Με βάση το γενικό πλαίσιο της συμφωνίας, το χρέος μειώνεται κατά 100
δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου, ενώ η εξοικονόμηση στις δημόσιες δαπάνες
υπολογίζεται στα 4 με 5 δισ. ευρώ τον χρόνο. Από 3,5% έως και 4,6%
διαμορφώνεται κλιμακωτά το επιτόκιο
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για το «κούρεμα του αιώνα», καθώς δεν είναι μόνο η μείωση του χρέους, η οποία σε βάθος χρόνου υπολογίζεται στα 100 δισ. ευρώ, αλλά και η...
περιστολή των δαπανών του προϋπολογισμού για την πληρωμή τόκων η οποία εκτιμάται σε 4 με 5 δισ. ευρώ τον χρόνο.
Επίσης τονίζουν ότι θα βελτιώσει αισθητά το κλίμα στην αγορά, καθώς θα εκλείψει το ενδεχόμενο «χρεοκοπίας» και «εξόδου από το ευρώ».
Είναι χαρακτηριστικό πως στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι, με την εφαρμογή του PSI σε συνδυασμό με τα έσοδα που θα προκύψουν από τις αποκρατικοποιήσεις αλλά και τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων από φέτος κιόλας, το χρέος θα καταστεί βιώσιμο νωρίτερα από το 2020 που τέθηκε ως στόχος στη σύνοδο κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.
Ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, υποδέχτηκε δύο φορές στο Μέγαρο Μαξίμου τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Τσαρλς Νταλάρα, παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου και στο μεσοδιάστημα είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, τηλεφωνικές συνομιλίες με Ευρωπαίους ομολόγους του αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΚΤ.
Σε παράλληλο χρόνο πραγματοποιήθηκαν τηλεδιασκέψεις ώστε να ενημερωθούν ΔΝΤ, Ευρωζώνη και τραπεζίτες. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στις βασικές παραμέτρους του PSI, ενώ παραμένουν ανοιχτά θέματα «τεχνικής φύσης» τα οποία εκτιμάται ότι θα κλείσουν μέσα στα επόμενα 24ωρα.
Ειδικότερα στο γενικό πλαίσιο της συμφωνίας προβλέπεται ότι τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ιδιώτες και ξεπερνούν κατά τι τα 200 δισ. ευρώ θα «κουρευτούν» στην ονομαστική τους αξία κατά 50% και τα υπόλοιπα θα ανταλλαγούν με νέα ελληνικά ομόλογα 30ετούς διάρκειας αλλά και 2ετή ομόλογα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF).
Πιο αναλυτικά, για κάθε 100 ευρώ ελληνικού χρέους τα 50 ευρώ διαγράφονται και τα εναπομείναντα 50 ευρώ καλύπτονται ως εξής:
Τα 35 ευρώ θα ανταλλαγούν με νέα ελληνικά ομόλογα 30ετούς διάρκειας. Τα 15 θα ανταλλαγούν με διετή ομόλογα του EFSF και δεν θα δοθούν μετρητά στους ιδιώτες επενδυτές όπως προέβλεπε η αρχική συμφωνία.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, το επιτόκιο των νέων ομολόγων θα είναι κλιμακωτό μεταξύ 3,5% και 4,6%.
Δηλαδή τα νέα 30ετή ομόλογα που θα πάρουν φέτος οι ιδιώτες θα έχουν επιτόκιο 3,5% μέχρι το 2014. Από το 2015 έως και το 2020 το επιτόκιο ανεβαίνει στο 3,9%. Από το 2021 και μέχρι τη λήξη τους διαμορφώνεται στο 4,6% και είναι δυνατόν να αυξηθεί περαιτέρω, αν η Ελλάδα επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.Το μεσοσταθμικό επιτόκιο βρίσκεται στην περιοχή του 4% και η απομείωση των τραπεζών σε όρους καθαρής θέσης διαμορφώνεται μεταξύ 65% και 70%.
Τα βήματα
Το χρονοδιάγραμμα
23 Ιανουαρίου: Συζητείται στο Eurogroup η συμφωνία για το βασικό πλαίσιο του PSI ώστε να διαπιστωθεί αν είναι συμβατό με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.
30 Ιανουαρίου: Ενημερώνεται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για το PSI αλλά και τις διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση.
Πρώτο δεκαήμερο Φεβρουαρίου: Ανακοινώνεται η δημόσια πρόταση του ελληνικού Δημοσίου προς τους πιστωτές για να συμμετάσχουν στο PSI.
10 - 29 Φεβρουαρίου: Εκδήλωση συμμετοχής των ιδιωτών.
Αρχές Μαρτίου: Αξιολόγηση έκβασης PSI και νέας δανειακής σύμβασης, από κοινού με τρόικα ? εκτέλεση PSI.
Εως 14 Μαρτίου: Πρέπει να έχουν εισρεύσει τα 89 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης και να έχουν κουρευτεί τα ελληνικά ομόλογα.
20 Μαρτίου: Λήξεις ελληνικών ομολόγων 14,5 δισ. ευρώ.
ΔΝΤ και Γερμανία επιμένουν για 3,5%
Πυρετός διαβουλεύσεων για το ύψος των επιτοκίων
Πυρετώδεις ήταν μέχρι αργά χθες το βράδυ οι διαβουλεύσεις για το PSI. Μάλιστα νέα δεδομένα έφεραν οι πιέσεις της Γερμανίας και του ΔΝΤ για χαμηλότερα επιτόκια στην ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων. Το βασικό σενάριο στο οποίο συνέκλινε η ελληνική πλευρά και το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο οριοθετούσε το μεσοσταθμικό επιτόκιο στην περιοχή του 4%.
Oμως, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Βερολίνο και την Ουάσιγκτον εκτιμούν ότι το επιτόκιο θα πρέπει να είναι χαμηλότερο και πιέζουν να περιοριστεί τουλάχιστον στο 3,5%.
Κι αυτό με το σκεπτικό πως, αν δεν πέσει το επιτόκιο, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του PSI το ελληνικό χρέος δεν θα καταστεί βιώσιμο, καθώς η Ελλάδα δεν θα επιτύχει τους προβλεπόμενους ρυθμούς ανάπτυξης μέσα στα επόμενα χρόνια και μέχρι το 2020, χρονιά που, σύμφωνα με τον στόχο ο οποίος έχει τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου, το χρέος θα πρέπει να υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ.
Μάλιστα πιστεύουν ότι όχι μόνο η ύφεση θα είναι βαθύτερη το 2012 (περί του 3,5%) αλλά και ότι η ελληνική οικονομία δεν θα γυρίσει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης εντός του 2013 όπως αρχικά προβλεπόταν.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, πριν από τη χθεσινοβραδινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, με τον Τσαρλς Νταλάρα, ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου μετείχε σε νέα τηλεδιάσκεψη με τους διοικητές των μεγαλυτέρων πιστωτικών ιδρυμάτων ανά τον κόσμο οι οποίοι τον εξουσιοδότησαν να δεχθεί ελαφρά μείωση του μεσοσταθμικού επιτοκίου στο 3,8%.
Οπως τόνιζε χθες το βράδυ ανώτερη κυβερνητική πηγή αποτελεί εθνικό στόχο το άμεσο «κλείδωμα» όλων των παραμέτρων της συμφωνίας.
Κώστας Τσαχάκης
Μελέτη για τις ελληνικές τράπεζες
Διαχειρίσιμα τα δανειακά χαρτοφυλάκια
«Απολύτως διαχειρίσιμα» χαρακτηρίζουν τα αποτελέσματα της διαγνωστικής μελέτης της BlackRock οι τραπεζίτες, οι οποίοι περιμένουν να «κλειδώσει» η συμφωνία για το PSI.
Οι επικεφαλής των τραπεζών Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς παρέθεσαν χθες γεύμα εργασίας στον διοικητή και στον υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργο Προβόπουλο και Γιάννη Παπαδάκη.
Στο γεύμα συζητήθηκαν τα στοιχεία από τους ελέγχους που διενήργησε η BlackRock στα δανειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών -που χαρακτηρίζονται ως απολύτως διαχειρίσιμα-, αλλά και οι εξελίξεις για το PSI.
Η ΤτΕ ζήτησε να λάβει έως τις 31 Ιανουαρίου από τις τράπεζες τα τριετή business plans τους, ενώ μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν καταθέσει και τα σχέδια επανακεφαλαιοποίησής τους, με βάση τις ανάγκες που θα προκύψουν από το PSI, αλλά και τη διαγνωστική μελέτη της BlackRock, που αφορά την κάλυψη των επισφαλών δανείων.
Ακόμα οι τραπεζίτες ενημερώθηκαν για την υπαγωγή των νέων ομολόγων, στο πλαίσιο του PSI, στο αγγλικό δίκαιο, και για το γεγονός ότι δεν έχει τεθεί ακόμη κατώτατο όριο συμμετοχής.
Τραπεζικοί κύκλοι, προσκείμενοι στις διαπραγματεύσεις, εκτιμούσαν αργά το απόγευμα της Παρασκευής ότι τις επόμενες ώρες θα έχουμε μία πλήρη συμφωνία για τους όρους κάτω από τους οποίους θα πραγματοποιηθεί η εθελοντική συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI+).
Η συμφωνία προβλέπει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένα «κούρεμα» της τάξης του 65% με 70%, ενώ τα ομόλογα που θα εκδοθούν, εκτός του ότι θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο, θα είναι τοκοχρεολυτικά και όχι balloon. Δηλαδή, το κεφάλαιο δεν θα εξοφληθεί στη λήξη αλλά θα αποπληρώνεται σταδιακά (καταβολές για κεφάλαιο και τόκους).
Καίριο ζήτημα αναδεικνύεται πλέον ο τρόπος επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, ιδιαίτερη σημασία δίνεται για το τι είδους μετοχές θα εκδώσουν οι τράπεζες (κοινές ή προνομιούχες) για να λάβουν τα κρατικά κεφάλαια.
Οι ίδιοι επιθυμούν είτε προνομιούχες μετοχές είτε μεικτή λύση που θα υπερτερούν σε ποσοστό οι προνομιούχες μετοχές, καθώς με αυτόν τον τρόπο διατηρούνται τα κίνητρα τόσο για τους μετόχους όσο και για το management, προκειμένου να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα τόσο για τις τράπεζες που διοικούν όσο και για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.
Εφη Καραγεώργου
www.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου