Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Στο μίξερ του PSI μισθοί και συντάξεις

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το PSI, δήλωσε χθες ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα. Στη φωτογραφία με τον Λ. Παπαδήμο και τον Ευ. Βενιζέλο Φούλ προπαγάνδα απο το παπαγαλάκια του ΕΘΝΟΥΣ 
Νέο γύρο διαβουλεύσεων ξεκινά από σήμερα η τρόικα για το PSI, τη νέα δανειακή σύμβαση και τους όρους που θέτει. Στη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να «κλειδώσει» η τελική λύση

Μια «κολασμένη» εβδομάδα, αλλά με θετικό πρόσημο, λόγω της έκβασης των μέχρι τώρα διαπραγματεύσεων, ξεκινά για την ελληνική κυβέρνηση που μάχεται για την ολοκλήρωση του PSI και των «παντρεμένων» στόχων...
με το «κούρεμα» του χρέους, δηλαδή τη νέα δανειακή σύμβαση (μαμούθ) και τους όρους για το νέο Μνημόνιο που θέτει η τρόικα.
Η αλήθεια είναι ότι η σημερινή μέρα είναι ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς η εξέλιξη των κινήσεων σχετικά με το PSI θα περιγραφεί κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup από το ελληνικό οικονομικό επιτελείο διά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου, ωστόσο εκτιμάται ότι το τελικό κείμενο θα αποτελέσει βασικό αντικείμενο της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής την προσεχή Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Και είναι προφανές ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, που είχε εντός του Σαββατοκύριακου σειρά κορυφαίων τηλεφωνικών επικοινωνιών με τους ισχυρούς της Ευρώπης, επιχειρούν να διασχίσουν τις δυσκολίες που προβάλλονται για την επιτυχή διαπραγμάτευση τα επόμενα εικοσιτετράωρα.
Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά πως από το σημερινό συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης μέχρι -ενδεχομένως- τη Σύνοδο Κορυφής στις 30 του μήνα μπορεί να αναλυθούν οι «λεπτομέρειες» για τις δυνατότητες ενίσχυσης της οικονομικής στήριξης προς την Ελλάδα από τον ευρωμηχανισμό διάσωσης. Πολύ απλά, ένας από τους στόχους αφορά στην αύξηση του ποσού της δανειακής σύμβασης, με βάση πάντα τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου της Συνόδου Κορυφής, επί Γ. Παπανδρέου. Το σίγουρο είναι ότι «κλειδί» των επόμενων βημάτων αποτελεί η συμφωνία για το επιτόκιο του «κουρέματος» και με βάση την αρνητική διάθεση Γερμανίας - Γαλλίας για την αύξηση της συμμετοχής τους στο PSI.
Αυτό που αναμένεται εξάλλου είναι ότι οι πιέσεις προς το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο θα ενταθούν για το θέμα των διαρθρωτικών αλλαγών, που κατά την τρόικα δεν προχωρούν με τους προσδοκώμενους ρυθμούς, αλλά και για τη λήψη αποφάσεων για νέα μέτρα, λαμβάνοντας υπόψη και την «τρύπα» του ελλείμματος για το 2011.
Νέο μνημόνιο
Υπογραφές από την «τρόικα» των αρχηγών ζητεί η τρόικα
Δεν δίνεται «διαβατήριο» για την είσοδο στην ασφαλή για την πορεία της χώρας νέα δανειακή σύμβαση, χωρίς νέες υπογραφές πριν από τις εκλογές, από τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.
Αυτό κατέστη σαφές προς τους κ. Παπανδρέου, Σαμαρά και Καρατζαφέρη πρόσφατα, περιεγράφη με ενάργεια από τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο στην προ ημερών σύσκεψη με την «τρόικα» των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία δεν αποκλείεται να επαναληφθεί πριν από το Σαββατοκύριακο.
Το σίγουρο είναι ότι οι δανειστές μας ζητούν και πάλι, όπως για την έκτη δόση, έμπρακτες δεσμεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση-μαμούθ των κοντά 100 δισ. τον Μάρτιο, προκειμένου να εξασφαλίσουν την υπογραφή για την εφαρμογή τους. Πληροφορίες σχετικά με τα παραπάνω λένε ότι η τρόικα εκτιμά πως χρειάζεται σαφές και εξασφαλισμένο πλάνο και για μετά τις εθνικές εκλογές, ώστε να προλάβουν αρνητικές εξελίξεις ή «ανατροπές» στον σχεδιασμό για την υλοποίηση του νέου μνημονίου. Ζητούν, συγκεκριμένα, δεσμεύσεις όχι μόνο από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και από την ηγεσία της ΝΔ στη λογική να ξεκαθαρίσει με επίσημο τρόπο τη «γραμμή» της για τα επόμενα κρίσιμα «ραντεβού». Στην πραγματικότητα, πάντως, επιδιώκουν «δείγματα γραφής» από τις «μεθαυριανές» κιόλας ψηφοφορίες για σημαντικά νομοσχέδια στη Βουλή. Είναι, δε, σχεδόν... γνωστό ότι η συζήτηση με τους επικεφαλής της τρόικας προϊδεάζει για ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα, για καταργήσεις οργανισμών και θέσεων εργασίας στο Δημόσιο.
Γερμανία και ΔΝΤ
Επιμένουν για μεσοσταθμικό επιτόκιο κάτω από 3,5%
Εμμένουν σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επιτόκια, για τα «κουρεμένα» ελληνικά ομόλογα, Γερμανία και ΔΝΤ, με την ελληνική πλευρά να επιχειρεί καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου να βρει τη «χρυσή τομή» στις διαπραγματεύσεις με το IIF.
O υπουργός Οικονομικών Eυ. Βενιζέλος ήταν σε ανοιχτή γραμμή με τον Τσ. Νταλάρα, ενώ είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον Γερμανό ομόλογό του B. Σόιμπλε.
Το ζητούμενο είναι να περιοριστεί το μεσοσταθμικό επιτόκιο κάτω και από το 3,5%, έναντι 3,8% που είναι και η τελευταία πρόταση του IIF.
Πηγή του υπουργείου Οικονομικών σημείωνε χθες πως «θα αποτελούσε ευχάριστη έκπληξη εάν είχαμε συμφωνία στο Eurogroup» και εκτίμησε ότι από τη συζήτηση που θα γίνει σήμερα η ελληνική πλευρά θα λάβει κατευθύνσεις για το πώς πρέπει να κινηθεί από εδώ και στο εξής. Θεωρείται δε βέβαιο πως στη συνεδρίαση θα τεθεί και το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Στην τρόικα πληθαίνουν οι φωνές πως ίσως η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου να μην είναι επαρκής για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, υπό το βάρος των επιδεινούμενων προβλέψεων για την ύφεση όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ΕΕ.
Την ίδια ώρα πηγή της Ευρωζώνης, την οποία επικαλείται το Reuters, ανέφερε πως ίσως και σήμερα, το αργότερο έως τα μέσα της εβδομάδας θα είναι έτοιμη νέα έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. «Με δεδομένες τις πολύπλοκες συνδέσεις μεταξύ της συνεισφοράς των ιδιωτών και των κρατών-μελών, θα επιδιώξουμε να έχουμε την υποστήριξη των μελών για μια συμφωνία» σημείωσε.
Συνέντευξη Νταλάρα στον ΑΝΤ1
Δύο επιλογές: εθελοντική αναδιάρθρωση ή χρεοκοπία
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το PSI, δήλωσε χθες ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι πολύ σύντομα «θα μετατραπεί σε συμφωνία η πρόταση για την απομείωση του ελληνικού χρέους, που παρέδωσε τις προηγούμενες μέρες στην ελληνική κυβέρνηση».
«Τα βασικά κομμάτια έχουν μπει στο παζλ», είπε ο κ. Νταλάρα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 από το Παρίσι, αλλά δεν προσδιόρισε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της πρότασης και απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο ύψος επιτοκίων που αποτελεί και το σημείο τριβής. Επέμεινε, ωστόσο, πως η πρόταση που υπέβαλε ο ίδιος στην Αθήνα ήταν η καλύτερη δυνατή και έκανε λόγο για «σταυροδρόμι» για την αποδοχή ή μη της πρότασης.
Οπως πρόσθεσε, οι δύο επιλογές που υπάρχουν στην παρούσα φάση είναι «εθελοντική αναδιάρθρωση ή χρεοκοπία». Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση του IIF προσδιορίζει το μεσοσταθμικό επιτόκιο στο 3,8%.
Μάλιστα ο κ. Νταλάρα υπογράμμισε πως με την πρόταση που έχει καταθέσει είναι εξασφαλισμένη η μαζική συμμετοχή ιδιωτών στο PSI.
Εξάλλου, το IIF με διαρροές και δηλώσεις έσπευσε να διαψεύσει τις φήμες που κυκλοφόρησαν, ότι δηλαδή οι διαπραγματεύσεις «πάγωσαν» για ακόμη μίια φορά, με την αποχώρηση του κ. Νταλάρα για το Παρίσι το πρωί του Σαββάτου. Συνεργάτες του διαβεβαιώνουν πως η μετάβαση στο Παρίσι ήταν προγραμματισμένη και πως ο επικεφαλής του IIF θα βρίσκεται στη διάθεση των ελληνικών αρχών τηλεφωνικά ανά πάσα στιγμή. «Τα στοιχεία ενός πρωτοφανούς PSI σε εθελοντική βάση μπαίνουν στη θέση τους», υποστήριξε το IIF μετά τη σύσκεψη της Παρασκευής, τονίζοντας πως «τώρα είναι η ώρα να δράσουμε αποφασιστικά και να αδράξουμε την ευκαιρία να ολοκληρώσουμε αυτήν την ιστορική συμφωνία».
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου