Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Νάιτζελ Φαράτζ: Ο «φιλέλληνας» καμικάζι του Ευρωκοινοβουλίου (vid)


Νάιτζελ Φαράτζ: Ο «φιλέλληνας» καμικάζι του Ευρωκοινοβουλίου (vid)
Αυθόρμητος, ιδιόρρυθμος, αντισυμβατικός, «εκρηκτικός», υπέρμετρα ειλικρινής. Αυτές είναι μόνο μερικές λέξεις που μπορούν να χαρακτηρίσουν την περίπτωση του βρετανού ευρωσκεπτικιστή ευρωβουλευτή Νάιτζελ Φαράτζ, ο οποίος έχει γίνει γνωστός στην Ελλάδα για τα «βέλη» που έχει εκτοξέυσει... ενάντια στην ηγεσία της Ε.Ε. με αφορμή την οικονομική περιπέτεια της χώρας μας.

Ο Νάιτζελ Πολ Φαράτζ γεννήθηκε στις 3 Απριλίου του 1964 στο Φάρνμπορο της Αγγλίας. Σπούδασε στο Κολέγιο του Ντάλγουιτς πριν ασχοληθεί με τα χρηματιστηριακά. Από τις αρχές της δεκαετίας του '90, μάλιστα, έως το 2002 διηύθηνε τη δική του χρηματιστηριακή εταιρεία.

Το 1992 εγκατέλειψε το Συντηρητικό Κόμμα με ηγέτη τον Τζον Μέιτζορ, όταν οι Τόρις υπέγραψαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Από το 1999 εκλέγεται ως ευρωβουλευτής (2004 και 2009 επίσης) με το UKIP (UK Independence Party) το οποίο συνίδρυσε το 1993. Σήμερα είναι παράλληλα και αντιπρόεδρος του ΕFD στην Ευρώπη.

Το «κακό παιδί» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ο βρετανός ευρωσκεπτικιστής πολιτικός έχει προκαλέσει ουκ ολίγες φορές αναταραχή στο Ευρωκοινοβούλιο κατά τη διάρκεια των εισηγήσεών του ξεστομίζοντας ότι δεν θα ήθελαν να ακούσουν οι «ηγέτες» και οι ιθύνοντες της Ε.Ε.

Τον Μάρτιο του 2010 είχε παραχωρήσει συνέντευξή στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα τονίζοντας ότι «Η Ε.Ε. σκοπεύει να διοικήσει την Ελλάδα με το ίδιο τρόπο που διοικεί το Κόσοβο». «Όταν η Ελλάδα συμμορφωθεί πλήρως με τα μέτρα που θα τις επιβάλλει η Ε.Ε τότε -και μόνο για τυπικούς λόγους- θα μπορέσει να έχει κάποια δική της κρατική υπόσταση. Ουσιαστικά όμως θα βρίσκεται υπό την κυριαρχία της Ε.Ε. Οι υπόλοιπες χώρες (Πορτογαλία Ιταλία Ιρλανδία και Ισπανία) θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδος.

«Ουσιαστικά η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα γαλλο-γερμανικό σχέδιο που σκοπό έχει να επιβάλλει την κυριαρχία της σε όλη την Ευρώπη. Από την άλλη, η Αγγλία και η Αμερική βοηθούν και υποστηρίζουν τις προσπάθειες αυτές μιας και αυτό αποτελεί μέρος του μεγαλύτερου σχεδίου τους για μια παγκόσμια δικτατορία.

Παράλληλα τόνισε ότι η Ελλάδα (λίγο πριν μπει στο μηχανισμό στήριξης) «είναι εγκλωβισμένη σε ένα νόμισμα στο οποίο δεν θα έπρεπε να είχε μπει».

Λίγους μήνες αργότερα, δεν είχε διστάσει να πει στον πρόεδρο της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρομπάι ότι έχει το χάρισμα μιας «βρεγμένης πατσαβούρας» και την εμφάνιση ενός χαμηλόβαθμου τραπεζικού.

«Ποιος είστε; Ποτέ δεν άκουσα κάτι για σας, κανείς στην Ευρώπη δεν σας ξέρει», συνέχισε. Ο βρετανός κατηγόρησε ακόμη τον Βαν Ρομπάι ότι στόχος του είναι να γίνει ο δολοφόνος της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και των ευρωπαϊκών εθνών-κρατών. Σε αυτό το πλαίσιο είπε ότι, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο πρόεδρος της Ε.Ε., είδαμε την Ελλάδα να μετατρέπεται στην ουσία «σε προτεκτοράτο».



Το περασμένο καλοκαίρι, αναφερόμενος στο Μεσοπρόθεσμο αναφέρθηκε στην λανθασμένη συνταγή για την Ελλάδα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο: «Πρέπει να ομολογήσω ότι με αρρωσταίνει να βλέπω τη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, να καταστρέφεται από εσάς και από το όλο και πιο αηδιαστικό ΔΝΤ».



Toν περασμένο Σεπτέμβριο ομιλία του ο Φαράτζ είπε επίσης ότι ο Γερμανός Μάρτιν Σουλτς, ο τότε επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τάσσεται κατά των κρατών-εθνών επειδή πιθανότατα «ντρέπεται για την ιστορία της χώρας του».

Τον περασμένο Νοέμβριο ο Φαράτζ, αναφερόμενος στις νεοσύστατες κυβερνήσεις του Λουκά Παπαδήμου στην Ελλάδα και του Μάριο Μόντι στην Ιταλία έκανε λόγο για κυβερνήσεις-μαριονέτες, καθώς και για μια Ευρώπη που διοικείται από τη Γερμανία. Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο ενώπιον του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν και του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ τόνισε ότι δεν μπορούν άμεσα να θεωρηθούν υπεύθυνοι για την δεδομένη αποτυχία του ευρώ αφού δεν είναι εκλεγμένοι και δεν έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση για τον ρόλο τους απέναντι στην κρίση.

Ο βρετανός ευρωβουλευτής είπε ότι σε αυτό το κενό ηγεσίας «μολονότι απροθύμως, προχώρησε η Άνγκελα Μέρκελ» και ότι «τώρα ζούμε σε μια Ευρώπη, γερμανικής κυριαρχίας. Δε θέλω να ζω σε μια τέτοια Ευρώπη, ούτε οι Ευρωπαίοι το θέλουν».

«Εσείς κύριοι παίξατε έναν ρόλο. Όταν ο κύριος Παπανδρέου χρησιμοποίησε τη λέξη "δημοψήφισμα", ο κ. Ρεν το χαρακτήρισε ως "ρήγμα εμπιστοσύνης" και οι φίλοι σας εδώ μαζεύτηκαν σαν αγέλη από ύαινες, περικυκλώνοντας τον Παπανδρεόυ, κατεβάζοντάς τον και αντικαθιστώντας τον με μια κυβέρνηση-μαριονέτα».

Ο κ. Φαράτζ είπε ότι η όλη κατάσταση μοιάζει με «μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι, όπου προσπαθούμε να προβλέψουμε ποιος είναι ο επόμενος που θα χτυπηθεί. Η μόνη διαφορά είναι ότι γνωρίζουμε ποιοι είναι οι αχρείοι»!



Η γερμανική πρόταση περί επιτροπείας πριν από μερικές μέρες ήταν η αιτία για άλλο ένα αντιγερμανικό ξέσπασμα του βρετανού ευρωβουλευτή, που προκάλεσε νέα ρήξη με τον γερμανικό νέο πρόεδρο της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς. Ο Φαράτζ συνέκρινε το γερμανικό σχέδιο να διοριστεί ειδικός επίτροπος για τον προϋπολογισμό στη χώρα μας με την τοποθέτηση στην Αθήνα ενός «γκαουλάιτερ». «Σήμερα κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η Ελλάδα δεν είναι πια τίποτε άλλο από μια αποικία» πρόσθεσε μάλιστα.

Ο Σουλτς απείλησε να διώξει τον Φάρατζ από την αίθουσα αν δεν ανακαλέσει. Αρνούμενος να ζητήσει συγγνώμη, ο Νάιτζελ Φάρατζ αποχώρησε από την αίθουσα.

Επτάψυχος και... δεινός ψαράς

Λίγο μετά τα 20 του χρόνια είχε διαγνωστεί με καρκίνο των όρχεων, τον οποίο κατάφερε να ξεπεράσει. Τον Μάιο του 2010 ανασύρθηκε σε ημιλιπόθυμη κατάσταση από συντριβή αεροσκάφους όταν κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου το μονοκινητήριο αεροπλάνο -πίσω από το οποίο κυμάτιζε πανό του UKIP- στο οποίο επέβαινε κατέπεσε σε ένα λιβάδι στο Νορθαμπτονσάιρ. Ευτυχώς πετούσε σε χαμηλό ύψος κι έτσι ο Νάιτζελ Φαράτζ περπάτησε σαν... κύριος όταν απεγκλωβίστηκε από το σκάφος (σε κατάσταση σοκ όμως - σχετικές φωτογραφίες).

Όσο για το πώς περνάει τον ελεύθερό του χρόνο ο ευρωβουλευτής; Ψάρεμα, υπαίθρια σπορ και βρετανικές παμπ αποτελούν αγαπημένες συνήθειες για τον Φάρατζ.

Έχει δύο γάμους στο ενεργητικό του, από τους οποίους έχει αποκτήσει τέσσερα παιδιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Facebook υπάρχει ελληνική σελίδα υποστήριξής του, η οποία απαριθμεί 3.059 «πιστούς».


Βαγγέλης Βιτζηλαίος
www.newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου