Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Ένας 11χρονος "οικονομολόγος" δίνει λύση για το ελληνικό χρέος

Ένας 11χρονος από την Ολλανδία έδωσε λύση στο ελληνικό και ευρωπαϊκό πρόβλημα. Ζωγράφισε το σκίτσο που βλέπετε και εξήγησε όλα όσα εννοεί, στο διαγωνισμό για την πιο αναίμακτη έξοδο χώρας από το ευρώ. Ο μικρός Χέρμαν προτείνει την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή. Όπως λέει όλοι οι Έλληνες θα πρέπει να μεταφέρουν τα ευρώ τους στις...






τράπεζες και να τα πάρουν πίσω σε δραχμές. Με τα ευρώ που θα μαζέψει η κυβέρνηση θα ξεπληρώσει το χρέος της σε ευρώ. Όμως οι Έλληνες θα μείνουν με τη δραχμή στο χέρι...

Ο μικρός ζωγράφισε ένα σχέδιο που δείχνει τον Έλληνα να πηγαίνει τα χρήματα σε ευρώ στην τράπεζα. Όπως λέει ο Έλληνας δεν φαινόταν ευτυχισμένος γιατί ήξερε ότι οι δραχμές είναι υποτιμημένες. Ωστόσο με όλα τα ευρώ που θα μαζέψει η κυβέρνηση θα σχηματίσει μία πίτσα και κάθε ένας που έχει να παίρνει χρήματα, θα λάβει από ένα κομμάτι.

Και τώρα το πιο έξυπνο κομμάτι της ιδέας (όπως λεει ο ίδιος ο Jurre). Όσοι Έλληνες επιχειρήσουν να κρύψουν ή να κρατήσουν ή να ματαφέρουν σε τάπεζες του εξωτερικού τα ευρώ τους (επειδή ξέρουν ότι οι δραχμές είναι νόμισμα μικρότερης αξίας) θα πληρώσουν πρόστιμο που θα αντιστοιχεί στη διπλάσια αξία των ευρώ που θα προσπαθήσουν να κρύψουν.

«Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται το ότι οι Έλληνες θα δώσουν πίσω όλα τα ευρώ τους και η κυβέρνηση θα μπορέσει να πληρώσει τα χρέη της. Ελπίζω η ιδέα μου να σας βοηθήσει» λέει ο μικρός μαθητής, σημειώνοντας ότι όταν αποπληρώσει τα χρέη της η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στην ευρωζώνη.

Ο Herman ήταν ο νεότερος που συμμετείχε για το βραβείο των 250.000 λιρών Αγγλίας, όμως κέρδισε 100 λίρες. Ο διαγωνισμός με τίτλο «Μπορεί η αποχώρηση μιας χώρας από την ευρωζώνη να γίνει «αναίμακτα»; έχει τεθεί από τον βρετανό Σάιμον Γουόλφσον ο οποίος δίνει μάλιστα έπαθλο 250.000 στερλινών σε όποιον (οικονομολόγο, νομικό, πολιτικό ή δημοσιογράφο) παρουσιάσει την πιο πειστική μελέτη.

Το ίδρυμα Γουόλφσον παρουσίασε σήμερα τους πέντε επικρατέστερους οικονομολόγους. Ο εμπνευστής του ιδιότυπου διαγωνισμού, λόρδος Γουόλφσον, δεν πιστεύει πάντως ότι μπορεί να υπάρξει έξοδος μιας χώρας από το ευρώ «χωρίς πόνο» τόσο για το μέλος που θα αποχωρήσει όσο και για τα υπόλοιπα.


www.trelokouneli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου