Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Τα καλύτερα και τα χειρότερα επαγγέλματα του 2012



Τα καλύτερα και τα χειρότερα επαγγέλματα του 2012
Η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ σιγά-σιγά αρχίζει να ανακάμπτει, όπως φάνηκε από τον οδηγό καριέρας 2012 της CareerCast.com, η οποία αξιολογεί... 200 επαγγέλματα, για να καθορίσει τα καλύτερα και τα χειρότερα επαγγέλματα της χρονιάς στη χώρα.


Σύμφωνα με τον οδηγό, το «καλύτερο» επάγγελμα της χρονιάς είναι ο μηχανικός λογισμικών (Software Engineer), το οποίο βρίσκεται στην κορυφή της λίστας για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Τα δημιουργικά μυαλά πίσω από τα προγράμματα είδαν την αμοιβή τους να σημειώνει άνοδο κατά 1,1% και να διαμορφώνεται πλέον στα 88.142 δολάρια από 87.140 δολάρια το 2011.

Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνουν οι αναλογιστές, οι οποίοι  χρησιμοποιούν τα μαθηματικά, τη στατιστική και την οικονομική θεωρία για τη μελέτη αβέβαιων μελλοντικών γεγονότων, ιδιαίτερα αυτών που αφορούν ασφάλειες και συνταξιοδοτικά προγράμματα. Η μέση αμοιβή τους ανέρχεται στα 88.202 δολάρια, καταγράφοντας άνοδο 1,1%.

Στην επόμενη θέση βρίσκονται οι διαχειριστές ανθρώπινου δυναμικού, των οποίων η παρουσία στη λίστα μπορεί αρχικά να προκαλεί έκπληξη, αλλά αν ληφθούν υπ' όψιν οι τάσεις της αγοράς,  είναι λογική. Ο μισθός των τελευταίων αγγίζει τα 99.102 δολάρια.

Τα 10 καλύτερα επαγγέλματα για το 2012

1.Μηχανικός Λογισμικών 
2. Αναλογιστής
3. Διαχειριστής ανθρώπινου δυναμικού
4. Οδοντίατρος
5. Οικονομικός σύμβουλος
6. Ακουολόγος
7. Εργοθεραπευτής
8. Διαχειριστής online διαφημίσεων
9. Αναλυτής συστημάτων Η/Υ
10. Μαθηματικός

Στον αντίποδα των «ιδανικών», βρίσκονται  τα «εφιαλτικά». Το επάγγελμα του ξυλοκόπου καταλαμβάνει την πρώτη θέση, καθώς πάντα θεωρούταν μία από τις χειρότερες δουλειές. Ο ξυλοκόπος δουλεύει έξω με άσχημο καιρό, σε επικίνδυνες συνθήκες και με χαμηλό μισθό. Συγκεκριμένα, αμείβεται κατά μέσο όρο με 32.144 δολάρια, χωρίς να έχει σημειωθεί καμία μεταβολή στον μισθό του από πέρυσι.

Έπεται, ο γαλακτοκόμος, το επάγγελμα του οποίου αν και την περασμένη χρονιά δεν υπήρχε στον οδηγό, φέτος κάνει την εμφάνισή του στη δεύτερη θέση. Εκτός του ότι δεν πληρώνεται καλά, είναι επικίνδυνο να ασχολείται με μεγάλα ζώα, όπως οι αγελάδες. Ο ετήσιος μισθός του αυξήθηκε κατά 3,1% και διαμορφώθηκε στα 33.119 δολάρια. Τρίτοι στη λίστα έρχονται οι στρατιώτες, καθώς πρόκειται για ένα εξαιρετικά επικίνδυνο επάγγελμα. Η αμοιβή των στρατιωτών αγγίζει τα 36.261 δολάρια.

Τα 10 χειρότερα επαγγέλματα για το 2012

1. Ξυλοκόπος
2. Γαλακτοκόμος
3. Στρατιώτης
4. Εργάτης πετρελαιοπηγής
5. Ρεπόρτερ εφημερίδας
6. Σερβιτόρος
7. Μετρητής κατανάλωσης
8. Λαντζέρης
9. Χασάπης
10. Εκφωνητής


Επιμέλεια: Ντία Μούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου