Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Το πάρτι τέλειωσε. Ώρα για δουλειά.



«Το πάρτι στην ΕΡΤ τελείωσε»
Λάμπης Ταγματάρχης
Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ Α.Ε.
Σύμφωνα με τον Πίνακα Διευκόλυνσης της Επιχειρηματικότητας, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 100η θέση σε σύνολο 189 εγγραφών παγκοσμίως, ενώ στην Ευρώπη πιάνει την αναμενόμενη 40η από τις 43 θέσεις, ένα κλικ πάνω από το Κόσσοβο, τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και την Ουκρανία.

Πριν λίγες μέρες ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ ΑΕ, κ. Λάμπης Ταγματάρχης δήλωσε ότι, μέσα στην ατυχία του αισθάνεται τυχερός...
που λόγω της πολιτικής συγκυρίας σταμάτησαν οι παρεμβάσεις στην ΕΡΤ γεγονός που αφήνει ελπίδες στην εταιρεία να ανακάμψει αφού το πάρτι στην ΕΡΤ τελείωσε!
Ο κ. Ταγματάρχης ουσιαστικά επιβεβαίωσε αυτό που και στην Κίνα γνωρίζουν, ότι οι μηχανισμοί κρατικών παρεμβάσεων κατοχυρώνουν μεν το μικροπολιτικό συμφέρον δημιουργώντας πανίσχυρους κομματικούς οργανισμούς – ρυθμιστές της αγοράς, αντιστρατεύονται όμως το εθνικό συμφέρον.
Στην Ελλάδα, επί δεκαετίες εκτρέφαμε ρωμαλέους και νόμιμους μηχανισμούς παρακώλυσης των επενδύσεων, καθιστώντας τη Χώρα μας ένα από τα χειρότερα μέρη του κόσμου για να φέρεις τα λεφτά σου, να ανοίξεις μια επιχείρηση, να απασχολήσεις κόσμο, να τζιράρεις και να φορολογηθείς.

Ας δούμε ένα τραγικό παράδειγμα.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε το Ελληνικό δημόσιο για την την παράνομη στέρηση της ακίνητης περιουσίας οικοδομικού συνεταιρισμού, εμποδίζοντας την αξιοποίησή της πάνω από μισό αιώνα! Ο συνεταιρισμός είχε προσφύγει στην προστασία του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά η προσφυγή απερρίφθη. Προ μηνών όμως, το Ευρωδικαστήριο δέχθηκε ότι τα αυστηρά κριτήρια του ΣτΕ και η συμπεριφορά των ελληνικών Αρχών επί δεκαετίες μετά την αγορά της γης, διατάραξαν τη δίκαιη ισορροπία μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού συμφέροντος, λόγω στέρησης της ακίνητης περιουσίας. Επιφυλάχθηκε δε, να καθορίσει το ύψος της αποζημίωσης που πρέπει να καταβληθεί στον οικοδομικό συνεταιρισμό, ο οποίος ζητεί 2,2 δισ. ευρώ για την υλική ζημιά και 100.000 ευρώ για ηθική βλάβη!
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας και του IFC (Doing Business 2012 Report) που παρουσιάζουμε παρακάτω, η Ελλάδα στον Πίνακα Διευκόλυνσης της Επιχειρηματικότητας κατατάσσεται παγκοσμίως στην 100η θέση σε σύνολο 189 εγγραφών, ενώ στην Ευρώπη πιάνει την αναμενόμενη 40η από τις 43 θέσεις, ένα κλικ πάνω από το Κόσσοβο, τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και την Ουκρανία.
Τώρα που αποδείχθηκε ότι λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν, ας δούμε για ποιο λόγο πατώσαμε και ας αποφασίσουμε αν θέλουμε να κάνουμε κάτι για να ξεκολλήσουμε.

Θέλετε να ανοίξετε επιχείρηση; Θα πονέσετε.

Αν έχετε μετρητά, θα χρειαστούν 10 ημέρες για την έναρξη, που είναι ένα εύλογο χρονικό διάστημα αν και στα Σκόπια θέλεις 3 μέρες. Αυτό όμως που μας πετάει στην προτελευταία θέση, πάνω από την Αλβανία, είναι το γεγονός ότι το κόστος έναρξης είναι διπλάσιο απ’ αυτό της Τουρκίας, τετραπλάσιο απ’ της Ισπανίας και δεκατρείς φορές μεγαλύτερο απ’ το κόστος έναρξης επιχείρησης στην… Βουλγαρία!

Θέλετε να πάρετε ρεύμα; Θα περιμένετε.

Το κόστος ηλεκτροδότησης είναι σχετικά χαμηλό και δεν απέχει ιδιαίτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Όμως οι δυόμισι μήνες που χρειάζονται για να ηλεκτροδοτηθεί το ακίνητο και η γραφειοκρατία μας κατατάσσει στην 22η θέση, κάτω από την Τουρκία, την Κροατία και την Σλοβενία.

Θέλετε να χτίσετε; Έχουμε τις φθηνότερες άδειες του πλανήτη, αλλά…

Στην Ελλάδα για να αγοράσεις γη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο πωλητής και ο αγοραστής πρέπει να πληρώσουν κατά μέσο όρο το 12% της αξίας της σε έξοδα προς τρίτους. Προσοχή: Έξοδα προς τρίτους, όχι φόρους. Την ίδια στιγμή που στην Γερμανία, την Κροατία και στην Ουγγαρία τα ίδια έξοδα αντιπροσωπεύουν περίπου το 5% της αξίας της, ενώ στα Σκόπια και τη Βουλγαρία είναι 3%. Αυτό το τεράστιο έξοδο μας κατατάσσει στην τελευταία θέση.
Αν όμως θες να χτίσεις, τότε η Ελλάδα είναι η πιο συμφέρουσα χώρα σε όλο τον πλανήτη. Διότι η Ελλάδα είναι η φθηνότερη χώρα όλου του κόσμου στο κόστος έκδοσης άδειας οικοδομής. Στην Ουγγαρία που είναι η 2η φθηνότερη κοστίζει σχεδόν τα διπλάσια, ενώ στην Ιρλανδία η άδεια οικοδομής κοστίζει τα δεκαπλάσια απ’ όσα στην Ελλάδα.
Όμως, παρά το γεγονός ότι ως προς το κόστος αδειοδότησης η Ελλάδα είναι η φθηνότερη χώρα όλου του κόσμου, στον Πίνακα Ευκολίας Αδειοδότησης καταφέρνει να πέσει από την 1η στην την 11η θέση διότι απλούστατα χρειάζεται κατά μέσο όρο μισός χρόνος για να πάρεις την άδεια απ’ την πολεοδομία.

Ποια ανάπτυξη;

Η Ελλάδα, για λίγο καιρό ακόμα θα συνεχίσει να συγκεντρώνει το παγκόσμιο ενδιαφέρον και πολλοί, όπως και εμείς, θα προσπαθούν να φανταστούν ποια θα είναι η αυριανή εικόνα αυτής της χώρας.
* Θα ανακάμψει η Ελληνική οικονομία όπως ο φοίνικας από τις στάχτες του ή θα βαρέσει πάτο forever;
* Θα αξίζει να επενδύσει κανείς εδώ ή θα τον πάρουν στο κυνήγι οι ιθαγενείς με τις τσουγκράνες;
* Θα ενδιαφερθεί ποτέ κανείς για τους 1.000.000 ανέργους, τους 50.000 που προστίθενται σ’ αυτούς κάθε μήνα και για τους 150.000 δημοσίους υπαλλήλους που θα απολυθούν στα επόμενα τρία χρόνια;
* Αν ξεχάσουμε τον διορισμό στο Δημόσιο, στις ΔΕΚΟ και τις υπόλοιπες μπίζνες με το χρήμα των φορολογούμενων, με ποιον τρόπο σκοπεύουμε να βγάζουμε λεφτά για να ζήσουμε τους επόμενους μήνες; Τα επόμενα χρόνια;

Καλή δύναμη,
Κώστας Κουρούνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου