Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Η Τουρκία εκμεταλλεύεται τα κατεχόμενα



του Μεχμέτ Λεβέντ *

Ο θεός να τον αναπαύσει, αλλά αν και ήταν ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της μητέρας πατρίδας, είχε το θάρρος να ομολογήσει ότι η πατρίδα αυτή τον εξαπατούσε. Ο λόγος για τον Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος είπε κάποτε πως “τα εμβάσματα από την Τουρκία επιστρέφονται στο πολλαπλάσιο”. Θα πρέπει...
να μην ξεχνούμε και τον πρώην υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου, αρμόδιο για κυπριακές υποθέσεις Σουκρού Σινά Γκιουρέλ.

Ο οποίος σε κάποια συνάντηση που είχε με Τούρκους επιχειρηματίες και απαντώντας σε όσους αντιτίθονταν της βοήθειας προς την ΤΔΒΚ, είπε τα εξής: “Τα εμβάσματά μας, μας επιστρέφονται μέσω εμπορίου”.
Αν και οι δηλώσεις αυτές έγιναν από επίσημα χείλη, φθάσαμε μέχρι τις μέρες μας χωρίς να δώσουμε την πρέπουσα βαρύτητα και σημασία. Επαναλαμβάναμε: “Και πάλι έμβασμα από τη μητέρα πατρίδα”, “νέα κονδύλια από την μητέρα πατρίδα”, “η μητέρα πατρίδα πάλι στο πλευρό μας”. Με τέτοιο γλείψιμο και κολακείες πέρασαν τα χρόνια τους οι εδώ μαριονέτες. Αν δεν ντρέπονταν θα αφόριζαν ακόμη και τον Ντενκτάς επειδή αναφέρθηκε στην πραγματικότητα των εμβασμάτων. Θα τον περιελάμβαναν στον κατάλογο των εχθρών των Τούρκων.
Πολλά τα άρθρα στον Τύπο για το ότι η Τουρκία δίνει ένα στην ΤΔΒΚ και εισπράττει 1000. Δόθηκαν πολλά στοιχεία, παραδείγματα, αλλά αυτοί που θεωρούν υποχρέωσή τους να ευγνωμονούν την Τουρκία και επιθυμούν τη συνέχιση της απαράδεκτης αυτής κατάστασης, δεν είχαν το θάρρος και το σθένος να παραδεχτούν την πραγματικότητα αυτή. Ακόμη και σήμερα, κάθε 20ή Ιουλίου διοργανώνουν εκδηλώσεις ευγνωμοσύνης στη μητέρα πατρίδα. Κάθε χρόνο την 20ή Ιουλίου οι δρόμοι γεμίζουν με αυτούς τους κόλακες που θέλουν να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους, άσχετα αν η Τουρκία είχε ανακοινώσει ότι βρίσκεται στο νησί για στρατηγικά συμφέροντα και ότι θα παρενέβαινε ακόμη και αν δεν υπήρχε ούτε ένας Τούρκος σε αυτό. Δυστυχώς, η ανακοίνωση αυτή δεν στάθηκε ικανή να λογικέψει τη συγκεκριμένη αυτή κατηγορία ανθρώπων.
Μετά από τις υπενθυμίσεις αυτές, ας επανέλθουμε στο θέμα της βοήθειας, το οποίο και στις μέρες μας βρίσκεται στην ημερησία διάταξη Ο υπουργός Δημοσιονομικών Ερσίν Τατάρ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Χουριέτ της Κων/πολης, είπε τα εξής: “Η Αγκυρα εμβάζει ένα δισ. λίρες Τουρκίας ενώ εμείς εισάγουμε από την Τουρκία προϊόντα ενός δισ. δολαρίων. Με άλλα λόγια, το έμβασμα επιστρέφει πολλαπλάσιο στην Τουρκία”.
Δηλαδή η Τουρκία μάς δίνει ένα κοτοπουλάκι το οποίο της το επιστρέφουμε ως κότα ή γαλοπούλα. Ουδέτεροι πολιτικοί παρατηρητές και οικονομολόγοι δήλωσαν ότι τα εμβάσματα της Τουρκίας δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες σε εκπαίδευση, υγεία και κοινωνικές παροχές των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών της που είναι εγκαταστημένοι στο νησί.

ΠΗΓΗ: ''ΑΦΡΙΚΑ'' (τουρκοκυπριακή εφημερίδα) και για την ελληνική μετάφραση: ''ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ''

www.elkeda.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου