Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Τα πειραματόζωα στο εργαστήριο μέχρι το βράδυ




Σοφία Βούλτεψη:Κληρώνει σήμερα για το PSI, με πληροφορίες εντελώς αντικρουόμενες καθώς μπορεί η προθεσμία για τη συμμετοχή να λήγει απόψε στις 10 το βράδυ, αλλά χθες είχαμε πάλι ορκωμοσίες υπουργών και παράθεση διαφόρων «θα».

Μέχρι χθες το μεσημέρι, η συμμετοχή παρέμενε χαμηλά (στο 39,3%) του συνολικού ποσού που έχει ταχθεί ως στόχος, ενώ την ανησυχία της για την έκβαση του εγχειρήματος...
δεν έκρυψε και η γερμανική κρατική επενδυτική τράπεζα KFW, που κατέχει ελληνικά ομόλογα συνολικής ονομαστικής αξίας 250 εκατ. ευρώ και έχει πει ότι θα συμμετάσχει στο PSI.

Ο διευθύνων σύμβουλος της KFW, Ούλριχ Σρέντερ, εξέφρασε την ανησυχία του ότι η χώρα δεν θα πετύχει ούτε το όριο του 66%. «Κατά συνέπεια, θα έχουμε πιστωτικό γεγονός, το οποίο όμως θα είναι κυρίως ανεξέλεγκτο», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πει ότι για να προχωρήσει το PSI θα πρέπει να συμμετάσχει σε αυτό τουλάχιστον το 90% των ομολογιούχων. Για την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης χρειάζεται απαρτία, που επιτυγχάνεται αν απαντήσει το ένα δεύτερο των ομολόγων που υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο, ύψους 177 δισ. ευρώ, ενώ τουλάχιστον τα δύο τρίτα θα πρέπει να το εγκρίνουν.

Ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο PSI έχουν ήδη εκδηλώσει οι έξι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, οι οποίες συμφώνησαν με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο στην πλήρη και καθολική αποδοχή των όρων του PSI και την ένταξη όλων των ομολόγων, ελληνικού και αλλοδαπού δικαίου, αλλά και των εγγυημένων από Δημόσιο δανείων των ΔΕΚΟ.

Παράλληλα, τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα περικοπής του ελληνικού χρέους αποφάσισαν τα διοικητικά συμβούλια επτά ασφαλιστικών Ταμείων και της ΑΕΔΑΚ. Τα Ταμεία αυτά είναι το ΙΚΑ και το Επικουρικό Ταμείο του ΙΚΑ, ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου, (ΟΠΑΔ), ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων ΟΓΑ , το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) και η Ανώνυμη Εταιρεία Διαχειρίσεως Αμοιβαίων Κεφαλαίων Ασφαλιστικών Οργανισμών (ΑΕΔΑΚ).

Δεν αποδέχθηκαν το κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που κατέχουν πέντε Ταμεία. Πρόκειται για το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), στο οποίο ασφαλίζονται νομικοί, υγειονομικοί κ.λπ., το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας των Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ).

Κατά της συμμετοχής του ΤΕΑΔΥ στο PSI τάσσεται και η πλειοψηφία των μελών του δ.σ. του Ταμείου. Συγκεκριμένα, επτά εκ των εννέα παρόντων μελών του δ.σ. είπαν «όχι» στο «κούρεμα» των ομολόγων και πλέον η σχετική απόφαση της διοίκησης του Ταμείου αναμένεται να είναι αρνητική.

Tη στάση των… «ανυπάκουων» Ταμείων στηλίτευσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος προειδοποίησε πως αν αποτύχει το PSI θα καταρρεύσουν και τα Ταμεία.

«Οι διοικήσεις αυτές παίρνουν στο λαιμό τους τούς ασφαλισμένους τους και τους συνταξιούχους», παρατήρησε κάνοντας λόγο για υπονόμευση της διαδικασίας για συνδικαλιστικούς και κομματικούς λόγους.

«Δεν είναι συμπεριφορές εθνικά υπεύθυνες αυτές», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Πάντως, πηγές με γνώση του θέματος δήλωσαν χθες στο Reuters ότι στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικού χρέους θα ενταχθούν τα ομόλογα ύψους 18-19 δισ. ευρώ που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για λογαριασμό ασφαλιστικών ταμείων.

Εν τω μεταξύ, την πρόθεσή της να συμμετάσχει στο PSI ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική αντασφαλιστική εταιρεία Munich Re, που κατείχε ομόλογα ελληνικού Δημοσίου ύψους 400 εκατ. ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου.

Επίσης, τη συμμετοχή της Komercni Banka στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικού χρέους (PSI) ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο της θυγατρικής της Societe Generale στην Τσεχία, ενώ τη συμμετοχή τους ανακοίνωσαν και η γερμανική DZ Bank και η Allianz .

Στο μεταξύ, μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, o σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Ζαν Λεμιέρ δήλωσε ότι η έκβαση του PSI παραμένει αβέβαιη.

«Είναι αδύνατον να είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα μιας τέτοιας διαδικασίας», είπε ο Λεμιέρ της BNP Paribas επισημαίνοντας πάντως πως «η επιτυχία της προσφοράς είναι προς το συμφέρον όλων».

Εκτίμησε μάλιστα ότι η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση πιθανόν να αναθεωρήσουν κάποιους από τους όρους του προγράμματος, αν αυτό χάσει τον εθελοντικό του χαρακτήρα, ενώ προειδοποίησε ότι μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας θα είχε «πολύ σοβαρές» συνέπειες για την ευρωζώνη.

Από την πλευρά τους, αισιόδοξοι δήλωσαν και πάλι οι Όλι Ρεν και Β. Σόιμπλε – εκ των βασικών υπευθύνων για το «πείραμα» της συμμετοχής των ιδιωτών στο ελληνικό χρέος, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φ. Ρέσλερ επανήλθε στις επικρίσεις του, επαναλαμβάνοντας την απογοήτευσή του για τη συνεργασία της Ελλάδας σε θέματα ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Passauer Neue Presse» ο κ. Ρέσλερ δήλωσε:

«Έχουμε προσφέρει πλήρη υποστήριξη στην ελληνική πλευρά. Η ενδιάμεση αξιολόγηση, ωστόσο, είναι απογοητευτική. Η υποστήριξή μας δεν γίνεται εύκολα αποδεκτή. Η προθυμία μας να βοηθήσουμε και η αλληλεγγύη μας είναι μεγάλη. Πρέπει, όμως, να καταβληθούν προσπάθειες και από την ελληνική πλευρά».

www.elzoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου