Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Προειδοποίηση εργατολόγων: "Η μείωση κατώτερου μισθού θα επηρεάσει όλους τους εργαζόμενους"


Image
H εμμονή της Τρόικας για μείωση του κατώτατου μισθού, την οποία έχει, τουλάχιστον σε ένα ποσοστό (διάβασε εδώ σχετικά) αποδεχθεί η κυβέρνηση, με γενικευμένη εφαρμογή του μέτρου θα συμπαρασύρει πολλά επιδόματα που βασίζονται στον κατώτατο μισθό ή το ημερομίσθιο με βασικότερο το επίδομα ανεργίας που θα συρρικνωθεί...
κατά 20% αλλά και τον 13ο και 14ο  μισθό, το μόνο εργασιακό δικαίωμα πού βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
Η ΓΣΕΕ, όπως αναφέρει σχετικά το protothema.gr, βλέποντας τα σύννεφα της κρίσης να πυκνώνουν, συμπεριέλαβε στην τελευταία Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έχει ισχύ νόμου τα δώρα και τα επιδόματα με σκοπό να τα διασώσει.
Ετσι, έως το τέλος του 2012 που εκπνέει η σύμβαση όλοι οι Έλληνες εργαζόμενοι διασφαλίζουν τους δύο μισθούς στο επίπεδο του κατώτατου μισθού στο σημερινό ύψος των 751 ευρώ ή στα επίπεδα που αυτός πιθανόν θα συρρικνωθεί.
Για τους μισθούς που προβλέπονται από τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, ο 13ος και το 14ος ορίζονται με νόμο του 1980 καθώς δεν υπάρχει καμία ειδική μνεία για τα δώρα στις κλαδικές συμβάσεις. Ωστόσο, οι περισσότεροι Έλληνες εργατολόγοι υποστηρίζουν ότι οι όροι των κλαδικών συμβάσεων στηρίζονται και αντλούν δίκαιο από την ΕΓΣΣΕ.
Σε κάθε περίπτωση, η προώθηση ενός νομοσχεδίου ή μίας πράξης νομοθετικού περιεχομένου που επιβάλλει κατάργηση των πρόσθετων αποδοχών, ανατρέπει οποιαδήποτε προηγούμενη ρύθμιση για τα δώρα είτε προβλέπεται με νόμο είτε απορρέει από τους όρους μιας συλλογικής σύμβασης.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου