Σοφία Βούλτεψη:Υπό καθεστώς αποσύνθεσης και πλήρους κατάρρευσης της εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης προς την κυβέρνηση διεξάγονται αυτό το σαββατοκύριακο και νέες κρίσιμες διεργασίες τόσο για το PSI, όσο και για την εφαρμογή των δεσμεύσεων έναντι της τρόικας.
Μια ανάσα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Δευτέρας, οι πιέσεις και οι απειλές... για άμεση εφαρμογή του (συμφωνηθέντος ήδη από το πρώτο Μνημόνιο) «προγράμματος» εντείνονται και σφίγγει ο κλοιός γύρω από τη χώρα.
Ο Όλι Ρεν επιμένει πως η συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί εντός του σαββατοκύριακου και πάντως πριν μπει ο Φεβρουάριος, ενώ ο επικεφαλής της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν, αποκάλυψε μιλώντας στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό N-TV, ότι η προσφορά του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) είναι για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους σχεδόν 70%.
Την ίδια ώρα ενισχύονται οι πιέσεις για συμμετοχή και του δημόσιου τομέα, με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ να εκτιμά ότι εκτός από τους ιδιώτες πιστωτές και τα κράτη πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να δεχθούν μια απομείωση του ελληνικού χρέους.
Μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, ο κ. Γιουνκέρ δήλωσε ότι, έπειτα από ενδεχόμενη συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τις ιδιωτικές τράπεζες για την απομείωση κατά 50% του ελληνικού χρέους, τα κράτη «θα πρέπει να εξετάσουν εάν είναι αναγκαία μία κρατική βοήθεια».
Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα πτωχεύσει, αλλά μιλώντας στην εφημερίδα Stuttgarter Zeitung απέκλεισε κατηγορηματικά τη σύναψη νέας δανειακής σύμβασης, εάν προηγουμένως δεν υλοποιηθούν οι υπάρχουσες δεσμεύσεις της χώρας.
«Η τρόικα, μόλις την Δεύτερα, σε ενδιάμεση έκθεση, μας ενημέρωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει υλοποιήσει τις συμφωνίες του Απριλίου του 2010. Εμείς όμως επιμένουμε ότι η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις από το πρώτο πρόγραμμα στήριξης. Ανακοινώσεις έχουμε αρκετές. Τώρα η κυβέρνηση στην Αθήνα πρέπει να πράξει. Μόνο τότε μπορούμε να μιλήσουμε και για ένα δεύτερο πρόγραμμα».
Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ορισμού «Επιτρόπου για την Ελλάδα». Μιλώντας στο γερμανικό Ραδιόφωνο επισήμανε, ωστόσο, ότι «εάν η ελληνική κυβέρνηση τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τις οποίες έχουμε από κοινού συμφωνήσει, δεν τίθεται καν αυτό το ερώτημα».
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε στο μοντέλο των Επιτρόπων των ομόσπονδων γερμανικών κρατιδίων, οι οποίοι «επιστρατεύονται» προκειμένου να βοηθήσουν τους δήμους, όταν υπάρχει πρόβλημα, αλλά διευκρίνισε ότι «υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε έναν δήμο και σε ένα κράτος» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να ληφθούν υπόψη τα θέματα κυριαρχίας».
Παράλληλα, πρότεινε ακόμη την ίδρυση «Τράπεζας Στήριξης» για την Ελλάδα, η οποία θα χορηγεί δάνεια σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Μάλιστα, ο κ. Ρέσλερ ανέλυσε την περίπτωση της γερμανικής KfW, η οποία ιδρύθηκε με τα χρήματα του Σχεδίου Μάρσαλ και σημείωσε ότι κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να γίνει και για την Ελλάδα, με την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων.
Στο μεταξύ, όλα δείχνουν ότι οι δανειστές θα επιμείνουν σε νέες υπογραφές εκ μέρους των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, θέμα που αναμένεται να τεθεί και στη νέα συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό κ. Παπαδήμο.
Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο κ. Γιουνκέρ θέτει ως «αναγκαστική προϋπόθεση» για την εκταμίευση οποιασδήποτε περαιτέρω οικονομικής βοήθειας τη συμφωνία των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην ελληνική κυβέρνηση σε πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
Μάλιστα, ο πρόεδρος του Eurogroup εμφανίζεται απογοητευμένος από την πορεία των ελληνικών μεταρρυθμίσεων και αναφέρεται συγκεκριμένα στην πρόσφατη ψηφοφορία για το ωράριο των φαρμακείων. «Ναι μεν η κυβέρνηση βάζει τα δυνατά της, αλλά οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν πολύ αργά και πολύ καθυστερημένα. Μόλις τη Δεύτερα ένας σημαντικός μεταρρυθμιστικός Νόμος απέτυχε να ψηφιστεί από τη Βουλή. Μεμονωμένες συντεχνίες είναι πάντα πιο ισχυρές από πιθανές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Αυτό ρίχνει μια σκιά πάνω στην Ελλάδα», σημειώνει και προειδοποιεί η Ελλάδα να μην αντιστέκεται περισσότερο στις απαιτήσεις για μεταρρυθμίσεις της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ.
Και βέβαια, ο κ. Γουνκέρ χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο «ευτύχημα», ευχόμενος «τα κόμματα της κυβέρνησης να μην βάζουν επιπλέον εμπόδια στον δρόμο του».
www.elzoni.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου