Σοφία Βούλτεψη:Ένα ακόμη «εύσημο» απέσπασε το ελληνικό πολιτικό σύστημα εν μέσω θριαμβολογιών για το PSI: Η χώρα μας κινείται πλέον σε τριτοκοσμικά επίπεδα, με την οικονομία της να συρρικνώνεται συνεχώς και το ΑΕΠ της σε ελεύθερη πτώση.
Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ifo...
για λογαριασμό της γερμανικής έκδοσης των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, το 2012 η Ελλάδα από πλευράς ΑΕΠ θα βρίσκεται κάτω από χώρες όπως το Περού και το Βιετνάμ.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο ερευνητής του Ινστιτούτου Στέφεν Έλστνερ, «αν πραγματικά προκύψει μια δραματική ύφεση της τάξης του 8%, τότε ακόμη και το Μπανγκλαντές και η Χιλή θα ξεπεράσουν την Ελλάδα σε ΑΕΠ»!
Στην έρευνα αναφέρεται επίσης ότι η Ελλάδα βρισκόταν το 2009 στην 35η θέση, την πέρασαν το 2010 η Ελβετία, η Αυστρία και το Χονγκ Κονγκ, ενώ το 2011 έπεσε στην 40ή θέση, κάτω και από την Ουκρανία και τη Σιγκαπούρη.
Η πρωτοφανής κατάσταση αποδίδεται στη βίαιη προσαρμογή και στα σκληρά μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται στη χώρα μας, ως «φάρμακο» της τάξης των… ομοιοπαθητικών.
Την ίδια ώρα θύελλα έχει ξεσπάσει με την απαίτηση – ανακοίνωση του Eurogroup, σύμφωνα με την οποία δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή προνομιακή μεταχείριση των Ελλήνων μικροομολογιούχων που χάνουν με το «κούρεμα» τα χρήματά τους, έναντι των ξένων που θα βρεθούν στην ίδια θέση.
Τα κόμματα καλούν την κυβέρνηση να διευκρινίσει τη στάση της, ενώ ήδη ο κ. Βενιζέλος έχει δηλώσει ότι η απόφαση του Eurogroup είναι πως δεν θα πρέπει να υπάρξει καμιά αποζημίωση, προσθέτοντας – για την τιμή των όπλων - ότι το ζήτημα πρέπει να συζητηθεί αναλυτικά στην Αθήνα.
Ως γνωστόν, ο κ. Βενιζέλος είχε δηλώσει μόλις πριν από μία εβδομάδα (Real FM) ότι «θα υπάρξει μηχανισμός αναπλήρωσης απωλειών για τους πολίτες που, αντί να καταθέσουν τα λεφτά τους στις τράπεζες, είχαν πάρει ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου».
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης δήλωσε στον ΣΚΑΙ πως… «εν ευθέτω χρόνω» θα ανακοινωθούν οι πρωτοβουλίες για τους ιδιώτες ομολογιούχους που πλήττονται από το «κούρεμα» του χρέους, αρνήθηκε πάντως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, επικαλούμενος ενδεχόμενα νομικά προβλήματα.
«Προστατεύουμε αυτή τη στιγμή την ίδια τη χώρα από νομικά προβλήματα, πάνω απ' όλα η προστασία της χώρας», αποφάνθηκε.
Το θέμα ήταν γνωστό εξ αρχής, αλλά ουδείς ασχολήθηκε μέχρι την ώρα που ανακοινώθηκε επίσημα, οπότε τα κόμματα καταθέτουν, κατόπιν εορτής, τροπολογίες και ερωτήσεις επί του θέματος.
Το κερασάκι στην τούρτα μπήκε με την έκθεση της Κομισιόν που περιήλθε στην κατοχή του Ρόιτερ’ς, σύμφωνα με την οποία η Επιτροπή ζητά τον προσδιορισμό νέων μέτρων, που θα αφορούν κυρίως σε περικοπές δαπανών, συνολικού ύψους 5,5% του ΑΕΠ, για το διάστημα 2013-2014.
Όπως αναφέρεται, τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα για την αποδέσμευση του νέου πακέτου βοήθειας των 130 δις ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης ότι το πρώτο κύμα περικοπών που υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση στις αρχές του έτους, ύψους 1,5% του ΑΕΠ, θα επιτρέψει στην χώρα να επιτύχει μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος στο 1% φέτος.
«Ωστόσο, οι προβλέψεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή αποκαλύπτουν μεγάλα δημοσιονομικά κενά για το 2013 και το 2014», παρατηρεί η Κομισιόν, εκτιμώντας ότι η υστέρηση για τη διετία αυτή αγγίζει το 5,5%. «Για αυτό το λόγο, η Ελλάδα θα πρέπει να ανακοινώσει και να υιοθετήσει σημαντικές, πρόσθετες περικοπές δαπανών τους επόμενους μήνες και συγκεκριμένα με την αναθεώρηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος τον Μάρτιο του 2012».
«Η χώρα πρέπει να προσδιορίσει αυτά τα μέτρα (ισοδύναμα με το 5,5% του ΑΕΠ) έως τον Ιούνιο του 2012 και να τα υιοθετήσει το 2013 και 2014 για να επιτύχει τους στόχους», αναφέρει στην έκθεσή της.
Η Επιτροπή σημειώνει στην έκθεσή της ότι η Ελλάδα προετοιμάζεται ήδη για τα νέα μέτρα και εξετάζει περικοπές δαπανών με έμφαση στις κοινωνικές μεταβιβάσεις, την άμυνα και την μεταρρύθμιση της κεντρικής και τοπικής αυτοδιοίκησης.
www.elzoni.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου