Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Ασφυκτικός κύκλος πιέσεων για PSI - νέο δάνειο

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον επίτροπο Ολι Ρεν και τον Γερμανό υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε. Μαζικές είναι πλέον οι προτροπές προς την Αθήνα να καταλήξει στα πρόσθετα μέτρα, με τα ο
Ο Β. Σόιμπλε κάλεσε εκ νέου τη χώρα μας να μη βασίζεται μόνο στην εξωτερική βοήθεια και να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Το «κούρεμα» του χρέους αποτελεί προϋπόθεση για τη νέα δανειακή σύμβαση, τόνισε ο Ολι Ρεν. Η Κομισιόν επέμεινε στη «συνταγή» της ταχείας δημοσιονομικής προσαρμογής

Ασφυκτικές πιέσεις στην κυβέρνηση, την ώρα που οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις...
με την τρόικα εισέρχονταν στην τελική τους φάση, άσκησαν χθες αξιωματούχοι του Βερολίνου και των Βρυξελλών, προτρέποντας την Αθήνα να καταλήξει επιτέλους στα πρόσθετα μέτρα με τα οποία θα ανοίξει ο δρόμος για τη νέα δανειακή σύμβαση και το «κούρεμα» του χρέους.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ήταν ο πρώτος που κάλεσε εκ νέου τη χώρα μας να μη βασίζεται μόνο στην εξωτερική βοήθεια αλλά να προχωρήσει στις απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις που θα τη βγάλουν από την κρίση, ενώ τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια ο επίτροπος Οικονομίας Ολι Ρεν.
Μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο Ntv ο κ. Σόιμπλε διευκρίνισε ότι προϋπόθεση επιτυχούς πορείας του ελληνικού προγράμματος αλλά και περαιτέρω οικονομικής βοήθειας από τους Ευρωπαίους εταίρους είναι «η πλήρης εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής». Δεν γίνεται να βάζει χρήματα η Ευρώπη «σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο» επανέλαβε στη συνέντευξή του ο Γερμανός πολιτικός. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ολι Ρεν. Σε ομιλία του στη Χάγη ο επίτροπος τόνισε ότι η συμφωνία για την ουσιαστική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην απομείωση του ελληνικού χρέους αποτελεί προϋπόθεση για το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα.
Σημείωσε όμως ακόμη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει αποφασιστική πρόοδο στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων και υπογράμμισε ότι έμφαση θα πρέπει να δοθεί τόσο στη δημοσιονομική σταθεροποίηση όσο και στις διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες θα τονώσουν την ανάπτυξη και θα συμβάλουν στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
Η Κομισιόν επέμεινε στην ακολουθούμενη πολιτική για ταχεία δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα. Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σαντάλ Χιουζ, αναγνώρισε βέβαια ότι αυτή η πολιτική έχει «βραχυπρόθεσμα αρνητικές επιπτώσεις», αλλά υποστήριξε πως οι προσπάθειες για δημοσιονομική προσαρμογή, μακροπρόθεσμα, προσδίδουν αξιοπιστία στην οικονομία της χώρας και διασφαλίζουν την επιστροφή στην ανάπτυξη. Με αυτή την τοποθέτηση η Επιτροπή πήρε σαφώς αποστάσεις από το ΔΝΤ, το οποίο δια του Π. Τόμσεν ανέφερε ότι «θα πρέπει να προχωρήσουμε με πιο αργό ρυθμό όσον αφορά τη δημοσιονομική εξυγίανση και ταχύτερα με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων».
Για την Επιτροπή λοιπόν η λύση που ακολουθείται είναι μονόδρομος. Ενα μέρος του πακέτου μέτρων που εφαρμόζονται στην Ελλάδα αποβλέπει στην ενίσχυση της ανάπτυξης και στην επιστροφή της οικονομίας σε «βιώσιμη κατάσταση» μακροπρόθεσμα, εκτιμά το εκτελεστικό όργανο της Κοινότητας. Μάλιστα, η Σαντάλ Χιουζ υπεραμύνθηκε της «συνταγής» που εφαρμόζεται στη χώρα μας, τονίζοντας ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η χρηματοδότηση μέσω κοινοτικών κονδυλίων, αλλά και η τεχνική βοήθεια της Ομάδας Δράσης περιλαμβάνονται σε ένα συνολικό πακέτο μέτρων, που έχει στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ελλάδα και την επιστροφή της χώρας σε βιώσιμη τροχιά.
Για το «κούρεμα»
Πεπεισμένος ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι ιδιώτες πιστωτές θα έχουν δώσει τα χέρια για το PSI+ μέχρι την Κυριακή εμφανίστηκε χθες ο Ολι Ρεν, παρότι την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλούσε για «εξαιρετικά δύσκολες» διαπραγματεύσεις. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης Μέρκελ ότι «δεν υπάρχει ανάγκη να συμμετάσχει ο δημόσιος τομέας» στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ότι βρίσκεται ήδη σε διαπραγμάτευση μια αντίστοιχη συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές. «Θέμα λίγων εβδομάδων, αν όχι ημερών» χαρακτήρισε την επίτευξη συμφωνίας ο Γιόσεφ Ακερμαν. Ο επικεφαλής της Deutsche Bank, που είναι και πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης Τραπεζών (IIF), επιβεβαίωσε πως το «κούρεμα» ενδεχομένως να ξεπεράσει το 70%.
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΔΝΤ
Κόντρα για τη συμμετοχή ΕΚΤ και κρατών στο «κούρεμα»
Σε ανοιχτή κόντρα με το Βερολίνο σχετικά με τη διαμόρφωση του νέου οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας βρίσκεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal. Οπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, οι δύο βασικοί δημόσιοι πιστωτές της Ελλάδας έχουν ριζικά διαφορετική προσέγγιση για το πώς θα μειωθεί το ελληνικό χρέος και αυτός είναι ένας βασικός λόγος που καθυστερεί η ανακοίνωση της συμφωνίας της Αθήνας με τους ιδιώτες πιστωτές για το «κούρεμα» των ομολόγων, η οποία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε λίγες ώρες.
Το ΔΝΤ θεωρεί ότι για να είναι αξιόπιστη η συμφωνία θα χρειαστούν θυσίες και από τους δημόσιους πιστωτές στην Ευρώπη: την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις χώρες της Ευρωζώνης. Αντίθετα, η Γερμανία επιμένει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει άλλη συμμετοχή των δημόσιων πιστωτών και δεν θέλει να καλυφθεί το αυξανόμενο κενό στη χρηματοδότηση του νέου ελληνικού προγράμματος με πρόσθετα δάνεια από τις χώρες της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τη WSJ, το Βερολίνο θέλει να γίνουν μεγαλύτερες περικοπές στον ελληνικό προϋπολογισμό, προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό, καθώς το γερμανικό Κοινοβούλιο αντιμετωπίζει με εκνευρισμό τα δάνεια προς την Ελλάδα.
Για τις περικοπές
Από την πλευρά του το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι περαιτέρω δρακόντειες περικοπές στον προϋπολογισμό της Ελλάδας δεν είναι εφικτές και το πιθανότερο είναι να οδηγήσουν το οικονομικό πρόγραμμα να αποκλίνει περαιτέρω από τους στόχους του. Μετατοπίζει δε το επίκεντρο της προσέγγισής του από τη δημοσιονομική προσαρμογή προς τη διασφάλιση των διαρθρωτικών αλλαγών, όπως της μεταρρύθμισης της ελληνικής αγοράς εργασίας.
Β. Δεμίρης - Κ. Κοσμά

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου