Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Οι Τούρκοι έβαλαν στο μάτι τα λιμάνια μας


limani-cosco1Με μια οθωμανικού τύπου τακτική, οι Τούρκοι προσπαθούν συνεχώς να πατήσουν πόδι στην ελληνική επικράτεια, δημιουργώντας προκεχωρημένα φυλάκια. Μέσω δύο «επιχειρηματιών» (Nihat Ozdemir και Sezai Bacaksiz της Limak Holding AS), οι οποίοι επιθυμούν να «επενδύσουν» στην Ελλάδα, οι εξ ανατολών γείτονες, παρακολουθούν...
μέσω των ανθρώπων τους εδώ τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης (ή καλύτερα εκποίησης) 12 ελληνικών λιμανιών, δείχνοντας να ενδιαφέρονται κυρίως για τα περιφερειακά λιμάνια και δη εκείνα στη Βόρια Ελλάδα, που θα τους δώσουν εύκολη πρόσβαση στη Βαλκανική (και μέσω της Εγνατίας Οδού).
Στον Πειραιά είναι πλέον για τα καλά οι Κινέζοι και οι Τούρκοι, οι οποίοι περιμένουν την έκθεση των συμβούλων του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας (Τράπεζα Πειραιώς & Morgan Stanley) ξέρουν ότι δεν τους παίρνει καθόλου.
Η τουρκική εταιρεία Limak Holding AS, έχει ως αντικείμενό της την ενέργεια, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, το τσιμέντο αλλά και τον τουρισμό (κυρίως ξενοδοχεία). Τώρα τελευταία, κινείται επιθετικά σε όλη τη ΝΑ Ευρώπη, αγοράζοντας μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ προ ημερών πέρασε στα χέρια της έναντι τιμήματος 372 εκατομμυρίων δολαρίων, το μεγάλης στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Αλεξανδρέττας. Η προαναφερόμενη εταιρεία, αναλαμβάνει το management για τα επόμενα 36 χρόνια. Επίσης, διαχειρίζεται μαζί με τη γαλλική Aeroport de Lyon, το αεροδρόμιο της Πρίστινα, στο Κοσσυφοπέδιο.
Φυσικά, στην Ελλάδα οι Τούρκοι δεν θα «παίξουν μπάλα» μόνοι τους, καθώς το ενδιαφέρον Κινέζων, Κορεατών, Γερμανών και Γάλλων επενδυτών για τα λιμάνια μας, είναι μεγάλο. Οι δε λόγοι εθνικής ασφάλειας που επιτάσσουν την απόρριψη κάθε τουρκικής πρότασης, είναι δεδομένοι, ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις του Μεσούτ Γιλμάζ, που αναδεικνύουν την εχθρική προδιάθεση της «ελίτ» της γείτονος κατά της Ελλάδας, αλλά και τις υπονομευτικές δράσεις (σαμποτάζ) εις βάρος μας.

elkosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου