Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Αποφάσεις - σοκ με το πιστόλι στον κρόταφο



Με το βλέμμα στραμμένο στην Αθήνα βρίσκεται η Μέρκελ.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου εκτός απροόπτου θα γίνει σήμερα το μεσημέρι η πλέον κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον κ. Λουκά Παπαδήμο, συνεχίζουν να δίνουν με το «πιστόλι στον κρόταφο» τη μάχη της διαπραγμάτευσης, όντας σε ανοιχτή γραμμή όλες τις τελευταίες μέρες με τους κ.κ. Παπανδρέου, Σαμαρά και Καρατζαφέρη - και φυσικά με το οικονομικό επιτελείο, το οποίο έχει αναλάβει υπό τον Ευ. Βενιζέλο την τελική διαβούλευση με τους επικεφαλής της τρόικας για τα επίμαχα σημεία.
Το ιδιότυπο θρίλερ, αν και μπορεί να αντιμετωπιστεί από την (προ των πυλών) συμφωνία των πολιτικών αρχηγών, δεν πρόκειται πάντως να λήξει...
χωρίς την ουσιαστική στήριξη και των τριών κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων, που θα κληθούν να υπερψηφίσουν τα νέα σκληρά μέτρα που περιλαμβάνουν επώδυνες αλλαγές σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με περικοπές μισθών και συντάξεων καθώς και το πρώτο κύμα απολύσεων.
Τα κορυφαία διλήμματα επιστρέφουν πια εκ των πραγμάτων στο τραπέζι των τριών πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι -να σημειωθεί- προσέρχονται απολύτως ενήμεροι στο Μέγαρο Μαξίμου για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, την άκαμπτη στάση της τρόικας απέναντι στη δική τους «κόκκινη γραμμή», αλλά και για τις εναλλακτικές λύσεις, ώστε να ανάψουν διά της συμφωνίας τους το «πράσινο φως» για τη νέα δανειακή σύμβαση.
Ειδικά για τα εργασιακά και την τύχη των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και οι τρεις αρχηγοί, αν και είχαν επισημάνει τη διαφωνία τους υποστηρίζοντας ότι έτσι θα βαθύνει περαιτέρω η ύφεση, φαίνεται ότι δεν μπορούν να αποφύγουν μια λύση πολύ διαφορετική από αυτήν που προτείνει η τρόικα. Κατ' αρχάς, η κατάργηση του κατώτατου μισθού θεωρείται σχεδόν σίγουρη, ενώ μένει ανοιχτό το «πλασάρισμα» της έμμεσης κατάργησης ή μείωσης του 13ου και του 14ου («χτίζονται» πάντα με βάση τον κατώτατο μισθό). Οι πληροφορίες λένε επίσης ότι «κλειδώνει» το «πάγωμα» των μισθών για μια τριετία και των ωριμάνσεων.
Η δεύτερη «ανατροπή» αφορά το νέο «μαχαίρι» στις επικουρικές συντάξεις, χωρίς να αποκλείεται (το αντίθετο μάλιστα) να υποστούν νέες μειώσεις και οι κύριες συντάξεις. Και αυτό γιατί, όπως αναμένεται, οι περικοπές στους μισθούς θα επηρεάσουν αναπόφευκτα τα ασφαλιστικά ταμεία.
Το δεύτερο κύμα των πρωτόγνωρων αλλαγών θα «χτυπήσει» τον δημόσιο τομέα. Εγκυρότατες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα ζήτησε απολύσεις περίπου 15 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το Πάσχα. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Διά της αξιολόγησης με τη «σφραγίδα» των Γάλλων ειδικών θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν οργανισμοί και θα καταργηθούν θέσεις εργασίας.
Για θέσεις που καταργούνται θα απολύεται ίσος αριθμός υπαλλήλων. Να σημειωθεί πάντως ότι συζητήθηκε αναλυτικά, αφού προτάθηκε από την τρόικα, να υπάρξει λίστα απολύσεων και σε Οργανισμούς Ιδιωτικού Δικαίου, όπου εκεί δεν υπάρχουν «κωλύματα» εκ του Συντάγματος.
Σημαντικές περικοπές προβλέπονται και αποφασίστηκαν σε τομείς του Δημοσίου, όπως για παράδειγμα στο υπουργείο Αμυνας με εξορθολογισμό των δαπανών στα εξοπλιστικά (κλείνοντας στρατόπεδα ενδεχομένως), στην Υγεία με παρεμβάσεις στο φάρμακο κ.ά., στην αυτοδιοίκηση με «διαγραφή» θέσεων συμβασιούχων και «ψαλίδι» στα λειτουργικά έξοδα.
Το σίγουρο είναι ότι η κατάληξη της σημερινής κορυφαίας συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό το κλίμα στις κοινοβουλευτικές ομάδες των τριών κομμάτων, που θα κληθούν να ψηφίσουν τα μέτρα και του προμνημονίου, εντός της εβδομάδας - εκτός αν οι δανειστές μας θεωρήσουν ισχυρή δέσμευση την «υπογραφή» των τριών αρχηγών για τα «προαπαιτούμενα» και την επίσημη ανακοίνωση του PSI μέχρι τις 13 Φλεβάρη. Οι πληροφορίες, τέλος, επιμένουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συγκαλέσει την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, ίσως και αύριο, όπου ο κ. Παπανδρέου μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλο, θα παρουσιάσουν τα νέα δεδομένα, καλώντας τους βουλευτές τους να ενημερώσουν για τη στάση τους.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι μέχρι την Τετάρτη και τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες (με αυτοπρόσωπη παρουσία των υπουργών Οικονομικών) πρέπει ο κ. Παπαδήμος να έχει στα χέρια του την τελική συμφωνία.
Μεικτό σχήμα για τις τραπεζικές μετοχές
Βήμα για το «ξεκλείδωμα» της νέας δανειακής σύμβασης των 145 δισ. ευρώ θεωρείται και η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών σχετικά με την κάλυψη των μετοχών των Τραπεζών. Ενα σενάριο που ακούγεται αφορά μεικτό σχήμα, με το οποίο φέρονται ότι συμφωνούν Σαμαράς και Καρατζαφέρης: οι διαπιστωμένες «τρύπες» από τον έλεγχο της Μπλακ Ροκ να καλυφθούν με κοινές μετοχές και αυτές από το PSI με ομολογιακά δάνεια πενταετίας που θα μετατρέπονται σε προνομιούχες. Γρίφος παραμένει η στάση του Γ. Παπανδρέου.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
fofig@pegasus.gr

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου