Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Στο BBC οι δύο Ελληνίδες που μήνυσαν την κυβέρνηση στην Χάγη

Στο BBC οι δύο Ελληνίδες που μήνυσαν την κυβέρνηση στην Χάγη Στην υπόθεση των δύο Ελληνίδων ψυχολόγων που μήνυσαν την ελληνική κυβέρνηση για τα μέτρα λιτότητας, αναφέρεται σήμερα το βρετανικό δίκτυο BBC.

Είναι σπάνιο φαινόμενο οι πολίτες...
να κάνουν αγωγή κατά της κυβέρνησής τους στο δικαστήριο και ειδικά κατά μιας κυβέρνησης της Δυτικής Ευρώπης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, αναφέρει το BBC.
Πίσω από αυτή την πρωτοβουλία βρίσκονται η Ολγα και η Τάνια Γεριτσίδου, μητέρα και κόρη, ψυχολόγοι στο επάγγελμα, οι οποίες κατηγορούν την ελληνική κυβέρνηση για για πολιτική λιτότητας που συνιστά γενοκτονία εν καιρώ ειρήνης και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Η πρωτοβουλία τους έχει τη στήριξη ομάδας πολιτών διαφόρων ηλικιών, που όπως σημειώνεται δεν έχουν σχέση με ακραίους πολιτικούς χώρους.
«Τα μέτρα λιτότητας μας στερούν την ελευθερία. Περικόπτοντας το εισόδημά μας και την ιδιοκτησία μας, δεν έχουμε πρόσβαση σε κατοικία, τροφή, υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση», σημειώνει η Ολγα Γεριτσίδου.
Από την πλευρά της, η κόρη της, Τάνια, αναφέρει ότι «η λιτότητα οδηγεί τους Ελληνες να ζουν όχι μόνο κάτω από το όριο της φτώχειας, αλλά και κάτω από το ελάχιστο που χρειάζεται για την επιβίωσή τους».
Οι δύο γυναίκες ξεκίνησαν το 2008 στέλνοντας επιστολές στον τότε πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, προειδοποιώντας τον για τις πιθανές συνέπειες των περικοπών στον δημόσιο τομέα.
Ενα χρόνο αργότερα, όταν την εξουσία ανέλαβε η νέα κυβέρνηση του Γ.Παπανδρέου, έστειλαν περισσότερες επιστολές. Αφού αρχειοθέτησαν ένα ένταλμα που δεν ελήφθη σοβαρά υπ' όψιν στην Ελλάδα, αποφάσισαν να απευθυνθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.
Το ΔΠΔ έχει ενημερώσει για την παραλαβή των εγγράφων από τις δύο γυναίκες. Ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου, Γεώργιος Κατρούγκαλος δήλωσε στον ανταποκριτή του BBC, ότι είναι πολύ μικρή η πιθανότητα να υπάρξει πρόοδος στην υπόθεση αυτή.
«Είναι νομικά άτοπο. Δεν υπάρχουν νομικά θεμέλια στα οποία μπορεί να βασιστεί μία τέτοια δίκη», πρόσθεσε. «Αλλά μπορώ να καταλάβει ότι είναι μία ανθρώπινη απάντηση στην κρίση», ανέφερε ο κ.Κατρούγκαλος.
«Τώρα υπάρχει ένα γενικό συναίθημα σε χώρες που οι άνθρωποι καλούνται να πληρώσουν την οικονομική κρίση, ακόμη και σε ποινικά δικαστήρια. Ο κόσμος ψάχνει κάποιον να του επιρρίψει την ευθύνη», επεσήμανε.
Ο θυμός για τα μέτρα λιτότητας θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στο μυαλό των Ελλήνων εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 6ης Μαΐου.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα δύο μεγάλα κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, θα τιμωρηθούν από τους ψηφοφόρους για τις μεγάλες περικοπές των δύο προηγούμενων ετών.
Η Έλενα Παναρίτη του ΠΑΣΟΚ σχολιάζει ότι είναι πολύ απλοϊκό να πιστεύει κανείς ότι μόνο η λιτότητα ευθύνεται για τις συνθήκες στην Ελλάδα, κάνοντας μεταξύ άλλων λόγο για κακοδιαχείριση της οικονομίας επί δεκαετίες.

www.ethnos.gr

1 σχόλιο:

  1. μακαρι να υπηρχαν κι αλλοι να τους ακολουθησουν περιμενα κατι κι απο τον δικηγορικο συλογο αλλα που; αχ ελλαδα κι εσυ και τα παιδια σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή