Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Σε εξέλιξη κόντρα Ρωσίας-ΗΠΑ για την Ελληνική ενέργεια


Χοντραίνει το παιχνίδι Ρωσίας-Αμερικής στα της εμπλοκής τους στην ανατολική Μεσόγειο και τα νέα ενεργειακά δεδομένα. Όπως υποστηρίζουν δημοσιογραφικοί κύκλοι, η αμερικανική πρεσβεία παρεμβαίνει και ασκεί πιέσεις στην Αθήνα προς αποκλεισμό ρωσικών εταιρειών από τους ενδιαφερόμενους για τις...
ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, ενώ τονίζεται πως υπάρχει ήδη αρνητική τροπή στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις. Για μια ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια, μια ελληνική κυβέρνηση καλείται να βρει ισορροπίες ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις.
Αυτή τη φορά φαίνεται πως η Ελλάδα, εν μέσω μάλιστα προεκλογικής περιόδου, βρίσκεται εν μέσω μιας πραγματικά μεγάλης κόντρας για τα φυσικό αέριο και το πετρέλαιο της περιοχής. Δικτυακοί ενημερωτικοί τόποι όπως το ''Αntinews'' θέλουν τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Ντάνιελ Σμίθ να παρεμβαίνει ώστε να αποκλειστούν οι Ρώσοι από πιθανό μερίδιο στην ενεργειακή πίττα.
Την Τετάρτη το μεσημέρι, υποστηρίζεται πως έγινε σύσκεψη στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, με τον υπουργό Παπακωνσταντίνου, τον αρμόδια για ενεργειακά θέματα υφυπουργό Μανιάτη, τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα και τον Κρίστοφερ Σμάρτ, υπεύθυνο για θέματα Ευρώπης-Ευρασίας του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. Η πλευρά των Αμερικανών ήταν φορτική στο να αποκλειστεί συμμετοχή ρωσικών εταιρειών σε σχετικούς διαγωνισμούς.
Οι Ρώσοι είναι γνωστό πως προσπαθούν να εισέλθουν, με τον κολοσσό της ''Gazprom'' στη ΔΕΠΑ, και με την ''Energy''στη ΔΕΣΦΑ.Γι΄αυτό, ως όλα δείχνουν, κόπηκαν με έξωθεν παρέμβαση.
Από τους 17 ενδιαφερόμενους λίγοι παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον: Είναι οι ΕΝΙ (Ιταλία), Edison (Ιταλία), Mitsui and Co (Ιαπωνία), και η Gazprom Ρωσίας. Μέσα σε όλο αυτό σκηνικό που δεν δείχνει να χαρακτηρίζεται από διαφάνεια, καλείται να λειτουργήσει το διακομματικό Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Άραγε, τι ρόλο παίζει και τι στάση κρατάει σε σχέση με όλα όσα καταγγέλλονται αυτές τις ημέρες; Ενημερώνεται διεξοδικά ή οι αποφάσεις λαμβάνονται από κύκλους εκτός του Ταμείου;
Το ζήτημα, ως ο καθείς αντιλαμβάνεται, δεν είναι απλά οικονομικό, αλλά άκρως πολιτικό, με ισχυρές γεωστρατηγικές προεκτάσεις, αφού οι ό,ποιες επιλογές θα δείξουν και προς ποιά κατεύθυνση επιθυμεί να κινηθεί η Ελλάδα, ως προς τη θέση της ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και τις σχετικές ισορροπίες που πρόκειται (ή όχι) να τηρήσει.

www.elkeda.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου