Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Ανοιγμα λογαριασμών σε επαγγελματίες - βιοτέχνες

Ανοιγμα λογαριασμών σε επαγγελματίες - βιοτέχνες Το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο τη δραστική περιστολή της φοροδιαφυγής, σφίγγει τον κλοιό γύρω από τους επιτηδευματίες, στοχεύοντας να εντοπιστούν τα πραγματικά εισοδήματά τους. Τα νέα κριτήρια θα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο «σκούπα», το οποίο αναμένεται να συζητηθεί και να εγκριθεί σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο

Αντιμέτωποι με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών θα βρεθούν...
1 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού οι καταθέσεις θα αποτελούν κριτήριο για τη φορολόγησή τους.
Το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο τη δραστική περιστολή της φοροδιαφυγής, σφίγγει τον κλοιό γύρω από τους επιτηδευματίες, βάζοντας στο «παιχνίδι» νέου τύπου αντικειμενικά κριτήρια υπολογισμού των εισοδημάτων τους αλλά και του οφειλόμενου ΦΠΑ.
Τα νέα κριτήρια θα εφαρμόζονται κατά τη διαδικασία του φορολογικού ελέγχου και στοχεύουν στο να εντοπιστούν τα πραγματικά εισοδήματα των επιτηδευματιών.
Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνεται ακόμα και η αξιοποίηση των τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών που κάνουν οι επαγγελματίες με μετρητά, ώστε να προσδιορίζεται με μεγαλύτερη ασφάλεια το φορολογητέο εισόδημά τους.
Τα νέου τύπου αντικειμενικά κριτήρια θα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο «σκούπα», το οποίο αναμένεται να συζητηθεί και να εγκριθεί σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου, ο έλεγχος των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών θα μπορεί να γίνεται χρησιμοποιώντας ήδη διαπιστωμένες παραβάσεις, στοιχεία, πληροφορίες από την υπηρεσία και τρίτους.
Επίσης, θα αξιοποιούνται και στατιστικά δεδομένα πωλήσεων - εκροών σε συνδυασμό με παρεμφερή στοιχεία που υπάρχουν από ομοειδείς επιχειρήσεις.
Στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων οι φοροελεγκτές θα μπορούν να αξιοποιήσουν και άλλα στοιχεία, όπως:
- Το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων και οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει οι επιτηδευματίες σε μετρητά, έτσι ώστε να προσδιορίζονται με μεγαλύτερη ακρίβεια τα ακαθάριστα έσοδα, οι εκροές του επιτηδευματία, τα φορολογητέα κέρδη και ο οφειλόμενος Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ).
Υπουργική απόφαση
Μάλιστα, με υπουργική απόφαση θα καθορίζονται αναλυτικά τα δεδομένα και οι πιο πάνω αναφερόμενες τεχνικές με τις οποίες θα μπορούν να προσδιοριστούν με έμμεσο τρόπο τα ακαθάριστα έσοδα, οι εκροές, τα φορολογητέα κέρδη και ο οφειλόμενος ΦΠΑ του ελεγχόμενου επιτηδευματία.
Από τη στιγμή που οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν προχωρήσει σε ελέγχους, χρησιμοποιώντας τα παραπάνω εργαλεία, τότε ο έφορος οφείλει να καλέσει τον φορολογούμενο σε ακρόαση πριν προσδιορίσει τον φόρο που αναλογεί.Με την υπουργική απόφαση καθορίζονται αναλυτικά τα δεδομένα και οι νέες τεχνικές έμμεσου προσδιορισμού των ακαθάριστων εσόδων, των φορολογητέων κερδών και ο οφειλόμενος ΦΠΑ του ελεγχόμενου επιτηδευματία. Τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών θα προσδιορίζονται αυτόματα με την εφαρμογή ενός αλγόριθμου.
Εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών έως και σε 60 δόσεις
Φοροκυνηγητό από εισπρακτικές
Εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε πολλές δόσεις, που μπορεί να φθάσουν έως και 60, και με μικρότερη ελάχιστη μηνιαία δόση, επέκταση του φορολογικού πιστοποιητικού αλλά και φοροκυνηγητό από ιδιωτικές εισπρακτικές εταιρείες προβλέπει μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προβλέπει:
  • Εκπτωση από 25% έως 100% στις προσαυξήσεις ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων.
  • Μειωμένο ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης που δεν αποκλείεται να διαμορφωθεί στα 100 ευρώ.
Η αίτηση του οφειλέτη για υπαγωγή στη ρύθμιση κατατίθεται μέχρι 31 Ιανουαρίου 2012. Καθυστέρηση δόσης επιβαρύνεται με προσαύξηση 1% για κάθε μήνα. Με άλλες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου:
  • Επεκτείνεται η υποχρέωση λήψης φορολογικού πιστοποιητικού σε όλες τις εταιρείες που ελέγχονται υποχρεωτικά ή προαιρετικά από ορκωτούς ελεγκτές.
  • Δίνεται η δυνατότητα στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και στα ασφαλιστικά ταμεία και στους οργανισμούς να αναθέτουν σε εισπρακτικές εταιρείες ή σε κοινοπραξίες τέτοιων εταιρειών την ενημέρωση των οφειλετών τους για τα χρέη τους και για τα τυχόν προγράμματα ρυθμίσεων.
Κώστας Τσαχάκης

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου