Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

«Προσγείωση» στη σκληρή αλήθεια μετά τους πανηγυρισμούς για το PSI...



«Προσγείωση» στη σκληρή αλήθεια μετά τους πανηγυρισμούς για το PSI...
Αδιαμφισβήτητη η επιτυχία του PSI, όμως το πανηγυρικό κλίμα, που επιχείρησαν να στήσουν συγκεκριμένα ΜΜΕ και έντυπα καλό θα είναι να μην σκεπάσει την πραγματικότητα. 
Ήδη μετά τις τελευταίες ιαχές, νουνεχείς οικονομικοί παράγοντες του περιβάλλοντος του Λουκά Παπαδήμου  προνόησαν να υπενθυμίσουν τα δύσκολα:...
πως από τον Ιούνιο μας περιμένουν νέα επώδυνα μέτρα.

Δεν ήταν τυχαία η εμφάνιση του από ετών στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Γκίκα Χαρδούβελη
(στην εκπομπή των Χασαπόπουλου- Αναγνωστάκη- στο MEGA), σημείωνε με νόημα την ίδια ημέρα του Σαββατοκύριακου, ένας άλλος έμπιστος παράγων του Μαξίμου. Ο ίδιος, στις κατ ιδίαν συζητήσεις του, μάλιστα δεν συμμερίζεται την πλειοδοσία θριάμβων στην οποία επιδόθηκαν τα μνημνονιακά ΜΜΕ, και κάποιες ένθερμες γραφίδες του Μαξίμου, ή ορισμένοι υπερπρόθυμοι (overzealous, στην αγγλοσαξονική) δημοσιογράφοι-payrolίστες τραπεζικών και επιχειρηματικών ομίλων. 

Γνωρίζουν πολύ καλύτερα από τον οποιονδήποτε οι συνεργάτες, σύμβουλοι του πρωθυπουργού, πως πολύ σύντομα θα πρέπει να αρχίσει η υλοποίηση των δεσμεύσεων, η οποία θα προκαλέσει κοινωνικές συγκρούσεις. Και ότι το πολύ τρεις μήνες θα πρέπει να ανακοινωθούν τα νέα μέτρα 10,6 δις. ευρώ (πάνω από 12 δις. όπως έγραψε από την Παρασκευή το moneypost) για την διετία 2013-14

Όμως οι ίδιοι κύκλοι γνωρίζουν, πως όσο και αν η πλειονότητα των ΜΜΕ στηρίζει (για δικούς της λόγους) την πολιτική Παπαδήμου, σύντομα θα απογυμνωθούν τα θριαμβικά επιτεύγματα για τα οποία «βομβαρδίστηκε» τις τελευταίες ημέρες η κοινή γνώμη. 

Κατ΄ αρχήν τα περίφημα 105,6 δισ. ευρώ ελάφρυνση που φαίνεται να κερδίζει η ελληνική πλευρά (από τη διαγραφή του χρέους) μειώνονται σε όρους πραγματικής αποτίμησης σε περίπου 47 δις. εάν συνυπολογισθούν (αφαιρεθούν) τα 60 δισ ευρώ νέα δάνεια. Ταυτόχρονα εάν στα νέα δάνεια, που πήραμε για να ξεπληρώσουμε κατά κύριο λόγο προηγούμενα προσθέσουμε άλλα 110 του πρώτου Μνημονίου, τα 130 της νέας δανειακής σύμβασης, τα σχεδόν 140 που έχουν λάβει οι ελληνικές τράπεζες και άλλα 50 δις. ευρώ που έχει στην  κατοχή της (με τη μορφή ομολόγων ) η ΕΚΤ συμποσούται ένα ποσό ιλιγγιώδες. 

Βέβαια οι θριαμβολογούσες γραφίδες και συστημικά ΜΜΕ επιμελώς αποκρύπτουν τα «ψιλά γράμματα» της νέας διάσωσης, που επί της ουσίας δεν είναι και τόσο «ψιλά». 

Προκειμένου να πετύχει το πρόγραμμα του κουρέματος, η ελληνική πλευρά υποχρεώθηκε να μεταφέρει το σύνολο του δανεισμού της σε αγγλικό δίκαιο παρά τα όσα αντίθετα διατείνεται ο Βαγγέλης (σ.σ. όπως επέλεξε ο ίδιος να αποκαλείται τώρα που διεκδικεί την αρχηγία ενός σοσιαλιστικού κόμματος) Βενιζέλος.   

Ούτε όμως την προσημείωση, υποθήκευση (όπως και να το πούμε τό ίδιο επαχθές αποτέλεσμα  έχει) υπέρ των πιστωτών κατά προτεραιότητα και μάλιστα συνταγματικά κατοχυρωμένη. 

Ας εξηγήσει ο επίδοξος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τι θα συμβαίνει κάθε φορά, που θα παρουσιάζονται αποκλίσεις στην υλοποίηση του προϋπολογισμού: θα κόβονται μισθοί-συντάξεις, θα εκχωρούνται δημόσια περιουσιακά στοιχεία και ποιός ξέρει τι άλλο. Ναι ή όχι. Και εν τέλει υπάρχει θέμα εκχώρησης κυριαρχίας επί της ουσίας υπουργέ των Οικονομικών ή όχι; 

 Οι σύμβουλοι και οι συνεργάτες του Παπαδήμου γνωρίζουν πολύ καλά, πως:
  • Τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που μιλούν για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 7,5% (στο τελευταίο τρίμηνο του 2011) δεν προοιωνίζονται άμεση βελτίωση. 
  • Η εκτίναξη της ανεργίας σε πάνω από 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους και ποσοστό 51,5% για στις νεότερες ηλικίες συντηρεί τους χειρότερους εφιάλτες.  
  • Οι εκτιμήσεις ξένων  για ύφεση ακόμη και 8% (!) φέτος  
  • Από την άλλη τα μεγέθη δεν βγαίνουν όσο και αν επιχειρείται να παρουσιασθεί το αντίθετο. Ταμειακό έλλειμμα 4,43 δισ ευρώ παραπάνω από τον αρχικό στόχο τα ανεβάζουν συνολικά στα 24,9 δισ ευρώ. 
  • Κατάρρευση εσόδων- που παρά το χαράτσι της ΔΕΗ- θα μετρηθεί δραματικά στο πρώτο τρίμηνο του 2012 με κίνδυνο δημιουργίας νέας μεγαλύτερης «μαύρης τρύπας». 

Αυτά και πολλά ακόμη, που έχουν στα...μπλοκάκια τους οι σύμβουλοι και συνεργάτες του Λ. Παπαδήμου. Και για αυτό επιχειρούν από το Σάββατο το πρωί να χαμηλώσουν πολύ τους τόνους. 

Για αυτό εξηγείται η δυσοίωνη εκτίμηση της Wall Street Journal (του κατ΄ εξοχήν δημοσιογραφικού οργάνου του αμερικανικού μεγάλου κεφαλαίου ) πως το «πακέτο βοήθειας»  θα τσακίσει την ελληνική οικονομία και θα υποβαθμίσει την ελληνική δημοκρατία. 

Όπως και η προτροπή του οξφορδιανού Κλέμενς Φουστ , ότι «για την Ελλάδα όλα εξαρτώνται από την επιστροφή στην ανάπτυξη». 


Joffrey Postman/Γεωργία Παππά 

www.moneypost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου