Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Η επιστολή της τρόικας στους αρχηγούς

Η επιστολή της τρόικας στους αρχηγούς  Υπόμνημα όπου προσδιορίζονται οι όροι, με βάση τους οποίους θα συνομολογηθεί η νέα δανειακή σύμβαση, διαβιβάστηκε από την τρόικα στους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου. Στο δεκασέλιδο κείμενο περιλαμβάνονται νέα επώδυνα μέτρα, όπως μαζικές απολύσεις από το Δημόσιο, δραστικές περικοπές επικουρικών συντάξεων, αναδρομικές αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

Την πιστή και άμεση εφαρμογή των όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί...
(Μεσοπρόθεσμο, Μνημόνιο 1) μεταξύ της Ελλάδας, της ΕΕ και του ΔΝΤ, αλλά και τη λήψη νέων μέτρων μέσα στο επόμενο εξάμηνο, ζητεί -εν όψει της κατάρτισης της νέας δανειακής σύμβασης- η τρόικα από τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση και από τον πρωθυπουργό, Λ. Παπαδήμο.
Στο δεκασέλιδο υπόμνημα των δανειστών μας με ημερομηνία 23 Ιανουαρίου 2012, που βρίσκεται από χθες στα χέρια των κ. Παπανδρέου, Σαμαρά και Καρατζαφέρη και αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος», δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης των μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί (και ψηφιστεί από τη Βουλή).
Ωστόσο, για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, οι δανειστές ζητούν άμεσα μαζικές απολύσεις από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, μείωση των επικουρικών συντάξεων και αυξήσεις στις αντικείμενες αξίες ακινήτων, οι οποίες μάλιστα να ισχύσουν και αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου.
Ειδικότερα, το νέο πακέτο μέτρων, που θα είναι το αντικείμενο της σύσκεψης των αρχηγών με τον πρωθυπουργό, που αναμένεται να γίνει εκτός απροόπτου αύριο, και η υιοθέτηση του οποίου αποτελεί το «διαβατήριο» για την εκταμίευση της δόσης των 89 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής:
  • Αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά 25 % έως την 1η Ιουνίου του 2012, αλλά με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.
  • Μαζικές απολύσεις από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, μέσα από τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών.
  • Μείωση των επικουρικών συντάξεων και δημιουργία ενός ταμείου επικουρικής ασφάλισης.
  • Αρση των νομικών εμποδίων που υπάρχουν για απολύσεις προσωπικού και μειώσεις μισθών στις τράπεζες.
  • Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου, γεγονός που αποτρέπει την κρατικοποίησή τους.
  • Κατάργηση των ρυθμίσεων (που έχουν ήδη ψηφιστεί) για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία.
  • Πώληση δυο - τριών μεγάλων επιχειρήσεων του Δημοσίου, έως το τέλος Ιουνίου του 2012.
  • Την καθιέρωση σε ετήσια βάση ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων όσων εμπλέκονται στη φορολογική διοίκηση.
  • Την εκδίκαση όλων των εκκρεμών δικών για οφειλές προς το Δημόσιο έως τον Μάρτιο του 2013.
  • Την κατάργηση κάθε είδους ρυθμίσεων που παρέχουν φορολογική αμνηστία (όπως π.χ. περαίωση).
Το πακέτο αυτό που αποτελεί ουσιαστικά τη νέα δανειακή σύμβαση που θα κληθεί να υπογράψει η χώρα, ο πρωθυπουργός το έθεσε ήδη υπόψη των πολιτικών αρχηγών και αναλυτική συζήτηση θα γίνει στη νέα σύσκεψη κορυφής. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά της ΝΔ υπάρχουν ενστάσεις για ορισμένα από τα μέτρα, αλλά υπάρχει αισιοδοξία ότι τελικά θα βρεθεί «χρυσή τομή» με την τρόικα.
Η επιστολή της τρόικας στους αρχηγούς
ΔΗΜΟΣΙΟ
Κλείσιμο φορέων και απολύσεις
Ερχονται απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η τρόικα στο έγγραφο της ζητεί ξεκάθαρα κλείσιμο φορέων και «κόψιμο» εργαζομένων εντός του 2012 Δηλαδή στους οργανισμούς που θα μπαίνει λουκέτο δεν θα γίνονται μετατάξεις υπαλλήλων αλλά απολύσεις. Ο στόχος που έχει τεθεί είναι 150.000 αποχωρήσεις από το Δημόσιο έως το 2015.
Οπως έχει γράψει το «Εθνος», το κλείσιμο φορέων θα ξεκινήσει από τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και τις δημοτικές επιχειρήσεις.
Τη μείωση του προσωπικού στη δημόσια διοίκηση προανήγγειλε, άλλωστε, πρόσφατα και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μετά το Ecofin της Τρίτης ανέφερε πως πρόκειται για διαρθρωτική αλλαγή που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι.
ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 25%
Αναδρομική αύξηση στις αντικειμενικές των ακινήτων
Αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων κατά 25% ζητεί η τρόικα. Μάλιστα όπως υπογραμμίζεται στο έγγραφο, ακόμη κι αν το μέτρο νομοθετηθεί τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους θα εφαρμοστεί αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2012.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μία αύξηση των αντικειμενικών θα εκτοξεύσει στα ύψη τη φορολογική επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων. Κι αυτό καθώς θα συμπαρασύρει προς τα πάνω όλα τα τέλη και τους φόρους που βαρύνουν την ακίνητη περιουσία, με πρώτο και καλύτερο το έκτακτο τέλος ακινήτων το οποίο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Επίσης, θα φέρει επιβαρύνσεις στον φόρο μεταβίβασης, στον φόρο κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, στον φόρο εισοδήματος με την υπαγωγή των ακινήτων στα νέα τεκμήρια διαβίωσης, στο τέλος ακίνητης περιουσίας και στα δικαιώματα που καταβάλλονται σε δικηγόρους και συμβολαιογράφους.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε ανύποπτο χρόνο ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είχε υπογραμμίσει ότι αν προχωρήσει η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, τότε θα γίνουν προσαρμογές στους συντελεστές του τέλους ακινήτων ώστε να μην υπάρξουν πρόσθετες επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Επίσης, σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο προβλέπει σταδιακή αύξηση των αντικειμενικών, ώστε σταδιακά να φτάσουν στα επίπεδα των εμπορικών τιμών.
Η ΛΙΣΤΑ
Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων
Πλήρη απελευθέρωση όλων των κλειστών επαγγελμάτων με έμφαση σε αυτά των δικηγόρων, των μηχανικών, των συμβολαιογράφων, των λογιστών, των φοροτεχνικών, των μεσιτών κ.ά. προτείνεται από την τρόικα. Ειδικά ζητείται να καταργηθεί η απαίτηση της παρουσίας δικηγόρου σε ποικίλες πράξεις στις οποίες χρειάζεται και παρουσία συμβολαιογράφου. Επίσης να καταργηθούν οι κατώτατες αμοιβές για τους μισθωτούς δικηγόρους και να εξαλειφθεί το ενδεχόμενο το ΤΕΕ να κινηθεί ενάντια σε μηχανικούς, οι οποίοι συμφωνούν σε «ασυνήθιστα χαμηλές αμοιβές».
ΕΛΛΕΙΜΜΑ
Πρόσθετα μέτρα 2,1 δισ. ευρώ
Πρόσθετα μέτρα ύψους 2,1 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ ζητεί για το τρέχον έτος η τρόικα, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του ελλείμματος. Τα μέτρα θα προέλθουν, όπως σημειώνεται στο έγγραφο, από μειώσεις δαπανών στους τομείς της Υγείας και στα εξοπλιστικά προγράμματα. «Ολα τα μέτρα θα αφορούν μόνο στην πλευρά των δαπανών και θα πρέπει να είναι λίγα, αλλά υψηλής απόδοσης και αποτελεσματικά», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
ΕΦΟΡΙΕΣ
Ελεγχοι κατά της διαφθοράς
Μόνιμους φορολογικούς κανόνες ζητεί η τρόικα και προς την κατεύθυνση αυτή προτείνει, σύμφωνα με το κείμενο, τη «μη χορήγηση φορολογικών αμνηστιών». Επίσης, συστήνει τον έλεγχο σε ετήσια βάση των περιουσιακών στοιχείων αξιωματούχων της φορολογικής διοίκησης, εφαρμογή ενός συστήματος για την προστασία εκείνων που καταγγέλλουν υποθέσεις διαφθοράς, εκδίκαση όλων των υποθέσεων οι οποίες αφορούν χρέη προς το Δημόσιο το αργότερο έως τον Μάρτιο του 2013 και σύσταση των υπηρεσιών εσωτερικών υποθέσεων που καθιερώθηκαν με νόμο το 2011.
ΟΦΕΙΛΕΣ
Βέτο στις πρόσφατες ρυθμίσεις
Βέτο στις νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία βάζει η τρόικα. Ζητεί ρητά την τροποποίηση του πρόσφατου πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών και «ανάκληση-ακύρωση» των σχετικών άρθρων 3 και 21 που ψηφίστηκαν προχθές από τη Βουλή και περιέχουν τις διατάξεις για τις ευνοϊκές ρυθμίσεις. Θέτει το σκεπτικό πως έτσι «θα εξαλειφθεί η παύση της ποινικής δίωξης και του παγώματος των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών».
ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ
Ενα Ταμείο για 3,5 εκ. ασφαλισμένους
Ενα ενιαίο επικουρικό ταμείο θα δημιουργηθεί για 3,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους και θα ψαλιδιστούν οι επικουρικές συντάξεις. Στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης θα υπαχθούν μεταξύ άλλων οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, οι τραπεζικοί υπάλληλοι και οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα. Το ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι ανάλογο με την οικονομική κατάσταση του κάθε φορέα και θα κυμαίνεται από 20% έως 40%. Σε όσα Ταμεία είναι στο «κόκκινο», η μεσοσταθμική μείωση θα είναι 15%.
ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Πώληση τριών εισηγμένων
Την άμεση πώληση δύο ή τριών μεγάλων εισηγμένων επιχειρήσεων του Δημοσίου το αργότερο έως τον Ιούνιο ζητεί η τρόικα. Με δεδομένο πως το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων παρουσιάζει καθυστερήσεις και είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί ο φετινός στόχος για έσοδα ύψους 9,3 δισ. ευρώ, η τρόικα επιζητεί την επιτάχυνσή τους. Επίσης, ζητεί συστηματική προεργασία (π.χ. αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο, ολοκληρωμένη απογραφή, χρήσεις γης, ξεκαθάρισμα τίτλων), προκειμένου να προχωρήσει η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.
ΚΟΙΝΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ
Επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Στα χέρια των ιδιωτών μετόχων τους παραμένουν οι ελληνικές τράπεζες, καθώς η επανακεφαλαιοποίησή τους θα γίνει με κοινές άνευ δικαιώματος ψήφου μετοχές. Αυτό υπογραμμίζεται σε έγγραφο της τρόικας προς την κυβέρνηση, και ταυτόχρονα ζητά να αρθούν «νομοθετικά εμπόδια» που αφορούν περικοπές μισθών και απολύσεις προσωπικού.
Ειδικότερα η τρόικα προτείνει η επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών λόγω του PSI+, να γίνει με κοινές μεν μετοχές, χωρίς όμως δικαίωμα ψήφου. Δηλαδή για τα κεφάλαια που θα λάβουν από το κράτος θα εκδώσουν κοινές χωρίς δικαίωμα ψήφου μετοχές (για συγκεκριμένο διάστημα και πιθανόν για 3 χρόνια). Με τον τρόπο αυτόν διασφαλίζεται ο ιδιωτικός χαρακτήρας των ελληνικών τραπεζών, καθώς θα παραμείνουν στα χέρια των ιδιωτών μετόχων και των σημερινών διοικήσεών τους. Ταυτόχρονα ζητά να αρθούν τα νομοθετικά εμπόδια στις περικοπές μισθών και στις απολύσεις προσωπικού, ώστε να βοηθηθεί η εξυγίανση των τραπεζών. Εισηγείται λοιπόν άμεση άρση των συγκεκριμένων εμποδίων με νομοθετικές αλλαγές.
Ακόμα με το έγγραφό της ζητά να επιτραπεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (θα διαθέτει 30 δισ. ευρώ κεφάλαια) να δανείζει το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων. Με τον τρόπο αυτόν, ενισχύεται η φερεγγυότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ενώ «ανοίγει» ο δρόμος για να επιστρέψει πίσω στις τράπεζες τμήμα των «απολεσθέντων» καταθέσεων
Ιδιαίτερα θετικό είναι το γεγονός ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 θα αυξηθεί από φέτος στο 9% (από 8% τώρα) και στο 10% από τον Ιούλιο του 2013. Με τον τρόπο αυτόν, οι τράπεζες θα έχουν χρόνο να αντλήσουν τα απαραίτητα κεφάλαια.
Γ. Σαραντάκος - Κ. Τσαχάκης

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου