Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Τέσσερις προτάσεις για μείωση των συντάξεων

Τέσσερις προτάσεις για μείωση των συντάξεωνΣυνεχίζονται οι διαβουλεύσεις του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα για τη συγγραφή του κειμένου της τελικής συμφωνίας, που θα ανοίξει το δρόμο στη νέα δανειακή σύμβαση. Οπως δήλωσε ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος, το κείμενο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, καθώς παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων, θέμα για το οποίο ήδη έχει εκφράσει επιφυλάξεις η ΝΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης κατέληξαν σε τέσσερις προτάσεις...
τις οποίες θα θέσουν προς έγκριση στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, που αναμένεται να συνεδριάσει αργότερα το βράδυ.
Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν και μειώσεις στις κύριες συντάξεις, προκειμένου να εξισσοροπιστούν οι απώλειες στο εισόδημα των συνταξιούχων.
Οι προτάσεις είναι οι εξής:
  • Μείωση 10% στις κύριες και 5% στις επικουρικές συντάξεις
  • Μείωση 5% στις κύριες και 10% στις επικουρικές
  • Μεσοσταθμική μείωση 15% μόνο στις επικουρικές συντάξεις
  • Μείωση 20% στις κύριες πάνω από 1.200 ευρώ
Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα αρχικά είχε ζητήσει μείωση 35% των επικουρικών συντάξεων και υποχώρησε τελικά στο 25%, υπό την προϋπόθεση να γίνει εφάπαξ.
Η ελληνική πλευρά είχε αντιπροτείνει να γίνουν μειώσεις 20% αντί για 15% μεσοσταθμικά και η μείωση αυτή να γίνει σε βάθος τριετίας, με το 8% να κόβεται τον πρώτο έτος και από 6% τα δύο επόμενα.
Το υπουργείο Εργασίας έχει θέσει ως όριο πάνω από το οποίο θα εφαρμοστούν οι μειώσεις την επικουρική σύνταξη των 200 ευρώ, ενώ όπως είναι γνωστό η Νέα Δημοκρατία ζητάει οι μειώσεις να αφορούν συντάξεις, άνω των 300 ευρώ.
www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου