Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

PSI, εργασιακά, ΠΑΣΟΚ: Δυστοκία σε όλα τα μέτωπα




Σοφία Βούλτεψη:Οι παράδοξες συζητήσεις περί επιστροφής στη δραχμή συνεχίζονται, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Π. Καψή να επανέρχεται ξανά και ξανά και αμφίβολα προπαγανδιστικά αποτελέσματα.

«Η επιστροφή στη δραχμή δεν αποτελεί... επιλογή για την Ελλάδα», έσπευσε να δηλώσει χθες ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, την ώρα που το ζήτημα εξακολουθεί να κυριαρχεί στον γερμανικό Τύπο, που επισημαίνει πως «οι Έλληνες μιλούν για επιστροφή στη δραχμή» (Μπιλντ), σε περίπτωση που δεν πάει καλά η διαδικασία της ανταλλαγής ομολόγων.

Τέτοιου είδους δηλώσεις περί κινδύνου επιστροφής στη δραχμή, όμως, υπονομεύουν ουσιαστικά την διαδικασία του PSI, αφήνοντας παράλληλα να υπονοηθεί ότι κάτι δεν πάει καλά με τις διαπραγματεύσεις, δίκην προετοιμασίας της κοινής γνώμης.

Το παράδοξο είναι πως ενώ από την πλευρά της κυβέρνησης εκπέμπεται συνεχώς το μήνυμα ότι οι διαδικασίες φυσιολογικά καθυστερούν – και εξ αυτού του λόγου καθυστερούν και οι εκλογές – το κατ’ εξοχήν αρμόδιο όργανο, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) υπογραμμίζει με χθεσινή του ανακοίνωση την ανάγκη επίτευξη συμφωνίας μέσα στις επόμενες ημέρες.

«Είναι ουσιώδες μια εθελοντική συμφωνία να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, στη βάση των όρων και των παραμέτρων που συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες στις 26/27 Οκτωβρίου» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Αυτή η αντίφαση – σε συνδυασμό με τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις περί επιστροφής σε εθνικό νόμισμα - καταδεικνύει πως οι συζητήσεις για εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών στο «μεγάλο κούρεμα» έχει σκαλώσει.

Όπως δείχνει να σκαλώνει και η συζήτηση που εγκαινίασε ο πρωθυπουργός με τους κοινωνικούς εταίρους όσον αφορά στις απαιτήσεις της τρόικας για την πλήρη ανατροπή των εργασιακών και μισθολογικών σχέσεων και στον ιδιωτικό τομέα.

Και όπως δείχνει να σκαλώνει και η υπόθεση της αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, καθώς ο κ. Παπανδρέου πρότεινε χθες στο Πολιτικό Συμβούλιο μια παράδοξη διαρχία ως τις εκλογές, με τον ίδιο να παραμένει στην ηγεσία του κόμματος και άλλο στέλεχος να διεκδικεί την πρωθυπουργία – χωρίς να εξασφαλίζει τη σύμφωνη γνώμη των στελεχών του.

Με λίγα λόγια: Η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού – σχεδόν έχει πέσει μέσα – και σε όλα τα μέτωπα επικρατεί απόλυτη δυστοκία:

Δυστοκία στο PSI, δυστοκία όσον αφορά στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα και δυστοκία όσον αφορά στις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του υπουργικού συμβουλίου προέρχονται από το κόμμα με το μεγάλο εσωτερικό πρόβλημα.

Διότι χωρίς αμφιβολία, ο κ. Παπανδρέου συνεχίζει να επιδίδεται σε ένα πρωτοφανές ροκάνισμα του χρόνου και σύγχυσης, ουσιαστικά υπονομεύοντας την παρουσία του κόμματός του στις προσεχείς εκλογές, αλλά και την ίδια την λειτουργία της κυβέρνησης, αφού κάποιο από τα μέλη της θα έχει τεθεί και επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας ως υποψήφιος πρωθυπουργός.

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλούν οι αποκαλύψεις εκ μέρους του κ. Παπανδρέου και ο πόλεμος με τον επικεφαλής του ΔΟΛ Σταύρο Ψυχάρη.

Στο Πολιτικό Συμβούλιο, ο κ. Παπανδρέου αποκάλυψε πως το «Συγκρότημα» ξεκίνησε τον πόλεμο εναντίον του, με αφορμή δάνειο που είχε ζητήσει ο ΔΟΛ από την Εθνική Τράπεζα, για το οποίο ο επικεφαλής της τράπεζας ζήτησε την συμβουλή του κ. Παπανδρέου – για ποιο λόγο άραγε;

Ο κ. Παπανδρέου δηλώνει πως απάντησε ότι το δάνειο μπορεί να δοθεί, αν πληρούνται όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις – οπότε το δάνειο δεν δόθηκε.

Από την πλευρά του, ο κ. Ψυχάρης υποστηρίζει ότι από την Εθνική Τράπεζα πληροφορήθηκε ανεπισήμως πως αυτός που δεν συμφώνησε με την χορήγηση του δανείου είναι ο κ. Παπανδρέου.

Λέγεται μάλιστα πως εκείνη την εποχή, η χαρακτηριστική απάντηση του κ. Παπανδρέου ήταν «στην περίπτωση αυτή (σ.σ. της χορήγησης του δανείου) πείτε μου και με ποιο αεροπλάνο να φύγω»!

Ο κ. Ψυχάρης κάνει αναφορά και σε επίσκεψή του στο Μέγαρο Μαξίμου «από την πίσω πόρτα», όπως γράφει ότι του ζητήθηκε, ενώ προσθέτει πως τότε είχε ζητηθεί «κάτι» από τον ίδιο (τον κ. Ψυχάρη).

Μύλος απερίγραπτος για τα δεδομένα μιας πτωχευμένης χώρας.

Αυτό που εκκρεμεί πάντως, είναι μια απάντηση της Εθνικής Τράπεζας σχετικά με το αν πράγματι ζήτησε τη γνώμη-άδεια του κ. Παπανδρέου προκειμένου να δώσει ή όχι το δάνειο.

Οφείλει δηλαδή η Εθνική Τράπεζα να  μας πει από πού και ως πού θεωρεί πως πρέπει να ζητά τη γνώμη ενός πρωθυπουργού για να αποφασίσει να θα ανάψει το πράσινο φως για ένα δάνειο ή όχι.

Το βέβαιο είναι πως οι ομφάλιοι λώροι της διαπλοκής συνεχίζουν να υφίστανται…

www.elzoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου