Σιγή ασυρμάτου τηρείται από την ελληνική πλευρά σχετικά με τη μη υπογραφή της τριμερούς συμφωνίας Αθηνών- Λευκωσίας- Τελ Αβίβ παρά τα όσα αντίθετα διέρρεαν κύκλοι του αρμόδιου υπουργού τις τελευταίες 1-2 εβδομάδες.
Σε σχετικό θέμα του moneypost καταγραφόταν η διαφοροποίηση της στάσης του κορυφαίου αμερικανού παράγοντα, ο οποίος τόνιζε με νόημα πως θα υπάρξουν...
σημαντικά οφέλη για τις χώρες της περιοχής όμως υπάρχουν παρά πολλά προβλήματα πολιτικής και νομικής φύσεως, που εμποδίζουν την πρόοδο των έργων.
Ο ίδιος επαναβεβαίωσε την στήριξη των ΗΠΑ στο δικαίωμα της Κύπρου να κάνει έρευνες στην θαλάσσια περιοχή του νησιού, ωστόσο όπως είπε τα πιθανά έσοδα θα πρέπει να μοιραστούν και στις δύο κοινότητες. Θέση, που δεν φαίνεται να εξέπληξε όσους γνωρίζουν τα «έργα και τις ημέρες» του λάβρου πολέμιου των ρωσικών συμφερόντων και διαπρύσιου υποστηρικτή της λογικής συνεκμετάλλευσης του αιγαιακού πλούτου.
Στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις είχε αναφερθεί το moneypost στις 28/3 αναδεικνύοντας τις επαφές του R.M με τον πρέσβη Ι.Α Ζέππο αμέσως μετά την επιστροφή του γ.γ του υπουργείου Εξωτερικών από την Τουρκία. Βέβαια το τι συζήτησε ο έλληνας διπλωμάτης με τους γείτονες ελάχιστοι γνωρίζουν ωστόσο στο παρασκήνιο πολλά λέγονται και περισσότερα φημολογούνται.
Όποιος έχει την υπομονή να διαβάσει προσεκτικότερα τις δηλώσεις του κ. Morningstar μπορεί να βγάλει κάποια συμπεράσματα για το τι παίζεται στο παρασκήνιο. Η νουθεσία του πως από τα πιθανά έσοδα θα πρέπει να ωφεληθούν και οι Toύρκοι απηχεί επί της ουσίας την πάγια επιδίωξη της Αγκυρας.
Όπως επίσης η αναφορά του πως οι ανακαλύψεις ενεργειακών πόρων στην Ανατ. Μεσόγειο υπερβαίνουν τις άμεσα εμπλεκόμενες χώρες, όπως την Κύπρο, το Ισραήλ και ενδεχομένως αργότερα και την Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο, πως το «γεράκι» της αμερικανικής πολιτικής βάζει στο παιχνίδι και την γείτονα παραδεχόμενος, πως υπάρχουν πολιτικά και νομικά ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν. Αυτό και εάν δεν συνιστά αποδοχή άλλης μίας πάγιας επιδίωξης της τουρκικής πλευράς.
Για να καταλήξει, ότι θα είναι κρίμα οι χώρες της περιοχής να στερηθούν τα οφέλη των ανακαλύψεων.
Δεδομένου ό τι καμία πολιτική δύναμη δεν θα μπορούσε να φανεί, πως συζητά τέτοιους όρους (πόσo μάλλον ότι τους αποδέχεται) και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο δίνεται μία πειστική εξήγηση γιατί μετατέθηκε για αργότερα η υπογραφή της τριμερούς.
Πάντως ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου- υπέρμαχος της καλής γειτονίας, των ήπιων σχέσεων με τους γείτονες- και θιασώτης της συνεκμετάλλευσης θα πρέπει να αισθάνεται δικαιωμένος.
Joffrey Postman
moneypost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου