Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Τυφλή και ηττοπαθής πορεία προς την χρεοκοπία




Σοφία βούλτεψη:Ο κίνδυνος να βρεθεί η χώρα σε χειρότερο σημείο μετά την διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων, χάριν της οποίας σχηματίστηκε η παρούσα κυβέρνηση, είναι πλέον ορατός δια γυμνού οφθαλμού.

Τόσο από τις δηλώσεις των δανειστών, όσο και από τις εκτιμήσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης προκύπτει πως το PSI όχι μόνο δεν αποτελεί... πανάκεια, αλλά θεωρείται βέβαιο πως και μετά την ολοκλήρωσή του, οι κίνδυνοι για χρεοκοπία δεν θα έχουν εκλείψει.

Ήδη ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα, που έχει και την ευθύνη για την διαδικασία του PSI, έχει δηλώσει πως η ανταλλαγή ομολόγων είναι «σταγόνα στον ωκεανό» και πως η χώρα μας θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και μετά.

Προς επίρρωσιν, ήλθε και η πρόβλεψη του οίκου Fitch Ratings σύμφωνα με την οποία η αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι «δυνητική επιλογή», εκτιμώντας πως ακόμη και ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες ομολογιούχοι, κατά 60% δεν θα μειώσει σημαντικά το χρέος της χώρας.

Πρόκειται για την άποψη που και ο ίδιος ο κ. Παπαδήμος είχε εκφράσει τον Ιούνιο του 2011, αν και τώρα καλείται να εφαρμόσει to PSI – συναντώμενος παράλληλα ξανά και ξανά με τον υπουργό Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη με σκοπό να «ξεκολλήσει» το ΕΣΠΑ, ενώ τα μέχρι σήμερα δείγματα παραμένουν αρνητικά. 

Ο εκτελεστικός διευθυντής του οίκου Fitch και επικεφαλής του ομίλου για τις αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας χωρών, Ντέιβιντ Ράιλι, μιλώντας σε σεμινάριο στο Λονδίνο, προειδοποίησε μάλιστα πως η Ελλάδα μπορεί ακόμη να βυθίσει την Ευρωζώνη σε βαθύτερη χρηματοπιστωτική κρίση.

Παράλληλα, επέκρινε την αδυναμία των Ευρωπαίων ηγετών να αντιμετωπίσουν αποφασιστικά την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας πως το πρόβλημα της Ιταλίας είναι αυτό που μπορεί να οδηγήσει σε εκρηκτικές καταστάσεις.

Παρ’ όλα αυτά, Μέρκελ και Σαρκοζί εξακολουθούν να παριστάνουν πως το «μεγάλο πρόβλημα» είναι η Ελλάδα, κλείνοντας ουσιαστικά τα μάτια στον κίνδυνο που έρχεται από την πλευρά της Ιταλίας.

Στις δηλώσεις τους αναλώνονται σε αναφορές στην Ελλάδα, καλώντας τους Έλληνες να κάνουν «αυτά που πρέπει», τα οποία απλώς βυθίζουν τη χώρα σε μεγαλύτερη ύφεση και απομακρύνοντας επικίνδυνα τη δυνατότητα της χώρας μας να ανακάμψει.

Στο πλαίσιο αυτής της αναβλητικότητας και του στρουθοκαμηλισμού, πραγματοποιήθηκε και το προχθεσινό τηλεφώνημα του κ. Παπαδήμου με τον Γάλλο Πρόεδρο.

Ο κ. Σαρκοζί, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε ουσιαστικά απειλητικός, απαιτώντας εδώ και τώρα την εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΕ από την Ελλάδα και προειδοποιώντας ότι διαφορετικά δεν θα συνεχιστεί η στήριξη της χώρας μας.

Το ενοχλητικό είναι πως στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και όσοι εντέλλονται να υπερασπιστούν τη χώρα απέναντι στους δανειστές της.

Όχι μόνο δεν μαθαίνουμε ποτέ τι επιχειρήματα χρησιμοποιούν – για παράδειγμα, ουδέποτε πληροφορηθήκαμε τι λέει ο κ. Παπαδήμος στις επαφές του με τους ξένους – αλλά εμφανίζεται και μία τάση να δικαιολογηθούν οι πιέσεις προς την Ελλάδα.

Για παράδειγμα, η Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη, μιλώντας στον Σκάι, υπογράμμισε την ανάγκη η Ελλάδα να προχωρήσει αποφασιστικά στις δεσμεύσεις της και στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, προσθέτοντας ότι «υπάρχει κόπωση στις σχέσεις της Ελλάδας με την ΕΕ και η αίσθηση ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν ολοκληρώσει το έργο τους και τώρα περιμένουν από την Ελλάδα».

Και για άλλη μια φορά η κ. Δαμανάκη είπε πως «το ευρώ δεν είναι ταμπού για την Ελλάδα, ούτε κάτι δεδομένο», προειδοποιώντας πως «δεν μπορεί να θέλουμε να είμαστε στο ευρώ και να μη συμβάλλουμε σε αυτό».

Με τέτοια ηττοπάθεια, το μέλλον είναι προδιαγεγραμμένο…

www.elzoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου