Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Φοβού τους Δαναούς και από την ατζέντα απουσιάζοντες

thumb
Του Αλέξανδρου Μερκούριου
Πραγματικά ήταν δύσκολο και για τους ίδιους τους ευρωπαίους παράγοντες που διοργάνωναν το τριήμερο της Κοπεγχάγης να φανταστούν ότι θα περάσουν μία σύνοδο στην οποία η Ελλάδα δεν θα είναι το «μενού». Στη σύνοδο αυτή, των υπουργών Οικονομικών η αλήθεια είναι...
ότι οι εξελίξεις στα υπόλοιπα κράτη έχουν τον πρώτο λόγο. Και βέβαια υπάρχει και το θέμα του προέδρου της Ευρωζώνης. Του ανθρώπου  που  θα διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με επικρατέστερο όνομα αυτό του Γερμανού υπουργού Οικονομικών  Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η επίσημη αλλαγή φρουράς θα γίνει αργότερα, τον Μάιο ή τον Ιούνιο, αλλά οι πιέσεις των βορείων είναι ήδη ισχυρές ώστε το πρόσωπο να κλείσει από τώρα. Για την Νέα Ευρώπη της Γερμανίας το «Π» έγραψε την περασμένη εβδομάδα, και εγώ δεν χρειάζεται να σας τα ξαναπώ.
Θα σας πως όμως, ότι η Ελλάδα, μπορεί να μην είναι στο κυρίως μενού, αλλά υπάρχει σε όλα τα… πιάτα. Κατ αρχήν , οι Ευρωπαίοι θα έχουν την περιέργεια να γνωρίσουν τον νέο «τσάρο» της ελληνικής Οικονομίας Φίλιππο Σαχινίδη.  Ο νέος υπουργός  είναι γνωστός στους ομολόγους του από την προηγούμενες συναντήσεις είτε στο πλευρό του Βενιζέλου, είτε του Παπανδρέου. Τώρα όμως δεν θα ασκεί χρέη escort  αλλά θα πρέπει να δώσει απαντήσεις, σε πιεστικά ερωτήματα με κυριότερο το πώς θα υλοποιηθεί το μνημόνιο. Τόσο μετά, όσο και πριν τις εκλογές.
Και βέβαια είναι και οι ίδιες οι εκλογές με ανησυχία από την ευρωπαϊκή πλευρά το ενδεχόμενο να μετάσχουν στην κυβέρνηση και κόμματα που δεν έχουν στηρίξει το νέο πρόγραμμα. Το ίδιο ισχύει και για την εφαρμογή του προγράμματος, όπου στο Eurogroup, μαθαίνοντας τους Έλληνες καλύτερα τους τελευταίους μήνες ξέρουν από τώρα ότι επίκειται «κοιλιά» στις επιδόσεις. Γι αυτό και οι πιέσεις για ολοκλήρωση των συμφωνιών και των μέτρων ΠΡΙΝ τις εκλογές είναι ασφυκτική.
Οι ευρωπαίοι βάζουν θέμα και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η οποία έχει ήδη καθυστερήσει και την οποία ο Σαχινίδης θα περάσει και από το υπουργικό. Θα τον ρωτήσουν όμως γιατί δεν έχουν υπογραφεί οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις και θα ζητήσουν εξηγήσεις για τα αποτελέσματα των τραπεζών, την συμμετοχή των ιδιωτών στην αύξηση κεφαλαίων και τις πιθανότητες βιωσιμότητας συγκεκριμένων (κάτι θα έχει πάρει το αυτί τους) ιδρυμάτων. Γι αυτό άλλωστε στη σχετική συνάντηση το Σάββατο θα παραστεί και ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος.
Φυσικά, κι ας μην είναι στην επίσημη ατζέντα το μεγάλο ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα είναι η εποπτεία της ελληνικής οικονομίας. Δηλαδή ο μόνιμος μηχανισμός για τον οποίο ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία. Για το θέμα αυτό οι γνωρίζοντες λένε να μην ποντάρουμε πολλά στον Ράιχενμπαχ.  Και βλέπουν ένα μηχανισμό από αξιωματούχους της τρόικας και των κρατών μελών παράλληλα με τον Γερμανό συνταξιούχο.
Φανταστείτε δηλαδή να ήμασταν και το κυρίως μενού…

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου