Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

ΌΧΙ άλλους λαθρομετανάστες στην Ελλάδα

Σοφία
Διγενή-Κολιοτάση:Διακόσια εκατομμύρια άνθρωποι (Μετανάστες) ζουν σε χώρες που δεν γεννήθηκαν. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια η Ελλάδα έχει δεχθεί μεγάλο αριθμό μεταναστών για τον οποίο δεν υπάρχουν αξιόπιστα αριθμητικά στοιχεία.

Η κα Ελένη Παπαγεωργίου από το "Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών" μας ανέφερε ότι:..
"Είναι περίπου 1.000.000, εκ των οποίων το 60% είναι χωρίς χαρτιά.

Παλαιότερα ήταν περίπου το 45% αλλά σήμερα λόγω της ανεργίας, επειδή πολλοί δεν κατορθώνουν να συμπληρώσουν τα ένσημα που απαιτούνται για την ανανέωση της άδειας παραμονής, τελικά μένουν χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα. Οι μετανάστες προέρχονται από την Αλβανία, απ' όπου προήλθε και το πρώτο κύμα της μετανάστευσης το 1990, τις πρώην ανατολικές χώρες, απ όπου έρχονται κυρίως γυναίκες για να εργαστούν ως καθαρίστριες, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Παλαιστίνη, αλλά και από αφρικανικές χώρες όπως το Μαρόκο κι η Σομαλία".

Ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστος Παπουτσής σε δηλώσεις του τόνιζε ότι: "Ντρέπομαι ως Έλληνας πολίτης για την κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο. Κάθε μέρα μπαίνουν στην Ελλάδα περίπου 120 με 150 λαθρομετανάστες. Ο αριθμός είναι ο μισός από όσους έμπαιναν λίγο καιρό πριν αλλά και πάλι είναι μεγάλος. Αντιμετωπίζουμε σοβαρό κίνδυνο γιατί οι ευρωπαίοι εταίροι μας αμφισβητούν τη δυνατότητα της χώρας να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας στη συνθήκη Σέγκεν… Η ουσία είναι ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο. Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει. Δεν έχει τις υποδομές. Από την άλλη μεριά δεν υπάρχει και η δυνατότητα αυτή τη στιγμή της άμεσης και πλήρους αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος. Γιατί χρειαζόμαστε υποδομές, γιατί οι υποδομές χρειάζονται χρήματα και δεν αρκούν μόνο οι υποδομές, χρειάζεται και η συμφωνία των τοπικών κοινωνιών να αποδεχθούν να στηρίξουν νέα κέντρα υποδοχής μεταναστών".

Έλεγε αλλά τίποτε δεν έκανε. Σήμερα ο νυν υπουργός κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανοίγει τα εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα για να ετοιμάσει χώρους παραμονής των χιλιάδων λαθρομεταναστών που βρίσκονται ή έρχονται στη χώρα μας.

Αυτοί οι άνθρωποι άλλοτε "κυνηγημένοι" από τον πόλεμο που μαστίζει τις πατρίδες τους, όπως το Αφγανιστάν, η Παλαιστίνη ή το Ιράκ έρχονται να ζητήσουν άσυλο ως πολιτικοί πρόσφυγες.

Τζίρος εκατομμυρίων από τη μεταφορά τους

"Οι μετανάστες έρχονται τις περισσότερες φορές μέσω Τουρκίας. Τους φέρνουν οι λαθρέμποροι, οι οποίοι τους οδηγούν μέσα από χιονισμένα βουνά ή φουρτουνιασμένες θάλασσες, πολλούς μαζί, αντί περίπου 5.000 ευρώ, ανάλογα με τη χώρα προέλευσης. Κι όταν φτάσουν μέσα στη χώρα, τούς φορτώνουν σε φορτηγά και τούς φέρνουν στην Αθήνα" μας λέει η κα Παπαγεωργίου περιγράφοντας τον φαύλο κύκλο της λαθρομετανάστευσης.

Τα νούμερα δηλώνουν ότι εκείνοι που "εισάγουν" στην χώρα παράνομους μετανάστες κάνουν ετήσιο τζίρο πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Μεταναστών Ελλάδος, κ. Ντανιέλ Κολομπανί μας επιβεβαιώνει ότι: "Πραγματικά η κατάσταση έχει φτάσει στα όριά της οι δουλέμποροι πλουτίζουν κάθε μέρα με μεγάλα ποσά, αρχίζουν από 500 ευρώ μέχρι 5.000 ευρώ να έρθει κάποιος λαθρομετανάστης στην Ελλάδα, από Ανατολικό μπλοκ από Ασία, από Αφρική. Σκοτώνονται καθημερινά 500-1000 άτομα την ημέρα."...

Τα τελευταία λόγια του κ. Κολομπανί με κάνουν να σκύψω το κεφάλι. Η φωτογραφία με τους 80 -100 ανθρώπους να ξεχειλίζουν από μια βάρκα που προσπαθεί να βρει λιμάνι για να πατήσουν σε γη τα πληγιασμένα πόδια τους, έρχεται στο μυαλό μου. Γυναίκες με τα παιδιά στην αγκαλιά, άνδρες νέοι, γέροι, ανθρώπινα κορμιά, σαρανταπληγιασμένα που φέρνουν μαζί τους μόνο τα ρούχα που φοράνε και ο μόνος τους σκοπός είναι να φύγουν όσο γίνεται πιο γρήγορα από τη φωτιά του πολέμου, την φτώχεια και την πείνα. Με χίλιους κινδύνους, με κάθε τρόπο και κάθε μέσω φθάνουν εδώ κι άλλοι δεν φθάνουν ποτέ...

Ο κ. Ικβάλ είναι 10 χρόνια στην Ελλάδα. Ο κ. Ελίας ήρθε στην Ελλάδα το 1997 και οι δύο τους είναι από το Μπαγκλαντές και ανήκουν στην Συντονιστική Επιτροπή Μεταναστευτικών Συλλόγων Ελλάδας. Τους ρωτάω τι τους απασχολεί περισσότερο και οι δύο τους μου λένε ότι θεωρούν δικαίωμα τους να έχουν τη δυνατότητα εργασίας και διαμονής. "Δε ζητιανεύουμε, δε ζητάμε χάρη." Τους ρωτάω γιατί και η απάντησή τους έρχεται αποστομωτική και περιγράφει ένα εφιαλτικό σενάριο: "τριάντα εκατομμύρια άνθρωποι θα μεταναστεύσουν, μέσα σε λίγα χρόνια, από το Μπαγκλαντές, εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών. Για τις κλιματικές αλλαγές ποιος φταίει; Η Ελλάδα δεν έχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη; Θέλουμε απλά αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα να μας προστατεύουν."

Ελλάδα μια "αβίωτη" χώρα για τους μετανάστες

Ο πρόεδρος του Ανοιχτού Σχολείου Μεταναστών Πειραιά κ. Φώτης Ανδρεόπουλος μου εξηγεί ότι στην περιοχή του Πειραιά υπάρχουν πολλοί Πακιστανοί, Ινδοί, Κινέζοι. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι χωρίς χαρτιά παρότι είναι πολλά χρόνια στην Ελλάδα. «Η Κοκκινιά όμως δεν είναι Άγιος Παντελεήμονας», μου εξηγεί.

Στο παρελθόν είχαν κι εκεί κάποια κρούσματα επιθετικότητας αλλά όχι τόσο έντονα. Κρίνει ότι η χώρα μας δεν αντέχει άλλους μετανάστες γιατί είναι στα όριά της και τονίζει ότι πρέπει να αλλάξει η συνθήκη Δουβλίνου ΙΙ και να επαναπροσαρμοσθεί το θέμα του ασύλου. Είναι αυτό που καίει την χώρα μας! Σύμφωνα με την Συνθήκη αυτή, η οποία δεσμεύει όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τα συνδεδεμένα μέλη της Σενγκεν, κάθε πρόσφυγας οφείλει να καταθέτει το αίτημά του για άσυλο στην πρώτη "ασφαλή" χώρα, δηλαδή στην πρώτη χώρα Σένγκεν, στην οποία καταφθάνει.

Έτσι, μετά το ασφυκτικό κλείσιμο των υπολοίπων θαλάσσιων συνόρων, όλο και περισσότεροι πρόσφυγες αναγκάζονται να περάσουν από την Ελλάδα. Οι πρόσφυγες εγκλωβίζονται στην Ελλάδα ως "παράνομοι" μετανάστες, αφού απαγορεύεται τόσο η διαμονή, όσο και η διαφυγή τους.

Ακόμα όμως και όσοι καταφέρουν να αποδράσουν από την ελληνική φυλακή και φτάσουν σε άλλη χώρα, δεν μπορούν να καταθέσουν αίτηση ασύλου εκεί. Η Συνθήκη του Δουβλίνου ΙΙ επιβάλλει την "επιστροφή" τους στην Ελλάδα και την εξέταση της αίτησής τους από τις ελληνικές αρχές, αφού η Ελλάδα υπήρξε η πρώτη "ασφαλής" χώρα στην οποία φτάσανε.

Ο κ. Ασλάμ είναι αντιπρόεδρος του Ανοιχτού Σχολείου μεταναστών και έχει έρθει στη χώρα μας από το Πακιστάν. Ζει στην Κοκκινιά με την οικογένειά του εκείνο που τον τρομάζει είναι η ανεργία. Κάνει ότι μπορεί για να μείνει στην Ελλάδα και να ζήσει αξιοπρεπώς την οικογένειά του. Το Πακιστάν όπως μου εξηγεί είναι αβίωτη χώρα για εκείνον.

Για τους περισσότερους μετανάστες όμως σήμερα και η Ελλάδα είναι αβίωτη χώρα. "Μένουν στο κέντρο της Αθήνας, στις πλατείες, σε εγκαταλελειμμένα σπίτια, χωρίς ρεύμα και νερό. Ζουν στα υπόγεια και τα ισόγεια των πολυκατοικιών, τρεις τέσσερις άνθρωποι σε κάθε δωμάτιο, πληρώνοντας ενοίκιο κανονικού διαμερίσματος, και μάλιστα χωρίς συμβόλαιο. Στερούνται την τροφή και τις στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής και παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα χρηματοδοτείται για κάθε αιτούντα άσυλο, δε φτιάχνονται ξενώνες φιλοξενίας. Πολλοί παραμένουν μέσα σε αστυνομικά τμήματα αν πιαστούν χωρίς χαρτιά. Τα κρατητήρια είναι ασφυκτικά γεμάτα." μου λέει η κα Παπαγεωργίου από το Κυριακάτικο Σχολείο.

Στο κέντρο της Αθήνας δεν υπάρχει νόμος. Θα συναντήσεις κυρίως Νιγηριανούς και Σουδανούς. Την ημέρα πουλάνε πλαστά CD, κινέζικα προϊόντα στους δρόμους το βράδυ κοιμούνται στο πεζοδρόμιο.

Ο κ. Μεζίνι, πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Αλβανών Μεταναστών μας μιλάει για τον εχθρό του κάθε μετανάστη: "Ξέρετε, η ανεργία χτυπάει πρώτα την πόρτα του μετανάστη. Επιπλέον, οι μετανάστες που θέλουν να ζουν αξιοπρεπώς υποφέρουν από την ακρίβεια, που πλήττει αρχικά αυτούς. Σ' αυτά να προσθέσουμε και το γεγονός ότι επί 15 χρόνια προσπαθούν να είναι νόμιμοι και δυστυχώς δεν το κατορθώνουν".

Ο νόμος ζητάει βίζα ή σφραγίδα από τα ελληνικά σύνορα ότι μπήκαν πριν από τις 31/12/2004. Και δεν αποδέχεται χαρτιά που αποδεικνύουν ότι γέννησαν σε ελληνικό κρατικό νοσοκομείο ή ότι τα παιδιά τους φοιτούν σε ελληνικό σχολείο χρόνια...

Υπάρχει και το κόστος της απέλασης

Η απομάκρυνση λαθρομεταναστών επιτρέπεται και σήμερα, βάσει νόμου και εφαρμόζεται σε χιλιάδες περιπτώσεις - κυρίως σε αλλοδαπούς από γειτονικές χώρες (Αλβανία, ΠΓΔΜ) ή από χώρες όπου είναι σχετικά εύκολη η απέλασή τους (Ρωσία, Ουκρανία). Αντίθετα, δεν εφαρμόζεται είτε γιατί δεν είναι εφικτή είτε γιατί κοστίζει υπερβολικά για εθνικότητες που κυρίως απασχολούν την κοινή γνώμη σήμερα (ιδίως μετανάστες από Αφρική και Ασία). Αν λοιπόν έχουμε έναν υπήκοο Μάλι που φθάνει στην Ελλάδα, οι αστυνομικές αρχές πρέπει να οδηγήσουν συνοδεία αστυνομικών τον προς απέλαση στο κοντινότερο προξενείο της χώρας του να γίνει η αναγνώριση από το προξενείο, να επιστρέψει ο αλλοδαπός -πάντα συνοδεία- στην Ελλάδα, να εκδοθεί το ταξιδιωτικό έγγραφο και να σταλεί στο Μάλι. Η διαδικασία αυτή έχει σημαντικό κόστος και γι' αυτό δεν εφαρμόζεται μέχρι σήμερα. Κάθε απέλαση προς το ΙΡΑΝ, ΙΡΑΚ, Αφγανιστάν, Μπακλαντές κλπ, στοιχίζει στο ελληνικό κράτος από 1.200 ευρώ - 6.000 ευρώ. Τελικά φαίνεται ότι το ότι η Ελλάδα δεν προχωρά σε απελάσεις είναι θέμα κόστους και όχι ανθρωπισμού.

Ανδρέας Τάκης, Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής: Έχουν έρθει για να μείνουν

"Η κύρια διαπίστωση, πέρα από το ανθρωπιστικό ζήτημα, είναι ότι φερόμαστε στους μετανάστες σαν να είναι μουσαφίρηδες, με τη λογική ότι ήρθαν και θα ξαναφύγουν. Μ' αυτό τον τρόπο χαϊδεύουμε τον εθνικό μας εγωισμό αλλά είναι σαφές ότι δεν έχουμε καταλάβει ακόμη ότι οι άνθρωποι αυτοί ενδεχομένως έχουν έρθει για να μείνουν. Αυτό αποτυπώνεται νομοθετικά στο ότι απουσιάζουν μέτρα ένταξης: οφείλουμε να βάλουμε ρητά και σοβαρά μέτρα αποδοχής της προοπτικής να μείνουν εδώ για πάντα και να δούμε πώς η χώρα θα καταφέρει να διαχειριστεί πραγματικά δεδομένα. Αποδίδοντας αξιοπρέπεια, σεβασμό στα δικαιώματά τους και, γιατί όχι, πολιτογράφηση σε αυτούς τους ανθρώπους" αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής πρώην Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη στον Κύκλο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Ανδρέας Τάκης, εντοπίζοντας τον πυρήνα των... νομοθετικών παραλείψεων.

Υπομένουν και περιμένουν την μετεγκατάσταση οι πρόσφυγες του Λαυρίου

Στο Λαύριο αγνοείται η τύχη των 270 προσφύγων που ζούσαν σε άθλιες συνθήκες σε ένα ερειπωμένο κτίριο. Οι υποσχέσεις έπεσαν βροχή για την μετεγκατάστασή τους στις αρχές του Νοέμβρη του 2011. Όμως ακόμα δεν έχουν "καμία επίσημη πληροφόρηση για την εξέλιξη του θέματος από το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας" μας δήλωσε η κα Δώρα Παπαδοπούλου υπεύθυνη του τομέα κοινωνικής Πολιτικής του ΕΕΣ.

"Οι πρόσφυγες του Λαυρίου δεν έχουν μεταφερθεί πουθενά, παρά τις δεσμεύσεις του κ. Λοβέρδου. Ο Ερυθρός Σταυρός τύποις έχει αποχωρήσει επειδή δεν έχει πληρωθεί από το Υπουργείο Υγείας", μας ανέφερε η κα Παπαγεωργίου από το Κυριακάτικο Σχολείο όταν την ρωτήσαμε αν ξέρει τι απέγιναν οι πρόσφυγες του Λαυρίου.

Όσον αφορά τους πρόσφυγες της Πεντέλης η κα Παπαγεωργίου μας τόνισε: "Παρά το γεγονός ότι ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε δεσμευτεί να μεσολαβήσει για να τους δώσει λυόμενα το κράτος, επειδή κάηκε ο καταυλισμός τους με τη μεγάλη πυρκαγιά της Αττικής, όχι μόνο δεν βοηθήθηκαν, αλλά ο δήμαρχος Πεντέλης τους έκανε μήνυση για κατασκευή παράγκας μέσα σε δασική έκταση"!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου