Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Πώς θα φτάσουμε στη χρήση πυρηνικών κατά του Ιράν και στον Γ΄ Παγκόσμιο

Πώς θα φτάσουμε στη χρήση πυρηνικών κατά του Ιράν και στον Γ΄ Παγκόσμιο Ο πρώην πράκτορας της CIA περιγράφει σε ένα ανατριχιαστικά ρεαλιστικό σενάριο την κλιμάκωση της έντασης στον Περσικό, μέχρι την πλήρη πυρηνική εμπλοκή Πακιστάν και Ινδίας

Νέο σενάριο τρόμου δημοσίευσε προ ημερών ο Φίλιπ Τζιράλντι, επικεφαλής του Συμβουλίου για το Εθνικό Συμφέρον στις ΗΠΑ, που προωθεί τη συνεργασία με τις χώρες της Μέσης Ανατολής.
Ο αμερικανός ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας και άμυνας που «πέρασε στην άλλη πλευρά», ιχνογραφεί μία ανατριχιαστικά εφικτή κλιμάκωση της έντασης...
μέχρι την πλήρη σύγκρουση ΗΠΑ και Ιράν, με σημαντική εμπλοκή αρχικά του Ισραήλ και τελικά των πυρηνικών οπλοστασιών Πακιστάν και Ινδίας.
Πρώην στέλεχος της CIA σε θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και στρατιωτικής ανάλυσης, είχε προκαλέσει προ μερικών ετών σοκ στα διεθνή ΜΜΕ με την πρόβλεψή του ότι στα σύνορα Ιράκ-Ιράν μπορεί να ξεκινήσει ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος.
Προ ημερών, επέστρεψε για να μας «τρομάξει» και πάλι, καθώς τα σύννεφα στον Περσικό Κόλπο πυκνώνουν, με αφορμή και το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Σύμφωνα με άρθρο του στο Antiwar, το Ιράν είναι εμφανώς επιλεγμένος στόχος για την πολιτική των ΗΠΑ, όπως ήταν ήδη από το 2007, παρά τις υποσχέσεις Ομπάμα για προσέγγιση και διάλογο.
Το Κογκρέσο έχει ήδη κόψει τις διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ - Ιράν και πρόσφατα επιβλήθηκε εμπάργκο στις συναλλαγές που εμπλέκουν την Κεντρική Τράπεζα του Ιράν, κάτι που για το Ιράν μπορεί να θεωρηθεί αιτία πολέμου, καθώς το ίδιο δεν έχει προχωρήσει σε καμία τέτοιας κλίμακας κίνηση, σημειώνει ο Τζιράλντι. Δεδομένου ότι στο εσωτερικό η Τεχεράνη διατείνεται ότι είναι έτοιμη, με γυμνάσια και όχι μόνο, να απαντήσει, ο αναλυτής προχωρά σε μία υποθετική ακολουθία γεγονότων που θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα.
Ολα θα αρχίσουν στη θάλασσα
Ενα δευτερεύον περιστατικό με κάποιο μικρό σκάφος του ιρανικού ναυτικού θα μπορούσε να είναι η αρχή, στα νερά που οι Ιρανοί θεωρούν εθνικά και οι ΗΠΑ και άλλοι διεθνή ύδατα, στα στενά του Ορμούζ - την είσοδο στον Περσικό Κόλπο. Η Τεχεράνη αντιδρώντας στις κυρώσεις θα δηλώσει ότι θα ελέγχει ποιος περνά από την περιοχή και θα εμποδίσει την προσέγγιση αμερικανικών σκαφών.
Στην πρώτη αντιπαράθεση σκαφών, ένα σκάφος της ακτοφυλακής των Φρουρών της Επανάστασης καταστρέφεται από αμερικανική φρεγάτα, με θύματα και από τις δύο πλευρές. Λίγο μετά, μαχητικά από το αεροπλανοφόρο Στένις ισοπεδώνουν την ναυτική βάση του Ιράν, από την οποία ξεκίνησε το σκάφος.
Ο Ομπάμα με συνέντευξη Τύπου χαρακτηρίζει το συμβάν πράξη πολέμου και δεσμεύεται για πλήρη στήριξη των αμερικανικών θέσεων στην περιοχή, χωρίς να κηρύξει πόλεμο κατά του Ιράν.
Στον ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας ψηφίζει με 17-1 (όλοι πλην των ΗΠΑ) μία έκκληση στην Ουάσιγκτον να δείξει συγκράτηση. Αντίστοιχα, στην Ολομέλεια του ΟΗΕ, όλοι ζητούν αποχή από στρατιωτικές ενέργειες, εκτός των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Μικρονησίας και της Κόστα Ρίκα.
Ισραηλινή επίθεση
Το Ισραήλ προχωράει σε αεροπορική επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, καταστρέφοντας τον πυρηνικό αντιδραστήρα στο Μπουσέρ και ισοπεδώνοντας τις ερευνητικές κτιριακές εγκαταστάσεις στη Νατάτζ. Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται και 13 τεχνικοί από τη Ρωσία, ενώ η ρωσικής προέλευσης αεράμυνα καταρρίπτει έξι ισραηλινά αεροσκάφη. Ο Λευκός Οίκος έχει ενδείξεις μόνο ότι το Τελ Αβίβ θα επιτεθεί και δεν κάνει τίποτε για να το σταματήσει.
Στις ΗΠΑ, Κογκρέσο, Γερουσία και ΜΜΕ ζητούν πόλεμο, οδηγώντας τον Ομπάμα, με κάποια καθυστέρηση, να εγκρίνει μικρής κλίμακας επιθετικές ενέργειες κατά στρατιωτικών στόχων, πυρηνικών εγκαταστάσεων και ειδικά των υποδομών που ελέγχουν οι Φρουροί της Επανάστασης. Η υπεροχή των ΗΠΑ σε αέρα και θάλασσα οδηγεί σε καταστροφή των κύριων εγκαταστάσεων της αεροπορίας, του ναυτικού και του στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Ακολουθούν μαζικοί βομβαρδισμοί υπόγειων εγκαταστάσεων και άλλων υποδομών, δρόμων, γεφυρών, μονάδων ενέργειας, με σημαντικές απώλειες αμάχων.
Μόλις ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ, το Ιράν ξεκινά την αντεπίθεσή του, προκαλώντας κάποια πλήγματα στο αεροπλανοφόρο Στένις και τα συνοδευτικά του πλοία, μέσω «τυχαίων» επιτυχιών από τους κινεζικούς πυραύλους silkworm. Παράλληλα, μικρά σκάφη αυτοκτονίας, όπως οι καμικάζι στην Ιαπωνία, προκαλούν απώλειες σε μερικά από τα αμερικανικά πλοία.
Στο προσκήνιο και η Χεζμπολά
Στην Βηρυτό του Λιβάνου εκδηλώνεται έκρηξη φιλοϊρανικών διαδηλώσεων. Στα νότια του Λιβάνου η Χεζμπολά εξαπολύει βροχή πυραύλων κατά του Ισραήλ, με πλήγματα ακόμη και στο Τελ Αβίβ και εκατοντάδες νεκρούς. Το Ισραήλ απαντά με βομβαρδισμό του Λιβάνου αλλά και της Συρίας, που κατηγορεί ότι κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις. Πλήγματα στο Ισραήλ πετυχαίνει και η Τεχεράνη με τα εξελιγμένα μοντέλα πυραύλων των Σαχάμπ-3. Ακολουθεί κινητοποίηση του ισραηλινού στρατού στα βόρεια σύνορα με το Λίβανο και τη Συρία, που απαντούν και αυτοί με παράταξξη δυνάμεων.
Στη Βαδγάτη διαδηλωτές επιτίθενται στην αμερικανική πρεσβεία και ζητούν συμπαράταξη με το Ιράν, ενώ οι ΗΠΑ ζητούν από την κυβέρνηση να προστατέψει τις εγκαταστάσεις της. Ο αλ-Μαλίκι υποστηρίζει ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Οι σιίτες ανατινάζουν εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου στη σουνιτική Σαουδική Αραβία, ενώ εκατοντάδες «ύποπτοι» σαμποτέρ σκοτώνονται από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Στα ανοιχτά του Κουβέιτ, ένας πύραυλος silkworm χτυπάει δεξαμενόπλοιο αναγκάζοντάς το να «κάτσει» σε αβαθή για να μην βυθιστεί, ενώ άλλο προσκρούει σε νάρκη. Στο Λονδίνο οι Lloyd's αρνούνται να πληρώσουν οποιοδήποτε πλοίο πλέει στον Περσικό, καθώς θεωρούν ότι οι ζημιές έγιναν εν καιρώ πολέμου. Η μεταφορά πετρελαίου από την περιοχή, το 25% της παγκόσμιας κατανάλωσης, σταματούν πλήρως, στέλνοντας το πετρέλαιο ως τα 300 δολάρια και το Dow Jones στην μεγαλύτερη πτώση του την τελευταία 20ετία, κατά πάνω από 900 μονάδες. Η Ουάσιγκτον προτείνει ανακωχή, την οποία απορρίπτει το Ιράν.
Εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν οι ΗΠΑ
Δύο ημέρες αργότερα, εκτελείται από σωματοφύλακά του ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι. Το Πακιστάν δηλώνει άμεσα ότι είναι ουδέτερο και ζητά μείωση των αμερικανικών δυνάμεων στην επικράτειά του κατά 50%, μεταξύ τους και τους πράκτορες της CIA. Και στις δύο χώρες ξεσπούν ταραχές με το στρατό του Πακιστάν να κηρύσσει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κλείνοντας τα σύνορα με το Αφγανιστάν. Το ΝΑΤΟ αποφασίζει εκκένωση των δυνάμεών που αποκλείστηκαν στο Αφγανιστάν μέσω της εναέριας οδού, εγκαταλείποντας πίσω όπλα και βαρύ εξοπλισμό. Οι Ταλιμπάν ανακαταλαμβάνουν σταδιακά την Καμπούλ και την Κανταχάρ, ενώ η σιιτική επαρχία του Μαζάρ-ι-Σαρίφ ανακοινώνει ότι προσχωρεί στο Ιράν.
Στη Βηρυτό η κυβέρνηση παραιτείται και η Χεζμπολά αναλαμβάνει την εξουσία. Στον Περσικό, βροχή από ιρανικούς Silkworm καταστρέφει τις ανατολικές πετρελαιοπηγές της Σαουδικής Αραβίας. Η χώρα, μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ζητούν εσπευσμένα από την Τεχεράνη να μείνουν ουδέτερα, δεσμευόμενα ότι δεν θα βοηθήσουν με κανένα τρόπο τις ΗΠΑ, κάτι που κάνει και το Κουβέιτ.
Στην οροσειρά του Σινά, μουσουλμάνοι εθελοντές από την Αίγυπτο συγκεντρώνονται στα σύνορα με το Ισραήλ, ζητώντας από την κυβέρνησή τους να βοηθήσει τους Αραβες αδερφούς του Λιβάνου, ενάντια στις ισραηλινές δυνάμεις. Το Κουβέιτ απαγορεύει τη χρήση υποδομών και προσωπικού του στο στρατόπεδο της Ντόχα, από τις ΗΠΑ. Στο Μπαχρέιν, πλήθη σιιτών διαδηλωτών ανατρέπουν το καθεστώς του σεΐχη Κχαλίφα αλ-Κχαλίφα και επιβάλουν Ισλαμική Δημοκρατία. Ο Πέμπτος Στόλος των ΗΠΑ εξαναγκάζεται να εγκαταλείψει την μοναδική του ασφαλή βάση στην περιοχή. Στην Νέα Υόρκη, ο Dow Jones χάνει άλλες χίλιες μονάδες.
Απέχουν Ρωσία και Κίνα
Οι ΗΠΑ επιχειρούν να προσεταιριστούν Κίνα και Ρωσία, ως μεσολαβητές με το Ιράν για να παύσουν οι εχθροπραξίες, αλλά Πεκίνο και Μόσχα αρνούνται υπενθυμίζοντας ότι εξαρχής είχαν αντιταχθεί στην επιλογή της στρατιωτικής επίθεσης, αλλά και ότι πολίτες τους σκοτώθηκαν σε αυτήν. Σε Λονδίνο, Ουάσιγκτον, Νέα Υόρκη, Λος Ατζελες, πραγματοποιούνται πρόχειρες επιθέσεις αυτοκτονίας με λίγα θύματα, αλλά προκαλούν κύμα πανικού. Η κοινή γνώμη απαιτεί άμεση δράση από τις εμπλεκόμεςν κυβερνήσεις.
Οι ΗΠΑ απειλούν την Τεχεράνη με χρήση του πυρηνικού τους οπλοστασίου εάν το Ιράν δεν εγκαταλείψει την αντίσταση. Αμέσως, Ινδία και Πακιστάν θέτουν σε συναγερμό τα δικά τους πυρηνικά οπλοστάσια, όπως και το Ισραήλ. Η Ρωσία και η Κίνα επίσης ανεβάζουν το επίπεδο ετοιμότητάς τους.
Η Τεχεράνη αρνείται να παραδεχτεί την ήττα της και μαζικές διαδηλώσεις την υποστηρίζουν, ενώ στις ΗΠΑ οι πολίτες περιμένουν την επίθεση και οι τιμές του πετρελαίου καλπάζουν, με την επάρκεια αποθεμάτων να αμφισβητείται ανοιχτά, όσο τα Στενά του Ορμούζ είναι κλειστά. Στον Περσικό, ένα ακόμη πολεμικό των ΗΠΑ δέχεται σοβαρό πλήγμα από επίθεση αυτοκτονίας, ενώ βόμβες στοχεύουν τις αμερικανικές πρεσβείες σε όλη την περιοχή.
Εκρηξη αντιαμερικανισμού
Αντιαμερικανικές διαδηλώσεις κατακλύζουν ασιατικές πόλεις, όπως η Τζακάρτα, η Κουάλα Λουμπούρ, το Μιντανάο και η Ντάκα. Στο Πακιστάν το πλήθος λυντσάρει την διπλωματική αντιπροσωπεία, ενώ δεκάδες είναι τα θύματα από τα πυρά των φρουρών.
Στις ΗΠΑ είναι συχνοί οι συναγερμοί για τρομοκρατική απειλή σε πολλές πόλεις, αν και δεν υπάρχουν επιθέσεις. Η συρρίκνωση των αερομεταφορών ξεπερνά το 50%. Οι αρχές συλλαμβάνουν μαζικά τους ηγέτες των αμερικανών μουσουλμάνων, καθώς και ακτιβιστές ειρηνιστές, που με βάση τη νομοθεσία καταλήγουν ακόμη και στο Γκουαντάναμο.
Το Ισραήλ δέχεται σταθερά πυραύλους μέσα από το Λίβανο και απαντά με εναέριους βομβαρδισμούς που προκαλούν τεράστιες απώλειες αμάχων χωρίς να σταματούν τη Χεζμπολά. Η κυβέρνηση Νετανιάχου πέφτει και αντικαθίσταται από αμιγώς ακροδεξιές δυνάμεις του Αβιγντόρ Λίμπερμαν. Σε Δυτική Οχθη και Γάζα ξεσπούν εκταταμένες ταραχές, που αναγκάζουν τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμπούντ Αμπάς να παραιτηθεί και να διαφύγει στο Παρίσι. Η Χαμάς κάνει μεταβατική κυβέρνηση.
Η πυρηνική επιλογή χρησιμοποιείται
Η Ινδία απειλεί να επιτεθεί στο Πακιστάν εάν υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία για τις δραστηριότητες στο πυρηνικό του οπλοστάσιο.
Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν βόμβα νετρονίου για να πλήξουν την κύρια πυρηνική εγκατάσταση στην Νατάτζ, που ήδη έχει ισοπεδωθεί από τους συμβατικούς βομβαρδισμούς Ισραήλ και Αμερικανών και τονίζει ότι θα χτυπήσει εκ νέου, εάν το Ιράν συνεχίσει να αντιστέκεται.
Η Τεχεράνη δεν προείται και εξαπολύει νέο κύμα silkworm εναντίον πλοίων των ΗΠΑ, χτυπώντας ένα εξ αυτών. Ρωσία και Κίνα θέτουν σε συναγερμό τα πυρηνικά τους οπλοστάσια σε κόκκινο συναγερμό.
Στο Πακιστάν η εξουσία καταλαμβάνεται από ισλαμικές ένοπλες ομάδες με τη βοήθεια ακραίων στοιχείων του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών. Η Ινδία προχωρά σε προληπτικά χτυπήματα εναντίον των κύριων πακιστανικών εγκαταστάσεων σε Γουάχ και Μουλτάν, όπου υποτίθεται ότι είναι συγκεντρωμένο το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας. Οι Πακιστανοί που έχουν προετοιμαστεί μεταφέροντας με φορτηγά κάποια από τα πυρηνικά τους, βομβαρδίζουν το Νέο Δελχί.
Κάπως έτσι, μία μικρή σύγκρουση μεταξύ αμερικανικών και ιρανικών δυνάμεων στον Περσικό, μπορεί να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, γράφει ο Τζιράλντι...

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου