Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Πού θα βρεθούν τα 325 εκατ. ευρώ που ζητάει η τρόικα, οέο;


Πού θα βρεθούν τα 325 εκατ. ευρώ που ζητάει η τρόικα, οέο;
Το θέμα των επιστολών έκλεισε. Τόσο ο Γιώργος Παπανδρέου, όσο και ο Αντώνης Σαμαράς ετοίμασαν τις επιστολές με βάση το προσχέδιο του Eurogroup, που τους είχε παραδώσει ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος. Ωστόσο το Eurogroup είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν... θα γίνει, ακόμα και υπό τη μορφή τηλεδιασκέψης αφού το θέμα της κάλυψης των 325 εκ. παραμένει ανοικτό.

Στο EWG της Τετάρτης, στο συμβούλιο των αναπληρωτών των υπουργών Οικονομικών, η πρόταση της κυβέρνησης για την κάλυψη των 325 εκ. ευρώ απερρίφθη μετά πολλών επαίνων. Στην διαπραγμάτευση, που κράτησε όλο το απόγευμα επισημάνθηκε στην ελληνική πλευρά ότι οι περικοπές που προτείνει (από αμυντικές δαπάνες, υγεία και άλλα κονδύλια) δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμες. Βάλτε χέρι στις συντάξεις ήταν η εντολή. 

Ένα έντονα προβληματισμένο κυβερνητικό επιτελείο αναζητούσε χθες εναγωνίως λύσεις, μήπως και τις εγκρίνουν οι εταίροι, γίνει σήμερα το Eurogroup με τηλεδιάσκεψη και ξεκινήσει επιτέλους τοPSI. Αλλιώς η διαδικασία απειλεί να τινάξει στον αέρα τα χρονοδιαγράμματα. Αυτή τη φορά οι δανειστές μας δεν παίζουν καθόλου, μας έχουν βάλει το μαχαίρι στο λαιμό. 

Η απίστευτα σκληρή στάση τους έχει προβληματίσει ακόμα και το επιτελείο Παπαδήμου. Κάποιοι έχουν πειστεί, ότι οι συνεχείς απαιτήσεις έχουν σαν μοναδικό σκοπό να πετάξουν την Ελλάδα έξω από το ευρώ, άλλοι όμως έχουν αρχίσει να υποπτεύονται, ότι ενδεχομένως το πρόβλημα να είναι η ίδια η κυβέρνηση και κυρίως ο ίδιος ο Λουκάς Παπαδήμος. 

Το ότι οι πολιτικοί αρχηγοί στην Ελλάδα δεν έχουν καμιά αξιοπιστία στην Ευρώπη είναι γνωστό. Ωστόσο εδραιώνεται η πεποίθηση σε πολλούς, ότι οι τρεις τελευταίες γερμανικές εκρήξεις έχουν σαν αποδέκτη τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και όχι τα κόμματα. Είναι γνωστό, ότι ο Παπαδήμος έφυγε από τη σύνοδο Κορυφής έχοντας προθεσμία 5 ημερών για να κλείσει τη συμφωνία με την τρόικα.

Ο ίδιος, όχι τα κόμματα, χρειάστηκε 10 γι’ αυτό. Την προπερασμένη Κυριακή το βράδυ οι Γερμανοί είχαν ήδη εκραγεί για την καθυστέρηση. Λίγες μέρες νωρίτερα είχαν επαναφέρει την πρόταση για έμμεση επιτροπεία της Ελλάδας με τον ειδικό λογαριασμό. Και το θέμα της διασφάλισης της αποπληρωμής του χρέους ήταν ένα από τα θέματα που ο Παπαδήμος συζήτησε με την κ. Μέρκελ. 

Ο Σόιμπλε, που είναι πολύ έμπειρος και έξυπνος ώστε να μην λέει τίποτε τυχαία, ζήτησε χθες ευθέως το σχηματισμό κυβέρνησης τύπου Μόντι στην Ελλάδα. Σε κυβερνητικά στελέχη έχει δημιουργηθεί πλέον η υποψία, ότι στα τρία αυτά σημεία, διασφάλιση της αποπληρωμής του χρέους, έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας, και ανασχηματισμό τύπου Μόντι ο Παπαδήμος είχε αναλάβει κάποιες δεσμεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής ή τουλάχιστον του είχαν τεθεί. Ο προβληματισμός είναι, μήπως οι Γερμανοί πιέζουν επειδή ο Παπαδήμος δεν έκανε τίποτε από αυτά. Πολλοί στην κυβέρνηση σημειώνουν με απορία, ότι ένας ανασχηματισμός τύπου Μόντι είχε σχεδόν προαναγγελθεί από το Μαξίμου τις προηγούμενες μέρες και δεν έγινε ποτέ. 

Ένα δεύτερο θέμα που έχει κάνει τους ευρωπαίους να τα στυλώσουν είναι οι… δημοσκοπήσεις. Στο Εurogroup έχουν καταλάβει, ότι είναι μάλλον άσκοπο να ζητούν εγγυήσεις από τον Παπανδρέου που καταγράφεται ως ο αρχηγός του πέμπτου κόμματος, το οποίο πιθανότατα να μην φτάνει για να στηρίξει μια πλειοψηφία σε κυβέρνηση συνασπισμού. Περιμένουν λοιπόν την επόμενη δημοσκοπήση και αν το τρεντ που καταγράφεται συνεχιστεί, τότε είναι πολύ πιθανόν, να ζητήσουν εγγυήσεις και από τη... Δημοκρατική Αριστερά.


Θέμης Δαγκλής  
www.newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου