwatch.



Ο κόσμος πρέπει να καταλήξει σε μεγάλες αλλαγές του κυρίαρχου οικονομικού συστήματος και να συνειδητοποιήσει τον οριστικό θάνατο του καπιταλισμού, σύμφωνα με το διακεκριμένο οικονομικό συγγραφέα Richard Duncan, ο οποίος προειδοποιεί ότι οι προσπάθειες που γίνονται από κάποιους να γυρίσουν πίσω το χρόνο στις ήδη πιστωτικά οδηγούμενες οικονομίες του κόσμου, θα καταλήξουν σε κατακλυσμική καταστροφή.


Αυτό που αναδύεται σήμερα είναι ένα νέο παγκόσμιο οικονομικό μοντέλο, το οποίο δεν ακολουθεί πλέον τις παλιές γραφές και δεν πρόκειται ποτέ να ανταποκριθεί ξανά με επιτυχία σε συνταγές όπως αυτή τη δημοσιονομικής πειθαρχίας, λέει ο Duncan, ο οποίος πιστεύει ότι η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να παραμένει στο χείλος του γκρεμού από την παγκόσμια κρίση μέχρι και σήμερα.


“Νομίζω ότι πλέον έχουμε μπροστά μας ένα νέο οικονομικό σύστημα”, είπε ο Duncan σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Marketwatch, από το γραφείο του στη Μπανγκόγκ. “Το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος στην προσπάθειά του να ξεπεράσει την κρίση είναι η ευρέως κρατούσα λανθασμένη αντίληψη ότι ακόμα συνεχίζουμε να λειτουργούμε μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα”.


Η συνειδητοποίηση ότι ο κόσμος λειτουργεί πλέον με ένα πολύ διαφορετικό σύνολο κανόνων από εκείνους του καπιταλισμού του λεσέ-φερ του 19ου αιώνα, αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία του νέου βιβλίου του Duncan (2012), με τίτλο:

«Η Νέα Μεγάλη Ύφεση: Η Κατάρρευση της Οικονομίας του Χάρτινου Χρήματος.»
(“The New Depression: The Breakdown of the Paper Money Economy.”).

Ενώ λοιπόν η υπόθεση σε κάνει να πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποια αποκρυφιστική οικονομική θεώρηση του κόσμου, εντούτοις ο Duncan εξηγεί ότι πρόκειται ήδη για μία τεραστίων διαστάσεων αντίληψη του κόσμου από τους χρηματοοικονομικούς κύκλους.


Όπως δήλωσε, οι διαμορφωτές της παγκόσμιας πολιτικής δε διαθέτουν πλέον πολύ χρόνο για να αδράξουν τις ευκαιρίες που τους προσφέρει το νέο σύστημα, ώστε να επιλύσουν οριστικά την κρίση για τους λαούς τους. Αν δεν προλάβουν, τότε θα αντιμετωπίσουν το κατρακύλισμα σε μια ψυχοφθόρα περίοδο οικονομικής συρρίκνωσης και αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων.


Επίσης δήλωσε ότι “ο κίνδυνος που ελλοχεύει αυτή τη στιγμή είναι κάποιοι πολιτικοί να οδηγήσουν αυτό το νέο οικονομικό μοντέλο σε κατάρρευση μέσα από τις επιλογές τους για αποπληθωρισμό του χρέους”.



Δεμένοι με τον «πιστωτισμό»


Ο Duncan βλέπει ότι μέσα στην παγκόσμια οικονομία εξελίχθηκε ένας θεμελιώδης μετασχηματισμός κατά τα προηγούμενα 43 χρόνια. Από τις αλλαγές του 1968 που απελευθέρωσαν την αμερικανική κεντρική τράπεζα (FED) από την υποχρέωση να κρατά σε φυσικό χρυσό το ισότιμο των δολαρίων που βρίσκονται σε κυκλοφορία, η παγκόσμια πίστωση (σ.σ. παγκόσμια κυκλοφορία χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες) εκτινάχθηκε κατά 50 φορές πάνω, δηλαδή από το 1 τρισ. δολάρια στα 50 τρισ. δολάρια το 2007.


Μέσα στην περίοδο αυτή, η δημιουργία κεντρικών πιστώσεων και η ακόλουθη κατανάλωση, ή με άλλα λόγια ότι ο Duncan καλεί «πιστωτισμό», αποτέλεσε τη δυναμική της ανάπτυξης για ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία, βάζοντας στην άκρη τον παραδοσιακό καπιταλισμό, ο οποίος όπως εξηγεί ο Duncan βασίζεται στο πραγματικό χρήμα, στη σκληρή δουλειά και στη συσσώρευση κεφαλαίου.


Οι προσπάθειες που γίνονται από κάποιους να σπάσουν την εξάρτηση της παγκόσμιας οικονομίας από τη δημιουργία πίστωσης ως κινητήριο δύναμη της ανάπτυξης και να ξαναξεκινήσουν επιστρέφοντας στον παλιό κόσμο δεν πρόκειται να πετύχουν, δήλωσε ο Duncan, o οποίος βλέπει τις πολιτικές του «πραγματικού χρήματος» να λειτουργούν ως συνταγές για την απόλυτη καταστροφή.


Η εξάρτηση του συστήματος από την πίστωση γίνεται ιδιαίτερα εμφανής, αν αναλογιστεί κανείς ότι υπήρξαν μόνο εννέα περιπτώσεις μέσα στις προηγούμενες πέντε δεκαετίες όπου η συνολική πίστωση των ΗΠΑ μεγάλωσε λιγότερο από 2% ετησίως.


Ωστόσο, όλες αυτές οι περιπτώσεις βραδείας επέκτασης της κεντρικής πίστωσης συνοδεύτηκαν από οικονομική ύφεση που ξεπεράστηκε μόνο με την έκδοση ενός επόμενου μαζικού γύρου πιστώσεων, είπε ο Duncan.


Ο Duncan πιστεύει ότι ο αληθινός καπιταλισμός στην ουσία πέθανε το 1914, όταν πολλά ευρωπαϊκά έθνη εγκατέλειψαν τη σύνδεση των νομισμάτων τους με το χρυσό και δημιούργησαν τεράστια ελλείμματα προκειμένου να προετοιμαστούν για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.


Ένα πιο πρόσφατο παράδειγμα των αλλαγών που επέφερε η παγκόσμια έκρηξη της πίστωσης είναι αυτό που βλέπουμε σήμερα στη συμπεριφορά του αμερικανικού χρέους, όπου τα επιτόκια δανεισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλά, αν και το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ σχεδόν διπλασιάστηκε μέσα στα τελευταία λίγα χρόνια.


Ο Duncan είπε ότι οι κυβερνήσεις μπορούν πλέον να προωθούν τις οικονομίες τους προς τα εμπρός μέσα από μεγαλύτερες χρονικές περιόδους κρατικών δαπανών από αυτές που θα μπορούσε να θεωρήσει κανείς ως εφικτές μόλις λίγα χρόνια πριν, ακριβώς λόγω αυτής της νέας δυναμικής που έχει αναπτυχθεί.


“Συστήνω σε όλες τις χώρες να κάνουν χρήση αυτού του νέου οικονομικού συστήματος. Να δανειστούν λεφτά από την κεντρική τους τράπεζα με πολύ χαμηλά επιτόκια και στη συνέχεια να επενδύσουν αυτά τα χρήματα, ώστε να αλλάξουν πραγματικά τον κόσμο μας προς το καλύτερο.”, κατέληξε ο Duncan.

Απόδοση RYaN

ramnousia.com 

anti-ntp.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου