Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Ούτε σε «μπανανίες», δεν τελούν υπό κατάσχεση τα εθνικά αποθέματα χρυσού!!!

Γράφει ο Αιας

Το πείραμα που γίνεται εδώ, στο αρχαιότερο και πολυτιμότερο κομμάτι της ευρωπαϊκής γης, ωχριά μπροστά στο σοκ και δέος που εφάρμοσαν τα “παιδιά του Σικάγου” στη Χιλή.
Παπαδήμος και Βενιζέλος επέστρεψαν από το Eurogroup έχοντας την έγκριση 199 βουλευτών για την πλέον καταστροφική συμφωνία χώρας...
σε καιρό ειρήνης στη νεότερη παγκόσμια ιστορία. Πανηγυρίζουν ανερυθρίαστα την υποδούλωση της Ελλάδας και....
τον εξανδραποδισμό του Ελληνικού λαού. Και τον Πάγκαλο να επικροτεί, προβαίνοντας στην απίστευτη δήλωση: «Είναι μεγάλο πρόβλημα για πολλούς συμπολίτες μου, ίσως για την πλειονότητα, κατανοώ τους άποψή τους. Εγώ όμως είμαι υπέρ του να χάνει κάνεις την κυριαρχία του. Πάντα ήμουν».
Με όρους που δεν έχουν επιβληθεί από το ΔΝΤ ούτε σε «μπανανίες», ακόμη και τα εθνικά αποθέματα χρυσού τελούν πλέον υπό κατάσχεση, καταγγέλλει η Λούκα Κατσέλη, επισημαίνοντας σε συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», ότι «η κρίση θα επιστρέψει με τρόπο ακόμη πιο δραματικό».
«Οι ευρωπαίοι ηγέτες απλά αγόρασαν χρόνο για να ενισχυθεί η κρίση και να γίνει ακόμη πιο απειλητική» λέει ο Γιάννης Βαρουφάκης, καθηγητής οικονομικής θεωρίας του Πανεπιστημίου Αθηνών για την απόφαση του Eurogroup, εκφράζοντας και πάλι την άποψη ότι αυτή η συμφωνία δεν έπρεπε να υπογραφεί
Ολόκληρος ο πλανήτης βοά για την ποιότητα και το είδος της συμφωνίας.
«Αυτή η συμφωνία είναι ανήθικη. Τα χρήματα του πακέτου διάσωσης δεν πρόκειται να βοηθήσουν την Ελλάδα, αλλά μόνον τις διεθνείς τράπεζες και τα οικονομικά ιδρύματα στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και το Παρίσι». Δηλώσεις του Γερμανού καθηγητή Οικονομικών και προέδρου του Ινστιτούτου IFO, του Χανς Βέρνερ Ζιν, του τέταρτου σε σημασία οικονομικού παράγοντα της Γερμανίας, στην ιστοσελίδα του “Der Spiegel".
Βόλφγκανγκ Μίνχαου στους Financial Times. «Όταν ο κ. Σόιμπλε πρότεινε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναβάλει τις εκλογές ως προϋπόθεση για περισσότερη βοήθεια, κατάλαβα ότι οι όροι του παιχνιδιού γίνονται πιο σκληροί. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θέλει να αποφύγει μια... εσφαλμένη δημοκρατική επιλογή. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η πρόταση να προχωρήσουμε σε εκλογές, αλλά να σχηματιστεί ένας μεγάλος κυβερνητικός συνασπισμός ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Η Ευρωζώνη θέλει να επιβάλει τη δική της κυβερνητική επιλογή στην Ελλάδα - την πρώτη αποικία της Ευρωζώνης.».
Ο Γερμανός καθηγητής Οικονομικών Μαξ Ότε θεωρεί πως «η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη και θα παραμείνει χρεοκοπημένη και αυτά τα 100 δισ., που δεν αποτελούν το 50% του συνολικού ελληνικού κρατικού χρέους, αλλά στην καλύτερη περίπτωση το 25% ή 30%, δεν επαρκεί. Θα χρειαζόμασταν ένα κούρεμα 200 δισ. επί του συνολικού ελληνικού κρατικού χρέους, που σημαίνει το 60% ή 70% και τότε η Ελλάδα θα είχε μια πιθανότητα να εξέλθει από την κρίση».
Στην Deutsche Bank είναι βέβαιοι ότι το επόμενο διάστημα – έως την 20ή Μαρτίου – ενδεχόμενο χρεοκοπίας δεν υπάρχει, αλλά χαρακτηρίζουν «βραχυπρόθεσμη επιτυχία» τη συμφωνία του Eurogroup.
Η ING εκτιμά πως η ανακούφιση δεν αναμένεται να κρατήσει πολύ, αφού ο συνδυασμός περαιτέρω λιτότητας, κοινωνικής αναταραχής και ευρωπαϊκής ανυπομονησίας μπορεί να γίνει εκρηκτικός.
Η βρετανική εφημερίδα Guardian, γράφει χαρακτηριστικά: «Η συμφωνία του Eurogroup απλά αναβάλει το αναπόφευκτο: τη χρεοκοπία και την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ». Ο συντάκτης, μάλιστα, με κυνικό τρόπο σχολίασε: «Δε γνωρίζω τι κάπνιζαν οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup, αλλά πρέπει να ήταν κάτι πολύ δυνατό!».
.Η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung θεωρεί ότι η Ελλάδα, πληρώνοντας ακριβά το δάνειο των 130 δισ., «έχασε την κυριαρχία της ως ανεξάρτητο κράτος».
Η γαλλική εφημερίδα Monde αμφισβητεί τόσο την αξιοπιστία της συμφωνίας όσο και το ότι η συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI θα φθάσει τελικά τα ζητούμενα 107 δισ. ευρώ, αλλά και το αν το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF) του Νταλάρα θα εκπροσωπήσει τελικά τους ιδιώτες πιστωτές που διατείνεται ότι εκπροσωπεί.
Το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg μεταδίδει ότι «η διάσωση της Ελλάδας αφήνει υπαρκτό τον κίνδυνο χρεοκοπίας όχι μόνο της Ελλάδας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης, καθώς βαθαίνει η ύφεση».
Το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Reuters θεωρεί ότι το σχεδιασθέν σύστημα διάσωσης «δύσκολα θα δουλέψει και θα αποφέρει τα προσδοκώμενα».
Η αμερικανική εφημερίδα New York Times επισημαίνει πως «οι αμφιβολίες για την ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετεί σε βάθος χρόνου το χρέος της παραμένουν, σε σημείο που αναρωτιέται κανείς αν θα απαιτηθεί και νέο πακέτο διάσωσης».
Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal εκτιμά: «Η συμφωνία διάσωσης της Ελλάδας και απομείωσης του χρέους της θα αφήσουν τη χώρα με τεράστιες δανειακές υποχρεώσεις, ενώ η εφαρμογή των μέτρων που αποφασίστηκαν συνιστούν προκλήσεις που πιθανώς θα εκτροχιάσουν το πρόγραμμα και θα εμποδίσουν την επάνοδο της ελληνικής οικονομίας στο δρόμο της ανάπτυξης».
Η βρετανική εφημερίδα The Telegraph γράφει: «Η Ελλάδα είναι καταδικασμένη να εξαρτάται από τους χορηγούς της στην Ευρωζώνη, με αντάλλαγμα υποσχέσεις για λιτότητα και μεταρρυθμίσεις τις οποίες δεν μπορεί να πραγματοποιήσει».
Το γερμανικό περιοδικό Spiegel σημειώνει ότι τις επόμενες εβδομάδες θα φανεί εάν η συμφωνία θα αποδώσει, καθώς μέχρι τις αρχές Μαρτίου θα γίνει γνωστό εάν θα συμμετάσχει επαρκής αριθμός ιδιωτών στο συμφωνηθέν κούρεμα του ελληνικού χρέους.
Το βρετανικό περιοδικό Economist τονίζει: «Η πολιτική της επιβολής ενός νέου προτεκτοράτου στην Ελλάδα μπορεί να γίνει ακόμη πιο επικίνδυνη». 
ksipnistere.blogspot.com

1 σχόλιο:

  1. re xwtre ton kalkino na vgalis kargoli kai mazisou oloi ivouli koproskila mas katastrepsatai gamotis gynaike sas ta mounia alites tou laxisto den treposaste pou vgenetai stin tv alites kai letai ta psemata sas poulimena tomaria xafiedes tis merkes tou kai sarkozin stiste kolo re alites sas gamane esas kai meta oloi tin ellada mia perifani xwra ixwra tou politismou twra tin exase kai tin perifanitis me sas tous alites mia xounta den erxetia gia nas xwsi olous sto goudi kai na sas tsakisi sto ksilo alites.

    ΑπάντησηΔιαγραφή