Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Στα παπαριά μας!Τριπλό γερμανικό τελεσίγραφο: Συνηθίζουμε στην ιδέα να σας δούμε εκτός...


Τριπλό γερμανικό τελεσίγραφο: Συνηθίζουμε στην ιδέα να σας δούμε εκτός...
Τριπλό τελεσίγραφο προς την ελληνική κυβέρνηση απηύθυνε το Βερολίνο, με κορυφαίο αυτό του γερμανού αντκαγκελαρίου Φίλιπ Ρέσλερ που δήλωσε ότι η Γερμανία φοβάται πλέον όλο και λιγότερο την ιδέα ότι η Ελλάδα μπορεί να εξοβελιστεί από το ευρώ.

Την αρχή έκανε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος...
σε συνέντευξή του προς την κυριακάτικη έκδοση της Welt εκδήλωσε για μία ακόμη φορά έντονη δυσπιστία για τις ελληνικές προθέσεις:
«Οι υποσχέσεις της Ελλάδας δεν μάς αρκούν. Πρέπει, στο πλαίσιο νέου προγράμματος, κατ'αρχάς να υλοποιηθούν τμήματα από το παλαιό πρόγραμμα και βεβαίως να εξοικονομηθούν δαπάνες», είπε και συμπλήρωσε.
«Εμείς με ευχαρίστηση βοηθούμε, αλλά δεν πρέπει να δίνουμε την αίσθηση στους τρίτους ότι αυτοί δεν πρέπει να προσπαθούν. Καθένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του».
Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, ο κ. Σόιμπλε αρκέστηκε να απαντήσει τα εξής: «Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Αθήνας. Ακόμα και στην υποθετική περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη όμως, οι Ελληνες θα παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση», διευκρινίζοντας ότι δεν θα επιθυμούσε μια τέτοια έκβαση.
Ο κ. Σόμιπλε χαρακτήρισε μάλιστα δυσκολότερη υπόθεση την αποτροπή τςη ελληνικής χρεοκοπίας από τη διαδικασία επανένωσης της Γερμανίας: «Το θεωρώ δυσκολότερο επειδή στην Ελλάδα δεν έχει γίνει ακόμη ανεπιφύλακτα κατανοητή η ιδέα ότι τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Ενώ η επανένωση της Γερμανίας συνέβη, όταν ο λαός στην Ανατολική Γερμανία δεν επιθυμούσε, πιά, να ζήσει όπως κατά το παρελθόν, αλλά επιθυμούσε να ζήσει όπως ζούσαμε στη Δυτική Γερμανία».
Βεστερβέλε: Θέλουμε πράξεις από την Ελλάδα
Ο δεύτερος αξιωματούχος που έστειλε σκληρό μήνυμα στην Αθήνα, ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε. Με δήλωσή του στην ηλεκτρονική έκδοση του «Spiegel» τόνισε ότι η Αθήνα πρέπει να θέσει σωστά τις βάσεις με μακροπρόθεσμη προοπτική, προκειμένου να υπολογίζει σε γερμανική βοήθεια και ζήτησε άμεσα «πράξεις» και υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Διευκρίνισε κι αυτός ότι ο θεωρητικός στόχος της Γερμανίας είναι να παραμείνει η Ελλάδα εντός ευρωζώνης, αλλά προειδοποίησε: «Δεν μπορεί να υπάρξουν πλέον προκαταβολές. Τώρα μετράνε μόνο οι πράξεις».
«Είναι ξεκάθαρος στόχος να κρατηθεί η Ελλάδα οπωσδήποτε στο ευρώ. Δεν αρκεί όμως μόνο η απόφαση για μεταρρυθμιστικά προγράμματα, αλλά είναι απαραίτητο να ξεκινήσει η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων άμεσα. Όχι κάποτε, αλλά τώρα», πρόσθεσε.
Κάνοντας πάντως και αυτοκριτική στην αλαζονική αντίληψη της γερμανικής κυριαρχίας είπε: «Εάν νομίζουμε ότι πρέπει να κουνάμε το τευτονικό ρόπαλο λόγω της μεγάλης οικονομικής επιτυχίας μας, κάποτε θα διαπιστώσουμε ότι αυτό δεν ήταν ρόπαλο, αλλά μπούμερανγκ».
Ρέσλερ: Συνηθίζουμε πια στην ιδέα...
Τέλος ο αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ, συνέκρινε εις βάρος της Ελλάδας τις μεταρρυθμυστικές προσπάθειες της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.
Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD είπε: «Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε. Ομως μπορούμε και θέλουμε να βοηθήσουμε, αν βλέπουμε ανταπόκριση από την ελληνική πλευρά. Ομως άλλα κράτη, Πορτογαλία, Ισπανία, είναι περισσότερο πρόθυμα».
«Στην ΕΛλάδα πρέπει να γίνει σαφές ότι αναμένουμε τώρα τις προσπάθειες εκείνες που θα μας επιτρέψουν να ανταποκριθούμε».
Ερωτώμενος τέλος για την υποθετική περίπτωση εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη ο κ. Ρέσλερ απάντησε: «Αυτό είναι στα χέρια των Ελλήνων... μια τέτοια μέρα όμως μάς φοβίζει ολοένα και λιγότερο».
www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου