Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

5μηνη αναβολή του εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο

5μηνη αναβολή του εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο Άμεσο εμπάργκο στην εισαγωγή ιρανικού πετρελαίου αποφάσισαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. στα πλαίσια της επιβολής κυρώσεων στην Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Το εμπάρκγο «μετατίθεται» για την 1η Ιουλίου για τα ήδη υφιστάμενα συμβόλαια, εξέλιξη που αφορά άμεσα την χώρα μας η οποία καλύπτει μεγάλο μέρος των αναγκών της σε αργό, από το Ιράν.

Μετά από μακρές διαπραγματεύσεις...
σχεδόν δύο μηνών, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε εμπάργκο των εισαγωγών ιρανικού πετρελαίου στην Ευρώπη, αναβάλλοντας όμως, μετά από προβληματισμούς και πιέσεις και της Ελλάδας, την έναρξη εφαρμογής του μέτρου για την 1η Ιουλίου για τα ήδη υφιστάμενα συμβόλαια.
Το ζήτημα επιβολής εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο είχε ήδη συζητηθεί στο Συμβούλιο της 1ης Δεκεμβρίου 2011, με τα περισσότερα κράτη- μέλη να πιέζουν για την άμεση επιβολή των μέτρων. Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας, είχε τονίσει τις επιφυλάξεις και τις ανησυχίες της Ελλάδας για τις συνέπειες του μέτρου στις ευρωπαϊκές οικονομίες, καθώς η Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης εισάγουν μεγάλο ποσοστό των αναγκών τους σε πετρέλαιο από το Ιράν.
Η ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ομαλής τροφοδοσίας της ελληνικής αγοράς με αντίστοιχους οικονομικούς όρους, και υπογράμμιζε την ανάγκη να υπάρξει επαρκής χρόνος για την αξιολόγηση των συνεπειών του μέτρου και την εξεύρεση εναλλακτικών πηγών προμήθειας.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν, για το πρώτο τρίμηνο του 2011, το πετρέλαιο του Ιράν κάλυψε το 4,1% των συνολικών εισαγωγών αργού των χωρών της ΕΕ. Όμως το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο για χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία.
"Η πόρτα μας είναι ανοιχτή για το Ιράν"
Λίγη ώρα μετά την επιβολή του εμπάργκο στις εισαγωγές του ιρανικού πετρελαίου, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία επανέλαβαν την ετοιμότητα τους να διαπραγματευτούν με την Τεχεράνη, υπό την προϋπόθεση ότι θα διακόψει άμεσα τις δραστηριότητες στο πλαίσιο του πυρηνικού προγράμματος της.
"Η πόρτα είναι ανοιχτή για το Ιράν για σοβαρές και σημαντικές διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμά του" τονίζουν ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στο Παρίσι.
Σύμφωνα με το κείμενο αυτό, το Ιράν συνεχίζει να αψηφά τις διεθνείς υποχρεώσεις του και "εξάγει και απειλεί με βία την περιοχή".
"Μέχρις ότου το Ιράν προσέλθει στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων) θα εφαρμόζουμε ενωμένοι σκληρά μέτρα για να υπονομεύσουμε την ικανότητα του καθεστώτος να χρηματοδοτεί το πυρηνικό πρόγραμμά του", σημειώνουν οι τρεις ηγέτες.
Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η αμερικανική κυβέρνηση χαιρέτισε την απόφαση της ΕΕ, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους είναι αποφασισμένοι να εμποδίσουν την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Η απαγόρευση εισαγωγών πετρελαίου και το "πάγωμα" των κεφαλαίων της ιρανικής Κεντρικής Τράπεζας είναι "άλλο ένα ισχυρό βήμα στη διεθνή προσπάθεια για να αυξηθεί η πίεση στο Ιράν", αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ και η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.
Η κυβέρνηση του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα σημειώνει επίσης ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις είναι αντίστοιχες με αυτές που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στο Ιράν.
Η Τεχεράνη πάντως χαρακτήρισε "άδικες" και "καταδικασμένες να αποτύχουν" τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Η απειλή, η πίεση και οι άδικες πιέσεις (...) είναι καταδικασμένες να αποτύχουν" και "δεν θα εμποδίσουν το Ιράν να ασκήσει τα θεμελιώδη δικαιώματά του" όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια, τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ.
Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο Μεχμανπαράστ είπε ότι οι κυρώσεις αποτελούν ένα "ψυχολογικό πόλεμο" κατά του Ιράν και κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες και τους ηγέτες άλλων χωρών "που υφίστανται τις πιέσεις των ΗΠΑ, να σκεφτούν τα δικά τους εθνικά συμφέροντα" αντί να ακολουθούν την πολιτική της Ουάσινγκτον.
Οι ΗΠΑ "επιδιώκουν να δυσχεράνουν τον εφοδιασμό των αντιπάλων τους για να τους αποδυναμώσουν οικονομικά, υπό το πρόσχημα ότι επιβάλουν πολιτικές πιέσεις σε βάρος του ιρανικού λαού", σημείωσε.
Ο Ιρανός αξιωματούχος υποστήριξε εξάλλου ότι οι μακροπρόθεσμες ανάγκες του κόσμου είναι τέτοιες που δεν γίνεται να επιβληθούν κυρώσεις στην Τεχεράνη. Το Ιράν είναι η δεύτερη χώρα του κόσμου σε αποθέματα φυσικού αερίου και η τέταρτη όσον αφορά το πετρέλαιο.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου