Σε συνέντευξη που παραχώρησε το 1960 στο ραδιόφωνο του BBC, η οποια αναμεταδόθηκε σε πρόσφατο αφιέρωμα του για την περίοδο 1950-1970, ο Σερ Τζόρτζ Ρομπερτσον θυμήθηκε τις εμπειρίες του ως "ο Πρωτος Ολυμπιονικης της Μεγάλης Βρετανίας" στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896. Το εντυπωσιακό ειναι...
όμως οτι όπως ανέφερε ο Σέρ Τζόρτζ, βραβευμένος μελετητής της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και αθλητής στην σφυροβολία στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έγινε ολυμπιονίκης... κατά λάθος. Αφορμή για την συμμετοχή του στους Αγώνες ήταν μια σχετική διαφήμηση που είδε σε ενα ταξιδιωτικό γραφείο στο Λονδίνο.
Αφού πλήρωσε 11 λίρες ταξίδεψε μέχρι την Αθήνα όπου όμως φτάνοντας απογοητεύτηκε, καθώς ανακαλυψε οτι η σφυροβολία δεν ηταν μέρος του προγράμματος των αγώνων. Ετσι αναγκάστηκε να συμμετάσχει στη σφαιροβολία όπου κέρδισε και το χρυσό μετάλιο. Επίσης συμμετείχε και στους αγώνες τένις όπου στο διπλο αντρών με συμπαίκτη τον Αυστραλό Έντγουιν Φλάκ κατέκτησε την τρίτη θέση.
‘Οταν ο Σέρ Τζόρτζ ρωτήθηκε πόσο οργανωμένοι ήταν οι αγώνες του1896, απάντησε οτι δεν ηταν καθόλου καθώς οι Ελληνες δεν είχαν εμπειρία στο πως να οργανώσουν μια αθλητική συνάντηση. Παρ’ολα αυτά αποκάλεσε την όλη κατάσταση διασκεδαστική αφού οι αγώνες διακρίνονταν απο μια “χαλαρότητα” απο την αρχή μέχρι το τέλος. Ως πρός το οικονομικό σκέλος των αγώνων η κατάσταση ήταν εξαιρετικά δύσκολη καθώς λόγω της αδυναμίας της ελληνικής κυβέρνησης να συνδράμει οικονομικά, η οργανωτική επιτροπή, με επικεφαλής τον διάδοχο Κωνσταντίνο, επρεπε να συγκεντρώσει χρήματα απο την πώληση αναμνηστικών, μεταλλίων και γραμματοσήμων. Αξίζει να σημειωθεί οτι με μια δωρεά του επιχειρηματία, Γεώργιου Αβέρωφ, κατέστη δυνατόν να ανακατασκευαστεί το Παναθηναικό Σταδιο.
Η οικονομική στενότητα στα τέλη του 19ου αιώνα επανέρχεται με άλλη μορφή στις αρχές του 21ου αιώνα. Ο ΣΕΓΑΣ ανακοίνωσε την αναστολή καθε αθλητικής δραστηριότητας μεχρι νεωτέρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δραστικές περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση και προειδοποίησε οτι δεν θα είναι σε θέση να στείλει αθλητές στο Ευρωπαικό Πρωτάθλημα στο Ελσίνκι τον Ιούνιο.
Με το ενδεχόμενο πτώχευσης να κρεμάται ακόμη πάνω απ’την χώρα η Ελληνικη κυβέρνηση εχει κάνει περικοπές στην χρηματοδότηση του αθλητισμού. Οι προπονητές των εθνικών ομάδων έχουν να πληρωθούν απο τον Ιούνιο και οι αθλητές διαμαρτύρονται για την φτωχή συντήρηση των εγκαταστάσεων. Ο πατέρας του αθλητή Δημήτρη Χονδροκούκη, ο οποιος πρόσφατα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο ύψος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στην Κωνσταντινούπολη, είχε απαγορεύσει σε πολιτικούς να παρεβρεθούν στην υποδοχή του γιού του καθώς τους καθιστούσε υπεύθυνους για την κακή κατάσταση των αθλητικών εγκαταστάσεων.
Ειναι σαφές οτι οι ενέργειες του ΣΕΓΑΣ δεν θα αποτρέψουν την Ελλαδα απο το να στείλει μια ομάδα στίβου στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πανος Μπιτσαξής διαβεβαίωσε πως η ελληνική παρουσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα είναι άψογη και σχεδόν 100 αθλητές, θα αποτελέσουν την ελληνική ολυμπιακή ομάδα.
Όμως η καθυσυχαστική αυτή δηλώση ήρθε και με μια προειδοποίηση προς τον ΣΕΓΑΣ. Ειδικότερα ο κυριος Μπιτσαξής τόνισε οτι “Είναι αναμφίβολο ότι δεν μπορεί η κρίση, να αφήσει ανέγγιχτο τον ελληνικό αθλητισμό. Οι πόροι οπως τονισε έχουν περιοριστεί.” Οι πόροι εχουν περιοριστεί τόσο που η Ελλάδα ειναι έτοιμη να χάσει ενα απο τα πιο σημαντικά της αθλητικά κειμήλια και εθνικά σύμβολα. Το ασημένιο κύπελλο και το μετάλλιο που κέρδισε ο Σπύρος Λούης στον Μαραθώνιο του 1896, το ιδιο έτος που ο Σερ Τζορτζ εγινε ο πρώτος Βρετανός Ολυμπιονίκης στην πρώτη σύγχρονη Ολυμπιάδα, θα βγεί στο σφυρί απο τον οίκο Christies στο Λονδίνο στις 18 Απριλίου.
Με τιμή εκκίνησης τις 165,000 λίρες περίπου δηλαδή 200,000 ευρώ η Ελλάδα ψάχνει χορηγούς για την αγορά του μονάκριβου κειμηλίου.Ο δήμαρχος Αμαρουσίου, όπου γεννήθηκε ο Σπυρίδων Λούης, Γιώργος Πατούλης προσπαθεί να συγκεντρώσει δωρεές για να μην χαθεί το τρόπαιο. Σε δηλώσεις του είπε οτι το Υπουργείο Πολιτισμού θα έπρεπε να ανακηρύξει το τροπαιο ως εθνικό θησαυρό και να εμποδίσει την πωληση του.
Μπορεί η Ελλάδα να μην φαίνεται οτι αναγνωριζει το σημαντικό ρόλο που έπαιξε ο θρυλικός Σπύρος Λούης, όμως η Μεγάλη Βρετανία του Σερ Τζορτζ θα τον τιμήσει δινοντας σε μια σταση του λονδρέζικου μετρό το όνομα του.
Οι Άγγλοι διοργανωτές θα δώσουν σε σταθμούς του Μετρό ονόματα σπουδάιων Ολυμπιονίκων μεταξυ των οποίων ο Σπύρος Λούις αλλά και ο Πύρρος Δήμας. Ας ελπίσουμε οτι μετά απο ‘ολες τις δυσκολίες της η πατρίδα των Ολυμπιακών Αγωνων θα μπορέσει να απολαύσει κάποια επιτυχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.(onalert0
www.liako.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου