Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Αυτά τα σιχαμερά καθάρματα πρέπει να εκτελεστούν!Παπανδρέου: «Η μάχη θα κερδηθεί» - Σαμαράς: «Μετά το PSI, εκλογές»


Παπανδρέου: «Η μάχη θα κερδηθεί» - Σαμαράς: «Μετά το PSI, εκλογές» Δεν μπορέσαμε να κάνουμε τα πάντα σε 2 χρόνια, αλλά είμαστε η αρχή της λύσης, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Μετά την ψήφιση του PSI θα ζητήσουμε διάλυση της Βουλής και εκλογές, αλλιώς ας κυβερνήσουν χωρίς εμάς, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ

Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς έδωσαν ο καθένας τον δικό του τόνο για την τακτική που θα ακολουθήσουν σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας αλλά και αμέσως μετά, κατά τις συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών.
Οι βουλευτές «των δύο κομμάτων που συμμετέχουν και στηρίζουν...
την κυβέρνηση», όπως είπε και ο Λουκάς Παπαδήμος στο υπουργικό συμβούλιο, καλούνται σήμερα να δεχθούν όσα συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί και να υπερψηφίσουν την Κυριακή τα τρία άρθρα για το PSI, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών να υπογράψουν την νέα δανειακή σύμβαση.
Και οι δύο συνεδριάσεις ήταν προγραμματισμένες για την Παρασκευή, αλλά αναβλήθηκαν λόγω της κρίσιμης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, όπου εγκρίθηκε το νέο μνημόνιο.
Γ.Παπανδρέου: «Αναλάμβάνω την ευθύνη»
«Έτυχε σε μας να πάρουμε στην πλάτη μας τα την τύχη της χώρας. Δίνουμε μάχη να σώσουμε τον πολίτη και τα κοινωνικά του δικαιώματα από την πλήρη εξαφάνιση. Η μάχη πρέπει να κερδηθεί και θα κερδηθεί», τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας το Σάββατο στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Στην συνεδρίαση της «πράσινης» Κ.Ο. ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας στη Βουλή για μνημόνιο, PSI και ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε έναν εκτενή απολογισμό της διαδρομής από το πρώτο μνημόνιο μέχρι την Σύνοδο της 26ης Οκτωβρίου, τις ευθύνες της γερμανικής συντηρητικής πολιτικής και το κούρεμα του χρέους.
«Αναλαμβάνω την ευθύνη», είπε ο κ.Παπανδρέου, γιατί δεν έγιναν όσα έπρεπε, σε μόλις δύο χρόνια, αλλά συμπλήρωσε ότι όλα όσα έγιναν είναι «η αρχή της λύσης».
«Μόνοι τραβάγαμε το κάρο», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην αντιπολίτευση και ειδικά στην Νέα Δημοκρατία, που πλέον αποδέχθηκε το πρώτο μνημόνιο, συνυπογράφοντας την συνέχειά του, με την νέα συμφωνία που είναι τώρα προς ψήφιση.
Οι εταίροι μας, συντηρητικοί και με αργά ανακλαστικά, αποδέχθηκαν ουσιαστικά τις ευθύνες τους και «καλύπτουν» τα μέχρι τώρα χρέη μας, ενώ δέχονται και ένα κούρεμα χρέους της τάξης των 100 δισ. ευρώ. Αυτό που ζητούν είναι να μην δημιουργηθούν καινούργια.
Πρέπει να παραχωρήσουμε πολλά, για να μην τα χάσουμε όλα, τόνισε ο κ.Παπανδρέου.
Κάλπες για να αποφύγουμε έκρηξη της κοινωνίας
Αυτή τη στιγμή «βρισκόμαστε ως χώρα μπροστά σε έναν τεράστιο κίνδυνο ... Απειλείται η ελευθερία, η ανεξαρτησία, η υπόστασή μας», τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς στην δική του ομιλία στους βουλευτές της ΝΔ.
«Επιμένουμε ότι η συνταγή του μνημονίου ηταν καταστροφικό λάθος. Δεν αλλάζουμε αυτές τις θέσεις μας ... Οι επιλογές μας δικαιώθηκαν, οι θέσεις μας παραμένουν, αλλά οφείλουμε να αποτρέψουμε αυτόν τον μεγάλο κίνδυνο για να πάμε παραπέρα».
Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι, από τις δημοσκοπήσεις, το πρώτο κόμμα εξουσίας, είναι το μόνο, υποστήριξε ο πρόεδρός της, το μόνο «και λαϊκό και αστικό» συντεταγμένο κόμμα, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ έχει καταρρεύσει και η Αριστερά παρουσιάζει εφήμερη αλλά μεγάλη δημοσκοπική άνοδο.
Η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία θα λειτουργήσει λυτρωτικά για την χώρα και την κοινωνία, καθώς ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε τόσο μεγάλη δυσαρμονία μεταξύ Βουλής και λαϊκού φρονήματος, συνέχισε ο κ.Σαμαράς. Γι' αυτό, αμέσως μετά την ψήφιση των νέων μέτρων και του PSI, θα ζητήσουμε διάλυση της Βουλής και προσφυγή στην κάλπη.
Τόνισε εξάλλου ότι οι πολιτικές ευθύνες για την διακυβέρνηση της προηγούμενης διετίας είναι τεράστιες και στην επόμενη Βουλή «θα έρθει η ώρα του καταλογισμού».
Τέλος, έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι είναι «αυτονόητο» ότι τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας για την ψήφιση του μνημονίου και του PSI.
Διαρροές και αντιδράσεις
Στο ΠΑΣΟΚ μετρούν ήδη την παραίτηση-άρνηση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου να υπερψηφίσει τα νέα μέτρα. Η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στην επιστολή της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «δεν μπορώ να συνυπογράψω τα μέτρα που καταλύουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τα εργασιακά δικαιώματα».
Αντίστοιχη θέση κοινοποίησε στο κόμμα και τον πρόεδρο της Βουλής και ο βουλευτής Ηρακλείου Ιω. Μιχελογιαννάκης, ενώ παρόμοια τοποθέτηση έκανε και ο Τσετίν Μάντατζη από την Ξάνθη. Στην κοινοβουλευτική ομάδα υπήρξαν και παραιτήσεις ή απειλές παραίτησης, όπως των κ.κ.Στασινού και Ζωίδη αντίστοιχα.
Προηγήθηκε και η παραίτηση του υφυπουργού Εργασίας, Γιάννη Κουτσούκου, ο οποίος ωστόσο αν και επεσήμανε ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει την πολιτική που απαιτείται, δεν πήρε θέση ως προς την ψήφισή της.
Στη Συγγρού και το έτερο στρατόπεδο της «συμμαχίας» που στηρίζει τον Λουκά Παπαδήμο, αντίστοιχη συνεδρίαση θα γίνει στις 11.30, στην Βουλή.
Την Παρασκευή, ο Δημήτρης Σταμάτης δήλωσε ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει το άρθρο του νέου μνημονίου, αλλά αντίθετα θα στηρίξει το αντίστοιχο για το PSI.
«Αρνούμαι να ψηφίσω είτε μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα είτε άλλα μέτρα που οι ηγέτες της ΕΕ θελήσουν στο μέλλον να επιβάλουν στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου