Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Στην κόψη του ξυραφιού μισθοί και δώρα

Διαφορετικές απόψεις κατατέθηκαν στο τραπέζι για το πάγωμα των μισθών και των ωριμάνσεων κατά τη χθεσινή συνάντηση των κοινωνικών εταίρων Οχι στην κατάργηση του κατώτερου μισθού, διατήρηση του 13ου και του 14ου και μείωση του μη μισθολογικού κόστους, τα σημεία σύγκλισης εργαζομένων - εργοδοτών. Διαφωνεί η ΓΣΕΕ στην πρόταση του ΣΕΒ για πάγωμα μισθών και ωριμάνσεων

Διαφορετικές απόψεις κατατέθηκαν στο τραπέζι για το πάγωμα των μισθών και των ωριμάνσεων κατά τη χθεσινή συνάντηση των κοινωνικών εταίρων
Στην... κόψη του ξυραφιού βρίσκονται...
οι μισθοί, η «τύχη» των οποίων θα κριθεί στο αυριανό κρίσιμο ραντεβού του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη με την τρόικα. Οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν χθες για τη διάσωση του κατώτερου και του 13ου και του 14ου μισθού, αλλά η πρόταση των εργοδοτών για πάγωμα αυξήσεων και ωριμάνσεων απορρίφθηκε από τη ΓΣΕΕ.
Ωστόσο η τρόικα πιέζει για μείωση του μισθολογικού κόστους εργασίας και σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία σε αυτό το πλαίσιο εκτιμάται πως θα οδηγηθούμε σε νομοθετική ρύθμιση. Στο «στόχαστρο» βρίσκονται οι μισθοί, οι ωριμάνσεις, τα επιδόματα και φυσικά τα δώρα (με την επιβολή πλαφόν), ενώ ασφυκτικές είναι οι πιέσεις για τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας.
Χθες οι κοινωνικοί εταίροι -που συζήτησαν για την εθνική συλλογική σύμβαση- κατέληξαν σε συμφωνία για τη διατήρηση του κατώτατου μισθού αλλά και των δώρων και του επιδόματος αδείας. Επιπλέον, συμφώνησαν στην ανάγκη μείωσης του μη μισθολογικού κόστους (εισφορές) και αναζητούνται τρόποι για να καλυφθούν οι απώλειες των Ταμείων.

Ωστόσο, διαφορετικές απόψεις κατατέθηκαν στο τραπέζι για το πάγωμα των μισθών και των ωριμάνσεων (π.χ. τριετίες). Οι εργοδότες κατέθεσαν πρόταση για πάγωμα των αυξήσεων, με το ΣΕΒ να ζητεί αυτό να ισχύσει από φέτος και να μη δοθεί η αύξηση 2,6% που προβλέπει η εθνική συλλογική σύμβαση τον Ιούλιο. Ωστόσο, η ΓΣΕΕ απέρριψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και έτσι η συζήτηση δεν συνεχίστηκε.
Οι κοινωνικοί εταίροι αποφάσισαν να συναντηθούν εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα και αφού πρώτα αναθέσουν στα Ινστιτούτα Εργασίας να εκπονήσουν μελέτες για τη μείωση των εισφορών και για το πώς θα καλυφθούν οι απώλειες των Ταμείων. Στη συνέχεια θα ζητήσουν συνάντηση με τον υπουργό, όπου θα παρουσιαστεί η όποια συμφωνία σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί νομοθετική παρέμβαση.
«Τα ζητήματα τα οποία συζητάμε δεν λύνονται με νομοθετικές παρεμβάσεις», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, προσθέτοντας «για να μην πουν κάποιοι ότι δεν το διαβάσανε, το λέω δυνατά να μη διανοηθούν ούτε οι βουλευτές να στέρξουν να δεχτούν νομοθετικές παρεμβάσεις όταν δεν υπάρχει συμφωνία εργαζομένων και εργοδοτών».
«Είμαστε συνταξιδιώτες σ' ένα πλοίο που βουλιάζει. Αν καταλάβουμε ότι η μοίρα μας είναι κοινή θα μπορέσουμε να συγκλίνουμε και σε κοινές θέσεις», σημείωσε ο πρόεδρος των βιομηχάνων Δημήτρης Δασκαλόπουλος, προσθέτοντας πως «ο ΣΕΒ προσήλθε χωρίς κόκκινες γραμμές, παρόλο που πλέον όλοι οι κλάδοι της οικονομίας βρίσκονται στο κόκκινο».
Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ
Η επίτευξη των στόχων απαιτεί συνεννόηση
Στη συνάντηση των εργοδοτικών οργανώσεων με τη ΓΣΕΕ αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης. Χαρακτηριστικά σημείωσε πως «η επίτευξη των δύσκολων στόχων που έχουμε θέσει ως χώρα απαιτεί συνεννόηση. Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για τον ουσιαστικό διάλογο που διεξάγεται μεταξύ των κοινωνικών εταίρων». Σήμερα ο υπουργός Εργασίας αναμένεται να έχει συναντήσεις με εκπροσώπους των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ
Συλλογική σύμβαση χωρίς μειώσεις και χωρίς αυξήσεις
Προτάσεις για «πάγωμα» μισθών και ωριμάνσεων κατέθεσαν στη χθεσινή συνάντηση οι εργοδοτικές οργανώσεις. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως η εθνική συλλογική σύμβαση λήγει στο τέλος της χρονιάς και προβλέπει τη χορήγηση αύξησης 2,6% τον Ιούλιο.
Χθες ο ΣΕΒ πρότεινε τη διατήρηση του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου της εθνικής συλλογικής σύμβασης χωρίς μειώσεις αλλά ούτε και αυξήσεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012. Παράλληλα εισηγήθηκε να αναθεωρηθούν οι αυτόματες αυξήσεις που προβλέπονται στην εθνική συλλογική σύμβαση και στις κλαδικές συμβάσεις
Τη διατήρηση του κατώτερου μισθού (751 ευρώ), το πάγωμα κάθε μισθολογικής μεταβολής για δύο έτη και τη διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού πρότεινε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος.
Μάλιστα με βάση στοιχεία, το 80% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων δήλωσε ότι το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών είναι σημαντικότερο από το ύψος του κατώτατου μισθού. «Αναφορικά με τη διατήρηση των κατώτατων αμοιβών, καθώς και του 13ου και 14ου μισθού όλοι οι κοινωνικοί εταίροι συμφωνήσαμε να σεβαστούμε την υπογραφή μας στην εθνική συλλογική σύμβαση» επισήμανε ο πρόεδρος των εμπόρων Β. Κορκίδης.
Kοινωνικό πρωτόκολλο
Συνέχισε αναφερόμενος «στην πρόταση για υιοθέτηση ενός κοινωνικού πρωτοκόλλου που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση και θα περιλαμβάνει το πάγωμα των μισθών, τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, τη αναπλήρωσή του και μια «ρήτρα προστασίας» της εθνικής συλλογικής σύμβασης θα την επεξεργαστούν και θα την τεκμηριώσουν άμεσα και από κοινού τα Ινστιτούτα».
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
 www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου