Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Οι επιπτώσεις του εμπάργκο στο Ιράν


Τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα από το εμπάργκο της Δύσης στο Ιράν έχουν γίνει φανερά.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, υπέγραψε τη διαταγή για το πάγωμα όλων των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας του Ιράν στις ΗΠΑ καθώς και των συναφών ινστιτούτων αλλά και της κυβέρνησης της Τεχεράνης.
Η απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ είναι...
να περάσει και άλλα συναφή μέτρα στο άμεσο μέλλον, σε μία προσπάθεια να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Για παράδειγμα η Ουάσιγκτον φαίνεται να προκρίνει την απαγόρευση στο Ιράν να. εκπέμπει από παγκοσμίου εμβέλειας τηλεπικοινωνιακούς κόμβους.
Παρά την ανακοίνωση του Πεκίνου πως θα συνεχίσει να αγοράζει πετρέλαιο από την Τεχεράνη και την επιβεβαίωση της Ινδίας πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την πολιτική εισαγωγών από το Ιράν, το εθνικό νόμισμα της χώρα άγγιξε τον Ιανουάριο το ιστορικό του χαμηλό σε σχέση με το δολάριο, κάτι το οποίο δείχνει πως το εμπάργκο έχει αρχίσει να επηρεάζει την οικονομία. Επιπροσθέτως, η τάση αγοράς ξένου συναλλάγματος από Ιρανούς αυξήθηκε κατακόρυφα, αποτέλεσμα της συγκεκριμένης τάσης ήταν να υπάρξει υποτίμηση της τάξης του 8%, ενώ η Τεχεράνη σε μία προσπάθεια να αποτρέψει την εκροή συναλλάγματος και να απορροφήσει τις πιέσεις προχώρησε σε αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων, κάτι που ελπίζεται πως θα προσελκύσει χρήμα στις τράπεζες της χώρας.

www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου