Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Σε καθεστώς αξιολόγησης μπαίνουν ένστολοι και εκπαιδευτικοί - Ερχονται απολύσεις ακόμη και εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων

«Σοκ και δέος» στο Δημόσιο προοιωνίζεται η έκβαση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Με την φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων να έχει προ πολλού εξαντληθεί, και την πάταξη της φοροδιαφυγής να μην αποδίΣε σαρωτικές τομές στο Δημόσιο, οι οποίος περιλαμβάνουν πλέον και την προοπτική άμεσων απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, παρωθείται η κυβέρνηση κατόπιν και των ασφυκτικών πιέσεων της τρόικας.


Η μαραθώνια σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τους επικεφαλής των πιστωτών, στην οποία -επειγόντως και εκτός αρχικού προγραμματισμού- εκλήθη να μετάσχει και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, κατέληξε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε αποφάσεις...
που ανατρέπουν δραματικά το περιεχόμενο, το εύρος και την ένταση των προωθούμενων επεμβάσεων στο Δημόσιο.
Από ό,τι πληροφορείται το «Εθνος»: Ενστολοι και εκπαιδευτικοί πρόκειται να περιληφθούν και αυτοί στη διαδικασία αξιολόγησης, προκειμένου ο συνολικός αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων όντως να μειωθεί κατά 150.000 άτομα έως το 2015, όπως η τρόικα απαιτεί.
Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στη συνάντηση των Ευάγγελου Βενιζέλου και Δημήτρη Ρέππα με τους επικεφαλής της τρόικας, οι δανειστές απαίτησαν άμεση έναρξη της διαδικασίας μείωσης των δομών και αριθμού των υπαλλήλων του Δημοσίου, ζητώντας και απολύσεις -εκτός των αποχωρήσεων- από το στενό δημόσιο τομέα.
Το ίδιο στέλεχος ανέφερε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι θα υπάρξουν και απολύσεις εν ενεργεία υπαλλήλων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με την αξιολόγηση θα δούμε ποιοι 'κουμπώνουν' με τις απαιτήσεις μας και ποιοι όχι».
Σημειωτέον ότι στο στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (συμπεριλαμβάνονται οι επιχειρήσεις, στις οποίες έχει την μετοχική πλειοψηφία το Δημόσιο) υπηρετούν αυτή την περίοδο περίπου 850.000 άτομα, ενώ ειδικά στον στενό δημόσιο τομέα (υπουργεία, κ.λπ.) περίπου 350.000 άτομα.
Όπως εξηγούσαν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, το γεγονός αυτό επεκτείνει αναγκαστικά την αξιολόγηση και στους ένστολους και τους εκπαιδευτικούς.
Όσον αφορά στην αξίωση 1 πρόσληψη ανά 10 αποχωρήσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Task Force (που έχει αναλάβει και την εποπτεία των σχετικών πρωτοβουλιών) θεωρεί ότι η εφαρμογή αυτού του κανόνα συνεπάγεται πλήρη διάλυση των δομών του Δημοσίου, οπότε η αναλογία αναμένεται να παραμείνει στο 1 προς 5, όπως και για φέτος ίσχυσε.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου