Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

«Πόλεμος» κυρώσεων κατά του Ιράν από τις ΗΠΑ

Στο πλευρό του Φιντέλ Κάστρο φωτογραφήθηκε ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο οποίος στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Λατινική Αμερική επισκέφθηκε και την Κούβα
Την ώρα που Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ σφίγγουν τη θηλιά στο καθεστώς Αχμαντινετζάντ, Ρωσία, Κίνα και Ινδία διαφωνούν με την κλιμάκωση της έντασης. Επιφυλάξεις και από Γερμανία - Ιαπωνία. Σύμφωνα με το Bloomberg, η ΕΕ ενδέχεται να αναβάλει την επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο για ένα εξάμηνο

Περισσότερο εύθραυστη ίσως από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια (από το 1988 και μετά) παρουσιάζεται να είναι...
σήμερα η «ειρήνη» ανάμεσα σε Ιράν και ΗΠΑ - Ισραήλ, καθώς και οι δύο πλευρές δείχνουν να προετοιμάζονται για... πόλεμο. Επισήμως οι Αμερικανοί ήδη «βάλλουν» ενάντια στην Τεχεράνη με «πυρά» οικονομικής και ενεργειακής φύσης, ενώ ανεπισήμως μυστηριώδεις βόμβες εκρήγνυνται σκοτώνοντας Ιρανούς πυρηνικούς επιστήμονες.
Ενδεικτικά χθες, την ώρα που η Ισλαμική Δημοκρατία κήδευε τον Μοστάφα Αχμάντι Ροσάν, η Ουάσιγκτον άρχισε να κάνει πράξη την απόφαση του Ομπάμα για επιβολή αμερικανικών κυρώσεων σε όσες εταιρείες συναλλάσσονται με την Κεντρική Τράπεζα του Ιράν (η οποία διαχειρίζεται τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου).
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων σε τρεις εταιρείες (μία κρατική και δύο ιδιωτικές) που πωλούν διυλισμένα πετρελαϊκά προϊόντα στην Τεχεράνη: στην κρατική κινεζική Zhuhai Zhenrong, στην Kuo Oil (με έδρα τη Σιγκαπούρη) και στη FAL (από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα).
Οι παραπάνω κυρώσεις (σύμφωνα με τις οποίες οι εν λόγω εταιρείες εξορίζονται-αποκλείονται από την αμερικανική αγορά, ενώ μπαίνει πλαφόν ύψους 10 εκατ. δολ. και στα δάνεια που μπορούν αυτές να λαμβάνουν από αμερικανικές τράπεζες) αποτελούν μια «προειδοποιητική βολή», ένα «πρώτο δείγμα» του τι πρόκειται να επακολουθήσει και πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των πιέσεων που ασκεί ο Λευκός Οίκος το τελευταίο διάστημα στην Ασία (κυρίως στην Κίνα και την Ιαπωνία, που είναι και οι καλύτεροι πελάτες των Ιρανών), προκειμένου να στραγγαλίσει οικονομικά και να αποκλείσει διπλωματικά την Τεχεράνη.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση ανώτατου κυβερνητικού αξιωματούχου των ΗΠΑ, ο οποίος φέρεται να σημείωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας πως στόχος «είναι να κλείσει η Κεντρική Τράπεζα του Ιράν». Ωστόσο, ο συγκεκριμένος στόχος δεν πρόκειται να επιτευχθεί εύκολα, καθώς δεν βρίσκει σύμφωνες ούτε τη Ρωσία, ούτε την Κίνα, ούτε την Ινδία, ενώ επιφυλακτικές απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι και πολλές άλλες μεγάλες δυνάμεις (Ιαπωνία, Γερμανία κ.ά.). Μάλιστα, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg, η ΕΕ ενδέχεται να αναβάλει την επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο στο Ιράν για ένα εξάμηνο προκειμένου να προλάβουν πρώτα ορισμένα κράτη-μέλη της (Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα) να βρουν εναλλακτικές πηγές προμηθειών.
Παίρνοντας θέση στο πλευρό της Τεχεράνης, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκ. Γκατίλοφ κατήγγειλε χθες πως οι νέες «μονομερείς» κυρώσεις αποτελούν «χωρίς αμφιβολία προσπάθεια αλλαγής του καθεστώτος της Τεχεράνης», ενώ από την πλευρά της και η Ιαπωνία παρουσιάστηκε «ιδιαίτερα επιφυλακτική». «Οι ΗΠΑ επιθυμούν την επιβολή κυρώσεων, αλλά πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί», σημείωσε με νόημα χθες, ανασκευάζοντας προηγούμενες δηλώσεις του Τόκιο, ο υπουργός Εξωτερικών Κ. Γκέμπα.
ΧΑΜΕΝΕΪ
Δολοφονία από τη CIA και τη Μοσάντ
Την ώρα που Ιρανοί κήδευαν χθες στην Τεχεράνη τον Μοστάφα Αχμάντι Ροσάν (τον τέταρτο Ιρανό πυρηνικό επιστήμονα που χάνει τη ζωή του από «ύποπτη» έκρηξη βόμβας τα τελευταία δύο χρόνια), οι αντιμαχόμενες πλευρές συνέχιζαν να ψάχνουν τους δράστες.
«Η δειλή αυτή δολοφονία διαπράχθηκε με τον σχεδιασμό και με την υποστήριξη της CIA και της Μοσάντ», δήλωσε ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης αγιατολάχ Χαμενεΐ. Οσο για τους «κατηγορουμένους», αυτοί ποίησαν την νήσσαν, με τον Ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες να δηλώνει πως «εξ όσων γνωρίζει, δεν υπήρξε ισραηλινή ανάμειξη», και με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Πανέτα να σημειώνει πως ίσως «κάτι να έχει στον νου του» για την ταυτότητα των δραστών.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
gskafidas@pegasus.gr

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου