που έχει πέσει, στην Επιτροπή Θεσμών. Το ζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης προκειμένου να κατατεθεί μια ολοκληρωμένη πρόταση για τον τρόπο χρηματοδότησής τους. Η κοινή γραμμή λοιπόν είναι τα κόμματα να συντηρούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς καμία επιστημονική, λογιστική και υπεύθυνη μελέτη τού τι και πώς, αλλά άκριτα με βάση ένα εθιμικό δίκαιο, χωρίς κανείς να γνωρίζει πώς ορίζονται τα κονδύλια τους και με βάση ποιο σκεπτικό αποφασίζεται να μοιραστούν 10 εκατομμύρια, για παράδειγμα, και όχι ένα.
Το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. συμφώνησαν στη δυνατότητα από 1.1.2012 να επιχορηγούνται με το 60% και το υπόλοιπο 40% να παρακρατείται από τις τράπεζες για την εξόφληση των δανειακών τους υποχρεώσεων.
Στην προχτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής φαίνεται ότι δεν έφτασε το… σούσουρο της κοινωνίας. Έτσι ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτος Σπυρόπουλος τόνισε την ανάγκη να παραμείνει το υφιστάμενο ύψος και το ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης, που θα πρέπει όμως να έχουν ως βάση τα έσοδα του προηγούμενου έτους και όχι τα προβλεπόμενα, ενώ έμφαση έδωσε και στην κατακόρυφη μείωση των εισφορών από μέλη του κόμματος.
Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της Ν.Δ. Αθανάσιος Σκορδάς συμφώνησε με την πρόταση του Σπυρόπουλου για παρακράτηση του 40% της χρηματοδότησης για την εξόφληση των δανειακών τους οφειλών, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «μη διαχειρίσιμη την κατάσταση στα δάνεια λόγω εκτόξευσης των επιτοκίων».
Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα δεχθεί την ονομαστικοποίηση των μετοχών, σημείωσε ότι «όλα τα έσοδά του προέρχονται από κουπόνια» και έκανε λόγο για «σπέκουλα» σε βάρος του ΚΚΕ σε ό,τι αφορά τα οικονομικά.
Ο οικονομικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κώστας Σκανδαλάκης τάχθηκε υπέρ της αναπροσαρμογής της κρατικής χρηματοδότησης, ενώ σημείωσε ότι το κόμμα του δεν έχει δανειακές υποχρεώσεις.
«Δεν συζητάμε με λογική ηθικολογίας ή σκανδαλολογίας, αλλά με αυστηρά πολιτικούς όρους», τόνισε ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ Δημήτρης Βίτσας.
Κανένας όμως δεν αναφέρθηκε στην ανάγκη να μπει νυστέρι στα έσοδα, να περικοπούν θέσεις εργασίας και επικοινωνιακές πομφόλυγες των κομμάτων με τα χρήματα των φορολογουμένων. Αν έδειχναν έστω και για ένα λεπτό ότι πείθονται να μπουν στη λογική της κρίσης των ελληνικών οικογενειών ίσως και να έπειθαν...
topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου