Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Πως διαίρεσαν μισθούς παντού και συντάξεις δια δύο φέρνοντας καθεστώς Βουλγαρίας στις αμοιβές .


1misti
Σωρευτική πτώση αμοιβών 50% προκαλούν οι συμφωνίες των κυβερνήσεων Παπανδρέου αρχικά και τώρα η μετέξελιξή της, η τρικομματική κυβέρνηση Παπαδήμου.
Οι μισοί μισθοί στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα αλλά και στις συντάξεις, θα επιφέρει το μισθολογικό καθεστώς Βουλγαρίας, όπως και σχεδίαζαν...
εξαρχής, οι δανειστές.
Σας φαίνεται υπερβολικό, επειδή διαβάσατε για πτώση 22%. Μην μένετε σε αυτά τα αφελή ποσοστά. Τα πράγματα είναι απλά. Ας ξεκινήσουμε με τον ιδιωτικό τομέα, με την υποτιθέμενη ονομαστική μείωση 15% του μοναδιαίου εργασιακού κόστους. Αλλά στην πράξη είναι αλλιώς γιατί στον ιδιωτικό τομέα, ήδη η κατάσταση είναι χειρότερη και η διαίρεση του μισθού στα δύο γίνεται απλά και εύκολα.
Με την κατάργηση κάθε εργασιακού δικαιώματος και με την ανεργία η οποία ξεπερνώντας ήδη το 20% έχει υποχρεώσει σε αποδοχή κάθε είδους αμοιβής σε υποαπασχόληση και σε εξαντλητικά ωράρια, έρχεται τώρα η χαριστική βολή.
Μέχρι τώρα, κάθε διαπραγμάτευση για την Συλλογική Σύμβαση (ΣΣΕ) ξεκινούσε με αφετηρία την προηγούμενη Σύμβαση. Αυτά τέλος. Τώρα φέρνουν μέτρο με το οποίο αν οι διαπραγματεύσεις δεν καταλήξουν, τότε οι εργαζόμενοι ξεκινούν ξανά από ΤΟ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ του βασικού μισθού. Συν ορισμένα επιδόματα που δεν θα μπορούσαν να κοπούν όπως παιδιών, εκπαίδευσης, θέσης και επικινδυνότητας (το οποίο πόσοι παίρνουν πια και ειδικά στον ιδιωτικό τομέα;). δεν θα μπορούσασν να κοπούν μέχρι την επόμενη ΣΣΕ.
Αλλά για να μην επιτευχθεί καν κλαδική συμφωνία, φροντίζουν να μειώσουν στο μισό και την περίοδο των διαπραγματεύσεων. Από έξι μήνες ο χρόνος μειώνεται στους τρεις. Έτσι αν τελειώσει το τρίμηνο, οι εργαζόμενοι θα έχουν ως δεδομένο μόνο το βασικό κλαδικό μισθό και ορισμένα μόνο από τα κλαδικά επιδόματα. Τα υπόλοιπα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης...
Η διαιτησία; Ο αποκλεισμός ΟΜΕΔ είναι αντισυνταγματικός. Αλλά δεν πειράζει. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι γιατί στη διαιτησία μπορούν να καταφύγουν εργοδότες και εργαζόμενοι, μόνον αν το θέλουν και οι δύο πλευρές.
Το μόνον που προβλέπεται είναι η διατήρηση για ένα έτος της μετενέργειας του συνόλου των όρων και αμοιβών των συμβάσεων που έληξαν ή καταγγέλθηκαν, εφόσον αυτές είχαν διάρκεια 24 μηνών...
Για τους νεοπροσλαμβανόμενους ισχύει ότι αν τυχόν ο εργοδότης δεν προσλάβει εργαζόμενο εντός του τριμήνου από τη λήξη ή καταγγελία της ΣΣΕ στον κλάδο, τότε μπορεί να τον προσλάβει με τον μισθό της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ. Αν, αργότερα συναφθεί νέα ΣΣΕ, τότε βέβαια ο νεοπροσληφθείς, εναρμονίζεται με τους άλλους εργαζομένους.
Το ανώτατο διάστημα ισχύος μίας Σ.Σ.Ε. θα είναι τα τρία χρόνια. Επίσης ενδέχεται οι διαιτητικές αποφάσεις να μη μπορούν να θέτουν επί χρόνια ρήτρα, για την διατήρηση των υπόλοιπων όρων μίας Σ.Σ.Ε., που έχει λήξει ή καταγγελθεί....
Ας έλθουμε τώρα και στο δημόσιο:
Μειώθηκαν μόνον οι μισθοί με τα προηγούμενα μέτρα ή και τα επιδόματα, οι υπερωρίες και κόπηκαν και οι ωριμάνσεις; Βάλτε και το νέο ενιαίο μισθολόγιο και βαθμολόγιο το οποίο υποκρύπτει μείωση μισθού με υποβιβασμό εξ αιτίας λιγότερων κλιμακίων.
Τέλος πείτε σε αυτούς τους μπακάληδες, (και αυτό ισχύει φυσικά για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα), ότι όταν ο πληθωρισμός ανεβαίνει και ταυτόχρονα οι αμοιβές μικραίνουν αυτό δεν αποτυπώνεται στον ονομαστικό μισθό, αλλά στην αγοραστική αξία του εισοδήματος. Και αυτή μειώθηκε κι άλλο.
Και για τον πληθωρισμό, μόνον μία νύξη: Η ΕΛΣΤΑΤ του κ. Γεωργίου, εξακολουθεί να εκτίθεται όταν παρουσιάζει τόσο μεγάλες αυξήσεις στις τιμές και βγάζει στην ίδια επίσημη ανακοίνωση μείωση πληθωρισμού...
Αλλά όλα αυτά, είναι πριν καν ξεκινήσουμε με τα νέα μέτρα και πάμε στη μείωση μισθών 22% συν 10% μείωση για τους νέους κάτω των 25 ετών...
Τέλος οι συντάξεις. Προβλέπεται να κοπούν κατά 15% οι κύριες συντάξεις ΔΕΗ, ΟΤΕ, τραπεζών και ένα 7% για τους ασφαλισμένους του ΝΑΤ αναδρομικά μάλιστα από 1.1.2012.
Και να δείς τι σούχουν για μετά....

newstrap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου