Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Πυρηνικό σοκ από Ιράν και... ομοβροντία από τη Δύση

Ο Ιρανός πρόεδρος Αχμαντινετζάντ πραγματοποιεί περιοδεία στη Λατινική Αμερική για να εξασφαλίσει στήριξη στη διαμάχη της Τεχεράνης με τη Δύση. Στη φωτογραφία αρχείου, επιθεωρεί τις πυρηνικές εγκαταστάNα συμμορφωθεί αμέσως με τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ κάλεσαν το καθεστώς Αχμαντινετζάντ οι ΗΠΑ. «Δεν μένει άλλη επιλογή παρά να... υιοθετηθούν κυρώσεις πρωτοφανούς έντασης και αυστηρότητας», διεμήνυσε η Γαλλία. Αντιδράσεις και από Γερμανία, Βρετανία, Ρωσία

Ωσάν... πυρηνική βόμβα η είδηση πως το Ιράν έχει ξεκινήσει...
τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου σε ποσοστό 20% σε υπόγειες και καλά θωρακισμένες εγκαταστάσεις, έπεσε στο διεθνές στερέωμα προκαλώντας... ωστικό κύμα αντιδράσεων.
Στο άκουσμα της είδησης, η μία μετά την άλλη οι μεγαλύτερες δυνάμεις της Δύσης έσπευσαν να καταδικάσουν την Τεχεράνη. Πρώτη και καλύτερη η Ουάσιγκτον κατηγόρησε το Ιράν για «περαιτέρω κλιμάκωση» στην παραβίαση των υποχρεώσεών του αναφορικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα και κάλεσε την Τεχεράνη «να παγώσει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού και να συμμορφωθεί αμέσως με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Σε ανάλογο μήκος κύματος, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε πως πλέον «δεν μένει άλλη επιλογή παρά να... υιοθετηθούν κυρώσεις πρωτοφανούς έντασης και αυστηρότητας» σε βάρος της Τεχεράνης.
Στον χορό των αντιδράσεων μπήκε και ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Γκ. Βεστερβέλε, ο οποίος εξέφρασε την «εντεινόμενη ανησυχία» του, ενώ ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ου. Χαγκ έκανε λόγο για «προκλητική κίνηση η οποία υπονομεύει» τους ιρανικούς ισχυρισμούς περί ειρηνικού πυρηνικού προγράμματος.
Με το αντι-ιρανικό μέτωπο συντάχθηκε και η Ιταλία που ανακοίνωσε πως πρόκειται να «υποστηρίξει την υιοθέτηση σκληρών κυρώσεων», ενώ ακόμη και η παραδοσιακά ιρανόφιλη Ρωσία εξέφρασε «τη λύπη και την ανησυχία της» για τις κινήσεις της Τεχεράνης. Κι όλα αυτά, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται, όπως ανακοινώθηκε χθες, να συναντηθούν στις 23 Ιανουαρίου (μία εβδομάδα νωρίτερα από το αρχικά προγραμματισμένο), προκειμένου να λάβουν την τελική απόφαση για την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου (ανέρχονται σε 450.000 βαρέλια ημερησίως).
Υπενθυμίζεται πως η Τεχεράνη έχει απειλήσει πως θα κλείσει τα Στενά του Ορμούζ σε περίπτωση που η ΕΕ επιβάλει εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο. Από τα εν λόγω Στενά διέρχονται καθημερινά 15 με 17 εκατ. βαρέλια πετρελαίου με προορισμό κυρίως την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότιο Κορέα.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, βρίσκεται σήμερα στην Κίνα (η οποία τυγχάνει και μόνιμο μέλος του Σ.Α. του ΟΗΕ με δικαίωμα άσκησης βέτο), ενώ αύριο πρόκειται να μεταβεί στην Ιαπωνία. Στόχος του Αμερικανού είναι να ασκήσει πιέσεις, ώστε Πεκίνο και Τόκιο σε συναινέσουν στην επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν (η οποία διαχειρίζεται τα έσοδα της Ισλαμικής Δημοκρατίας από τις εξαγωγές πετρελαίου).
Πάντως από τη μεριά του, ο ο Ιάπωνας ΥΠΕΞ, Κ. Γκέμπα, τόνισε από το Αμπου Ντάμπι πως «το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί ειρηνικά διά της διπλωματικής οδού και ότι ο διάλογος με το Ιράν πρέπει να συνεχιστεί». Να σημειωθεί πως η Κίνα και η Ιαπωνία βρίσκονται ήδη σε διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες του Κόλπου αναζητώντας εναλλακτικές πετρελαϊκές πηγές.
ΑΧΜΑΝΤΙΝΕΤΖΑΝΤ
Χιούμορ στο πλευρό του Τσάβες
Και ενώ οι Δυτικοί καταδίκαζαν τις πυρηνικές βλέψεις της Τεχεράνης, ο Ιρανός πρόεδρος Αχμαντινετζάντ (ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία σε Βενεζουέλα, Νικαράγουα, Κούβα και Εκουαδόρ) και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, έκαναν καλαμπούρι. «Ξαφνικά, ο λοφίσκος θα ανοίξει κι από μέσα θα πεταχτεί μία ατομική βόμβα. Οι ιμπεριαλιστές εκπρόσωποι Τύπου διαδίδουν ότι ο Αχμαντινετζάντ κι εγώ θα τρέξουμε κατευθείαν στο υπόγειο για να προετοιμάσουμε την επίθεσή μας με κανόνια και πυραύλους εναντίον της Ουάσιγκτον... είναι για γέλια», δήλωσε ο Τσάβες από το Καράκας, έχοντας στον πλευρό του τον Ιρανό ομόλογό του. Από τη μεριά του πάντως, ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας, Ρ. Ραμίρες, δήλωσε πως ο ΟΠΕΚ δεν θα αναμειχθεί στη διένεξη ανάμεσα στο Ιράν και τη Δύση.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
gskafidas@pegasus.gr

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου