Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

"Ίμια, 16 χρόνια οι ένοχοι δεν τιμωρήθηκαν "

1aigaio
Γράφουν: Γιάννης Βασιλακόπουλος, Έρρικα Ρούσσου
31 Ιανουαρίου 1996. Τρεις αξιωματικοί χάνονται, αφήνοντας πίσω τους διπλάσια, τριπλάσια του αριθμούς τους ερωτήματα.
Δεκαέξι χρόνια μετά, ο άδικος χαμός...
τους δεν έρχεται στην Ελλάδα ως μνήμη, αλλά ως επαναλαμβανόμενη πραγματικότητα.
Η εκδήλωση που διεξάχθηκε προς τιμήν των τριών ηρώων, Χριστόδουλου Καραθανάση,   Παναγιώτη Βλαχάκου και  Έκτορα Γιαλοψού, το Σάββατο το βράδυ στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ έδωσε το βήμα στους παρευρίσκοντες να τοποθετηθούν, εξηγώντας πώς από τα Ίμια η Ελλάδα, 16 χρόνια μετά, έφτασε στο ΔΝΤ.
Παρατίθεται μέρος των λόγων των τεσσάρων βασικών ομιλητών:
Μέλος Εκτελεστικής Γραμματείας ΝΔ, Φίλιππος Ταυρής:
"Επέλεξα να καθορίσει η οργή μου το λόγο μου. Μια οργή όμως που για όλους μας πρέπει να είναι δημιουργική. Αυτή η οργή να μην είναι μπροστά στην τηλεόραση που όταν κλείνει βλέπουμε το πρόσωπό μας.
Εκείνη η δύσκολη βραδιά έχει γίνει δύσκολη εποχή γι αυτές τις μέρες. Ο Έλληνας να καθορίζεται με εξωθεσμικό ρόλο κι από εξωελληνικά κέντρα. Αυτό όλοι μας σε κάθε στιγμή θα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε.."
Γραμματέας Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών, Στέφανος Ληναίος:
"Πριν τη χρεοκοπία του ΔΝΤ και της υποταγής προηγήθηκαν πολλές άλλες χρεοκοπίες. Η χρεοκοπία του πολιτισμού και των επιστημών.
Πρέπει να γνωρίζετε ότι ακόμα κι οι λεγόμενες μεγάλες χώρες έχουν λιγότερα θύματα από μας πάντοτε σε σχέση με τον πληθυσμό. Χάσαμε το 13% του πληθυσμού μας, έχουμε 89 μαρτυρικές πόλεις.
Πέρα από τη χώρα που κατέστρεψαν και μόνο το αναγκαστικό δάνειο που υπέγραψε η κυβέρνηση των "δοσυλόγων", σας βεβαιώνω ότι αν από αυτό και μόνο μας δώσουν οι Γερμανοί το 1% θα τους δανείζουμε δε θα μας δανείζουν.
Εξόφλησαν όλες τις χώρες εκτός από την Ελλάδα. Κάτι που ίσως να μη γνωρίζετε όλοι είναι ότι μας χρωστάνε ακόμα από τον α' παγκόσμιο πόλεμο. Στη Συνδίασκεψη των Παρισίων, αποφασίστηκε να μας επιστρέψουν 7 δισεκατομμύρια δολλάρια 14 χιλιάδες. Η Ιταλία πλήρωσε το μερίδιο της, η Βουλγαρία μας πλήρωσε, η Γερμανία πλήρωσε τους πάντες εκτός από μας. Αμέτρητα χρόνια τώρα ζητάμε και δε βρήκαμε καμία ανταπόκριση.
Τελευταία, ξεπλήρωσε η Γερμανία τις υποχρεώσεις της στη Σερβία με ένα δάνειο άτοκο εξοφληταίο σε 99 χρόνια, 120 δισεκατομμύρια. Γιατί δεν το κάνει και σε μας; Γιατί καμία κυβέρνηση δεν το διεκδήκησε.
2011. Ο Γάλλος οικονομολόγος και σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης Ζακ ντε Σπα, δήλωσε ότι οι οφειλές τις Γερμανίας στην Ελλάδα ανέρχονται σε 575 δισεκατομμύρια δολλάρια. Άλλοι οικονομολόγοι το βγάζουν με σημερινές τιμές στο 1 τρισεκατομμύριο.
Οι διαδόσεις ότι έχουν εξοφληθεί ή ότι οι κυβερνήσεις έχουν υπογράψει ότι παραιτούνται από το δάνειο όχι μόνο είναι ψέμα αλλά και στην εκδίκαση του Διστόμου στο δικαστήριο της Χάγης αναγκάστηκαν να το ομολογήσουν.
Οι σημερινοί Γερμανοί και πολλοί Έλληνες δυστυχώς που έχουν βολευτεί εκεί, μας λένε ότι μετά την κατοχή, μετά τον πόλεμο, επείσθησαν από οι περισσότερες κυβερνήσεις, Γαλλία, Πολωνία, Ελλάδα, να μη διεκδηκήσουν αυτά που μας χρωστάνε οι Γερμανοί ώστε να αφήσουμε τη Γερμανία να ανακάμψει.
Σήμερα, λοιπόν, πρέπει να λέμε εμείς δώστε μας αυτά που μας χρωστάτε για να ανακάμψουμε κι εμείς".
Δήμαρχος Πειραιά, Βασίλης Μιχαλολιάκος:
"Αντιμνημονιακή πολιτική σημαίνει χρέος προς τη δημοκρατία. Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί για μένα μεγάλη τιμή και μεγάλη ντροπή.Η κοινωνία από μόνη της μπορεί ακηδεμόνευτα να δημιουργήσει δυνάμεις ανατροπής.
Οι φωνές κατά του μνημονίου πλήγωνταν στα ΜΜΕ όπως και οι φωνές κατά του σχεδίου Ανάν.
Σήμερα, δυστυχώς, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παραδοθεί στις λογικές των κερδοσκόπων.
Αυτό που συμβαίνει σε κάθε λαϊκή αγορά, στα συσίτεια είναι μια πολιτική τους προσπαθώντας να μας ταπεινώσουν. Μια γενιά δανείστηκε πολλά περισσότερα από αυτά που θα μπορούσε να αποπληρώσει η ίδια.
Σε κάθε περίπτωση μας χρωστάνε περισσότερα από όσα μας χρωστάνε. Να μπει η γραμμή της πολιτικής που λέγεται εθνική αξιοπρέπεια.
Ακόμη και σε αυτήν την περίοδο της κρίσης Αξιών, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι είναι η Ελλάδα του Σεφέρη, του Ελύτη, του Θοδωράκη και πολλών άλλων αξίων του πολιτιμού. Επιπλέον, η Ελλάδα είναι υπερδύναμη στη ναυτιλία.
Στα Ίμια, ακούσαμε τον κύριο Σημίτη, πρωθυπουργό της χώρας τότε να ευχαριστεί τους Αμερικανούς από το βήμα της Βουλής, γιατί μας ταπείνωσαν αλλά αποφύγαμε δήθεν τον πόλεμο.
Για το μνημόνιο, ακούσαμε τον κύριο Παπανδρέου από το Καστελόριζο -επέλεξε το Καστελόριζο- να ευχαριστήσει το ΔΝΤ και την ΤΡΟΙΚΑ.
Έχουν φτάσει σε σημείο να θέλουν να ορίσουν και επίτροπο στη χώρα μας όπως έκαναν οι Ρωμαίοι στις αποικίες τους.
Την ώρα που οι Τούρκοι εξοπλίζονται απαιτούν από μας χωρίς ντροπή να εξαθλιώσουμε και τις ένοπλες δυνάμεις μας.
Το μνημόνιο ήταν σχέδιο φτωχοποίησης των Ελλήνων και εκχώρισης της λαϊκής κυριαρχίας στην ξένη τοκογλυφία."
Πρόεδρος του Άρματος Πολιτών, Γιάννης Δημαράς:
"Είμαστε εδώ δεκάξι χρόνια μετά την  τραγική νύχτα των Ιμίων. Τη νύχτα που ο Ελληνισμός ανέδειξε το μεγαλείο του ηρωισμού στα πρόσωπα των   Χριστόδουλου Καραθανάση,   Παναγιώτη Βλαχάκου και  Έκτορα Γιαλοψού. Αλλά και βίωσε την μελαγχολία της ταπείνωση από την στάση μιας ενδοτικής πολιτικής ηγεσίας. Τούτες  τις ώρες, τις ώρες της βαθιάς κρίσης, εδώ μας οδηγεί το χρέος, η ίδια μας η ψυχή. Γιατί αυτά τα παιδιά έδωσαν την ζωή τους για το οικουμενικό  ιδεώδες του Ελληνισμού.
Κλείνουμε το γόνι σ' αυτούς κι έχουμε χρέος στην ιερή μνήμη τους να απαλλάξουμε σήμερα το έθνος από την κηδεμονία, την  δικτατορία της διεθνούς των τοκογλύφων. Να μπούμε  ξανά εμείς οι  Έλληνες στο Άρμα της προόδου, επανακτώντας την Εθνική μας  κυριαρχία που οι εγχώριοι υπάλληλοι των τοκογλύφων «δανειστών» την έχουν εκχωρήσει. Να επανασυστήσουμε την κοινωνική συνοχή που αυτοί διέρρηξαν . Να δημιουργήσουμε, για την πατρίδα μας,  το μέλλον που αξίζει, αυτό που εμείς θέλουμε και αυτοί φοβούνται.
Ένας «Κοινωνικός Πατριωτισμός» χρειάζεται,  να ενεργοποιηθεί ένα κοινωνικό μέτωπο απέναντι στους λίγους που θέλουν την πατρίδα μας, μια μικρή γη επαιτών. Οι τρεις ήρωες των Ιμίων  που θα τιμούμε πάντα στην πράξη έπεσαν για μια πατρίδα πανάρχαια, τιμημένη, εξωστρεφή, κοιτίδα  του Ελληνισμού, που όποτε ήταν οικουμενικός σαν τα μοναδικά ιδεώδη του,  θριάμβευσε. Και θα θριαμβεύσει πάλι...
Θέλουμε την καλή γειτονία. Αυτή όμως δεν ισούται με τον ενδοτισμό..."
Αδελφός πεσόντα αξιωματικού Παν.Βλαχάκου, Νίκος Βλαχάκος:
"Πριν 16 χρόνια όπου μαστιγώθηκε το γόητρο της ελληνικής ψυχής και παλικαριάς, η κοιτίδα του πολιτισμού τέθηκε υπό αμφισβήτιση θέτοντας τη βραχονησίδα των Ιμίων σε γκρίζες ζώνες κυριαρχίας. Αντί να αντισταθούν σήμερα όπως και τότε πολιτικοί άνδρες απαξιώνουν τις ένοπλες δυνάμεις χλευάζοντας για το έργο που έχουν ταχθεί να υπηρετούν βαφτίζοντάς τους καλούς δημόσιους υπαλλήλους αλλά χείριστης ποιότητας και αντιπαραγωγικούς.
Η Ελλάδα το βράδυ εκείνο χάρη στη θυσία των τριών ηρώων κρατήθηκε ψηλά παρά την προσπάθεια εκείνων που προσπάθησαν να τη φέρουν ίσα με το ανάστημά τους. Ακόμα και σήμερα για εκείνη τη νύχτα ένα είναι το βασικό ερώτημα: "πώς άραγε ένας εγωκεντρισμός και υστεροφημία της τότε πολιτικής ηγεσίας έκρινε σωστό να μην αφήσουν τις ένοπλες δυνάμεις να κάνουν αυτό που γνωρίζουν καλύτερα από όλους μας και που γι αυτό άλλωστε εκπαιδεύονται. Ο τότε εκ ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Λυμπέρης, που είχε αξιολογηθεί τότε από τους καλύτερους αξιωματικούς και που στην κρίση του 87 ως αρχηγός στόλου πέρνωντας εντολή από τον τότε πρωθυπουργό, Ανδρέα Παπανδρέου, έτρεψε σε άτακτη φυγή τις τουρκικές δυνάμεις με το ερευνητικό σκάφος "Χώρα", με το γνωστό αρπακτικό τους βλέμμα ετέθη στο περιθώριο μαζί με το άξιο επιτελείο του, αφήνοντας να δοθεί η υποτιμητική πολιτική λύση της προσβολής της σημαίας μας και της αποχώρησης από ελληνικά εδάφη.
Το ξημέρωμα της 31ης Ιανουαρίου ακούμε κατάπληκτοι τον τότε υπουργό εξωτερικών, Γιώργο Αρσένη, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται, και πριν ακόμα βρεθεί κάτι από το ελικόπτερο ή το αγνοούμενο πλήρωμά του, ότι η πτώση του οφείλεται σε βέρτικο του κυβερνήτη. Βέρτικο του κυβερνήτη εντάξει, βέρτικο και του συγκυβερνήτη; Άραγε είχε κάποια λάθος ενημέρωση από τους στρατιωτικούς του συμβούλους ή ήθελε να προκαταλάβει ένα μη αρεστό πόρισμα που θα εξέθετε τότε την κυβέρνηση; Τη στιγμή εκείνη, ο πατέρας μου κι εγώ συνειδητοποιούμε ότι ο μικρός αδερφός μπορεί να έχει πεθάνει στον αέρα.
Ζητώ από έναν πολιτικό να μας κοιτάξει στα μάτια και να μας πει την αλήθεια."
Εκπρόσωπος Οργανωτικής Επιτροπής: "Από τα Ίμια στο ΔΝΤ":
"Η επιδίωξη μιας βαλκανικής κι ανατολικομεσογειακής πολιτικής είναι αποσπασματική και εκφράζεται με ταλαντεύσεις.
Η κρίση των Ιμίων δεν ήταν για την ελληνική εξωτερική πολιτική κεραυνός εν αιθρία, παρόλο που έτσι προβλήθηκε. Είχε προηγηθεί η εισβολή στην Κύπρο, η κρίση του Μαρτίου του 87 με το "βυθίσατε το Χώρα" κι άλλες πολλές εκφράσεις της τουρκικής επιθετικοτήτας. Γίνεται πλέον σαφές ότι η ελληνική διπλωματία αυτοπαγιδεύτηκε ή εξακολουθεί να αφήνεται στο θεσμικό πλεονέκτημα της συμμετοχής της Ελλάδας στον υπερεθνικό οργανισμό των Βρυξελλών.
Η ελληνική στρατηγική εκχωρεί σε υπερεθνικούς συνασπισμούς παραβλέποντας είτε την εθνική τους ελλειμματικότητα είτε τα στρατηγικού χαρακτήρα μετασυμφέροντα των ετέρων και των συμμάχων.
Έχουμε επιβολή πολιτικών μέσω πρόθυμων τοπικών εθνικών κυβερνήσεων που περιορίζονται και αρκούνται σε μια πολιτική διαχείρησης στο πλαίσιο που επιβάλλουν και γίνεται άνευ όρων αποδεχτό, όπως στα Ίμια οι υπερατλαντικοί σύμμαχοι, σήμερα, η Τρόικα, το ΔΝΤ και η Ευρωπαίκή Ένωση. Και στις δύο περιπτώσεις έχουν παραβιάσει την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και ιδιαίτερα στην περίπτωση του μνημονίου, μια επαναλλαμβανόμενη συμπεριφορά ξένων κέντρων για την επιβολή εσωτερικών πολιτικών κι όχι μόνο οικονομικών πολιτικών, που επηρεάζουν έμμεσα την εξωτερική πολιτική και τη θέση της χώρας.
Για να μην ξεχνάμε, λίγους μήνες μετά τα Ίμια, ο Γιώργος Παπανδρέου ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών.
Για να γνωρίζουμε από το γενικό ελληνικό χρέος τα 120 δις περίπου αφορούν πρωτογενές κεφάλαιο, τα 240 δις αφορούν τόκους, ανατοκισμούς και τοκοχρεωλύσια. Μέχρι το 2014 απαιτούνται πρόσθετα άλλα 160 δισεκατομμύρια από τα οποία 145 δις θα πάνε για τόκους και τα 15 δις για τις ανάγκες της κάλυψης του πρωτογεννούς ελλείμματος και του προϋπολογισμού. Σε αυτά φαίνεται η ληστρική τοκογλυφική διεθνής επιδρομή που γίνεται κατά της χώρας μας.
Στην απειλή του πραγματικού φασισμού και της κοινωνικής εξαθλίωσης πρέπει να απαντήσουμε με μια προσπάθεια ανάκλησης με επανεκκίνηση της οικονομίας και προστασίας της κοινωνίας. Στις μέρες μας, οι μόνοι δείκτες που ευημερούν είναι της κοινωνικής εξαθλίωσης."
Εκπρόσωπος Τύπου Άρματος Πολιτών, μέλος ΕΣΗΕΑ, Σωτήρης Στανωτάς:
Πριν λίγες ώρες μίλησα με τον πατέρα μου, Σπύρο Στανωτά, ο οποίος βαδίζοντας όρθιος στον 92ο χρόνο της ζωής του είναι ο τελευταίος επιζών απότον ουλαμό καταστροφών της ΠΕΑΝ, που έκανε το πρώτο σαμποταζ στην κατεχόμενη Ευρώπη, ανατινάζοντας την προδοτική ΕΣΠΟ. Όταν τον ενημέρωσα για την εκδήλωση, μου είπε:
"Οι Γερμανοί δε συγχωρούν την αντίστασή μας. Δε θέλουν μόνο να μας κατακτήσουν αλλά και να αμας εξευτελίσουν. Μην αφήνετε όσους γλύφουν τους σύγχρονους κατακτητές σε χλωρό κλαρί. Μην αφήνετε τον κόσμο . Ακόμη κι αν περάσουμε φτώχεια να τη ζήσουμε ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ. Αυτό έχει σημασία".
Η νύχτα των Ιμίων είναι η "επίσημη" έναρξη του σχεδίου δημιουργίας γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, με στόχο να μετατραπεί ολόκληρη η Ελλάδα σε "γκρίζα ζώνη".Να καλύψουν το φως με το γρίζο των συμφερόντων τους. Οι εξ Ανατολών γείτονές μας, από το 1947-μέσω άρθρων και βιβλίων υποτιθέμενων τρομοκρατών- προσπαθούν να δημιουργήσουν καθεστώς γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο.
Τα όσα έγιναν στα Ίμια αποτελούν, μέρος σχεδίου. Στο ίδιο σχέδιο εντάσσονται η προσπάθεια πώλησης νησίδων με αρχή από το Ιόνιο πέλαγος για να μην ξεσηκωθούν κι οι πέτρες.
Σε αυτό το σχέδιο εντάσσεται και η προσπάθεια να σταλεί κόσμος από κάθε γωνιά της γης χωρίς καμία πρόνοια σε μικρά νησιά του Αιγαίου, που μπήκε σε εφαρμογή μόλις επέστρεψε ο υφυπουργός Αμύνης από τις ΗΠΑ.
Ακολούθησε η ντροπιαστική συμφωνία της Μαδρίτης που αναγνώρισε ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο για να φτάσουμε στην παράδοση της χώρας στο ΔΝΤ και στο τέταρτο Ράϊχ.
Με δύο πρωθυπουργούς να ευχαριστούν ο ένας τους Αμερικανούς και ο άλλος την κυρία Μέρκελ που μας...ελεεί!
Η κρίση που κατά βάση είναι ΕΘΝΙΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ και ΑΞΙΑΚΗ, δεν είναι όπως πιστεύουν αυτοί που την σχεδίασαν ευκαιρία για τα άνομα συμφέροντά τους. Είναι ευκαιρία για μας τους Έλληνες.
Ευκαιρία, κατ αρχήν, για να ξεπεράσουμε στερεότυπα και διαχωρισμούς που πληρώσαμε με αίμα. Ο διαχωρισμός των Ελλήνων κάτω από ταμπέλες που ξεπεράστηκαν από τα γεγονότα διευκολύνει ΜΟΝΟ αυτόυς που ήθελαν και θέλουν την Ελλάδα μικρή και αδύναμη.
Το πολιτικό σύστημα με τη μορφή που το ξέρουμε τελείωσε.
Μας θέλουν έθνος επαιτών. Τα σύγχρονα es es προσπαθούν να τρομοκρατήσουν το Λαό με τη βοήθεια των εχγώριων συνεργατών τους. Χρησιμοποιώντα ένα αριστοτεχνικό στημένο δίκτυο προπαγάνδας δημιουργούν προπέτασμα σιωπής και τρόμου για να ξεπουλήσουν την Ελλάδα.
Έτοιμες λύσεις δεν υπάρχουν. Όλοι μαζί αντιστεκόμενοι μπορούμε."
16 χρόνια πριν...
Το αίμα των τριών ηρώων που έπεσαν την ώρα του Εθνικού καθήκοντος, του Βλαχάκου, του Καραθανάση και του Γιαλοψού, αλλά και οι πινελιές του ελλείμματος Εθνικής συνείδησης που διέκρινε αυτούς τους ισορροπούντες μεταξύ αδράνειας και εθνικής μειοδοσίας που κρατούσαν τότε το πηδάλιο της δύσμοιρης πατρίδας μας, χρωματίζουν ακόμη την Ιστορία  της κρίσης των Ιμίων, με χρώματα μελανότερα από αυτά της σκοτεινής χειμωνιάτικης νύχτας της 30ης προς 31η Ιανουαρίου του 1996, που μένει στο μυαλό μας σαν να μην ξημέρωσε ποτέ.  Η ομολογία του κ. Σημίτη πως οι αποφάσεις του εκπορεύτηκαν από την ανάγκη να... ελέγξει ως νέος, τότε, πρωθυπουργός, τις εσωκομματικές ισορροπίες στο ΠΑΣΟΚ, η δέσμευση του περιφερόμενου εν ώρα κρίσης τα τηλεοπτικά talk shows, τότε υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου στον Αμερικανό ομόλογο του Γουόρεν Κρίστοφερ πως «την Ελληνική σημαία θα την παρασύρει ο άνεμος, από τα Ίμια» και ο ενδοτισμός του τότε υπουργού Εθνικής Αμύνης Γεράσιμου Αρσένη στον ομόλογο του των Η. Π. Α. Γουίλιαμ Πέρι, οδήγησαν την Ελλάδα στην ταπείνωση. Ως σήμερα δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτιούνται: Τι περισσότερο από όλα τα πιο πάνω χαρακτηρίζεται ως Εθνική προδοσία; Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 14 χρόνια από την νύχτα της ντροπής, για τον εθνομηδενιστή τότε πρωθυπουργό, τον yes man κ. Θόδωρο Πάγκαλο και τον αδρανή, Γεράσιμο Αρσένη, Κι είναι όλοι τους παρόντες και δρώντες στα δημόσια πράγματα. Ο ένας δίνοντας διαλέξεις ως επαΐον, κι ας πούλησε το μισό Ελληνικό Αρχιπέλαγος, ο δεύτερος, αν και άπατρις, ως ... αντιπρόεδρος της Ελληνικής κυβέρνησης – κι αυτό είναι κατάντια διότι ο κ. Πάγκαλος δεν είναι άλλο τι από έναν υβριστή, όλων μας,  που πατσαβούριασε κάποτε το Εθνικό μας σύμβολο – κι ο τρίτος ελέγχοντας το σύστημα αφού επέβαλε ως υπουργό τη σύζυγο του Λούκα. Η οποία ουδέποτε αρνήθηκε ή διέψευσε πως είναι συνεργάτιδα Τουρκικών think tanks. Αντί άλλου αφιερώματος στην μαύρη επέτειο των Ιμίων αντιγράφω αυτολεξεί την μαρτυρία του Χρήστου Μακρυγιάννη για το πώς έζησε ως αξιωματικός του στρατού, εκείνη την νύχτα. Τότε που συναντήθηκε ο ηρωισμός κι η αυταπάρνηση των Ελλήνων με την ανικανότητα της κυβέρνησης Σημίτη κι ο πατριωτισμός και το αίμα των ηρώων του ελικοπτέρου με τον ενδοτισμό και τη δηλεία των κυβερνώντων. Τότε που τσαλαπατήθηκε η εθνική μας κυριαρχία από ένα «ευχαριστώ τους Αμερικάνους» που εκστομίσθηκε από έναν πολιτικά πολύ κοντό άνθρωπο, από το βήμα της Ελληνικής Βουλής.
Ο Αξιωματικός περιγράφει ως εξής τα διατρέξαντα, εκείνων των ημερών :
"Την 26η Ιανουαρίου ειδοποιήθηκα από τον συνάδελφο μου Θεολόγο Γ. ότι πρέπει να επιστρέψω στην μονάδα. Εκείνη την εποχή υπηρετούσα ως Αξιωματικός του κέντρου επιχειρήσεων Κ.Ε.Μ στην ειδική αντιαεροπορική Μονάδα ΧΩΚ // στην Βόρεια Ελλάδα. Στην βουνοκορφή της Μονάδος η πρόσβαση ήταν δύσκολη λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και εμφανώς εκνευρισμένος μόλις αντίκρισα τον Θεολόγο Γ. του είπα δεν πιστεύω ρε Commando να με κουβάλησες μέσα επειδή οι Τούρκοι κάνουν βόλτες στο Αιγαίο; Επειδή όμως κατάλαβα από την έκφραση του ότι κάτι πέρα από τα συνηθισμένα συμβαίνει, γιατί ως Αξιωματικός της Μονάδος έχω αντιμετωπίσει αρκετά γεγονότα και λίγα πράγματα μου έκαναν εντύπωση."
Ο Δήμος Π. 'άριστος Αξιωματικός του Κέντρου Επιχειρήσεων περιγράφει:
"'Όλοι οι χειριστές στρατιώτες στην θέση τους αστέρια στην δουλειά τους που κάθε ημέρα ήμασταν μαζί και τους ήξερα και με ξέρανε.
Ενεργοποιήσαμε τα RADAR και όλες οι Πυροβολαρχίες πυρός ανάφεραν κατάσταση ετοιμότητας .
Παρακολουθήσαμε την κατάσταση και ελέγχαμε στόχους Εχθρικά αεροσκάφη και φίλια αεροσκάφη.
Όλη η νύκτα κύλισε έτσι και οι χειριστές αλλάζανε για ξεκούραση .Την άλλη ημέρα (κατεβήκαμε) στην Μοίρα όπου έγινε εκτίμηση της κατάστασης και δόθηκαν οδηγίες από τον Διοικητή της Μοίρας και τον Αξιωματικό των επιχειρήσεων.
Όλοι οι Αξιωματικοί και οι αδειούχοι ενημερώθηκαν να επιστρέψουν άμεσα καθώς και οι οπλίτες .
Το ηθικό υψηλότατο και όλοι ετοιμαζόμασταν για μια σύντομη και σκληρή μάχη όπως λέγαμε .
Όλες οι ημέρες και οι νύχτες κύλισαν έτσι μέχρι την παραμονή .Την παραμονή εκείνη την νύχτα έγινε ενημέρωση ότι πάμε σε πόλεμο και αρχίσαμε να ενεργοποιούμε σχέδια και υλικά άκρως απόρρητα .
Το πρωί ενημερωθήκαμε ότι επίκειται μερική επιστράτευση , ζήτησα άδεια να πάω στο σπίτι μου να αποχαιρετήσω την γυναίκα μου, τα τρία παιδιά μου και την μητέρα μου που τυχαία βρισκόταν στο σπίτι μου εκείνες τις ημέρες και να πάρω μαζί μου προσωπικά αντικείμενα που έχουμε πάντα έτοιμα για τον πόλεμο από τον καιρό της ειρήνης . Έλειπα από το σπίτι πέντε ημέρες .
Όταν ξεκίνησα γύρω στις 19:00 μαζί με τον Θεολόγο με το Ι.χ αυτοκίνητο μου για την επιστροφή στην Μονάδα και αρχίσαμε να ανεβαίνουμε τις στροφές του βουνού είχε τόσο πυκνή ομίχλη που ο Θεολόγος κατέβητε από το αυτοκίνητο και με καθοδηγούσε να ανέβουμε και υπήρχε βεβαίως αρκετό χιόνι κάτι το γνώριμο για την Μονάδας μας.
Όταν φτάσαμε ενημερωθήκαμε ότι ο συναγερμός της Μονάδος ανέβηκε σε υψηλότερο επίπεδο .Αρχίσαμε τα γνωστά και τετριμμένα για μας που κάναμε και σε ασκήσεις αλλά και σε καθημερινή βάση .
Ο συναγερμός ανέβαινε και όλοι οι στρατιώτες ενημερώθηκαν για την κατάσταση κανένας δεν έδειξε την παραμικρή λιποψυχία ,αντίθετα όλοι ήταν χαρούμενοι με αίσθημα άγριας χαράς και έξαψης όλοι εκείνο το βράδυ διψούσαμε για αίμα !! όλα τα στραβά της φυλής μας εξαφανίστηκαν και εμφανίστηκαν ηγέτες από το πουθενά ,δεν μπορώ να το περιγράψω πρέπει να το ζήσεις ,βλέπεις τον Αλέξανδρο που είχε το Κ.Ψ.Μ να τσακώνετε σε ποιο όχημα θα πάει για να έχει μαζί του το πολυβόλο !!! Στιγμές μοναδικές .
Η κατάσταση συναγερμού ανέβαινε στα ύψη και ενεργοποιήσαμε υλικά άκρως απόρρητα που δεν μπορώ να αναφέρω .
Άρχισαν τα σήματα τα οποία τα έπαιρνα από τον Αξιωματικό Επιχειρήσεων της Μοίρας και τα μετέδιδα μέσω του συστήματος στις πυροβολαρχίες πυρός και παράλληλα είχαμε επαφή με την αεροπορική μονάδα που έλεγχε τα αεροσκάφη τα δικά μας.
Οι πυροβολαρχίες είχαν ενεργοποιήσει τα πάντα δεν υπήρχαν κατά παράδοξο τρόπο προβλήματα στα Υλικά που μας ταλαιπωρούσαν τον τελευταίο καιρό .
¨Όλοι οι πύραυλοι ενεργοποιημένοι και έτοιμοι για εκτόξευση ένα σήμα και όλα έτοιμα για μάχη, εκείνη την στιγμή περίπου στις 22:30 παίρνω σήμα και δίνουμε match order σε μια πυροβολαρχία που σημαίνει ότι σε 2 ώρες πρέπει να είχε φορτώσει τα υλικά της και να είχε φύγει για την θέση της που ήταν καθορισμένη .Πράγμα που έγινε .
Την επόμενη μισή ώρα παίρνουμε σήμα εντολή να μεταβιβάσω στις πυροβολαρχίες την κωδική εντολή (blazy sky) (φλεγόμενος Ουρανός !!! ) που σημαίνει πόλεμος !!!! Οι πυροβολαρχίες ανέφεραν ετοιμότητα όλα έτοιμα .
Σε αυτό το σημείο ΠΡΈΠΕΙ να ενημερώσω ότι εμείς στο κέντρο δεν έχουμε επαφή με τον έξω κόσμο τηλεόραση, ραδιόφωνο δεν είχαμε γνώση για το τι μετέδιδαν τα κανάλια και παρακολουθούσαμε τα γεγονότα από τα RADAR και τα υπερεσιακά κανάλια .
Λόγω καιρού τα αεροσκάφη που πετούσαμε εκείνο το βράδυ ήταν τα Α-7 τα διώξεως βομβαρδισμού τα παντός καιρού από την Σούδα της Κρήτης άγνωστα στους Τούρκους και στα κέντρα αεράμυνας της Σμύρνης πανίσχυρα αεροσκάφη για εκείνη την εποχή.
Παραδόξως οι Τούρκοι δεν είχαν την ετοιμότητα που είχαμε εμείς και επειδή είχαμε άμεση ενημέρωση ο ¨Έβρος μας ενημέρωνε ότι οι βροχές που έπεφταν τις τελευταίες ημέρες είχαν τα τουρκικά άρματα καθηλωμένα και εύκολη λεία για τα δικά μας υπόψη ότι όλες οι Μονάδες στον ¨Έβρο ήταν στις θέσεις μάχης μερικές ημέρες πριν με συνθήκες Σιβηρίας .
Δεν αναφέρω τα γεγονότα που τα γνωρίζετε όλοι από την τηλεόραση .
Μετά από τα ώρες αναμονής και χωρίς να υπάρχει καμιά εντολή για άμεση εμπλοκή αρχίσαμε να αναρωτιόμαστε τι συμβαίνει , άρχισε να ξημερώνει, μάθαμε και επίσημα τα γεγονότα και να πέφτει ο συναγερμός , ενώ άρχισαν να καταφτάνουν στην μονάδα οι πρώτοι επίστρατοι άρχισε και η αντίστροφη μέτρηση και απεμπλοκή των δυνάμεων και των Πυροβολαρχιών πυρός .Μέχρι το μεσημέρι είχαμε επανέλθει στην πριν της 26 Ιανουαρίου κατάσταση .
Πίκρα παντού κανείς δεν μίλαγε οι διαταγές βαρετές και οι εκτελέσεις νωχελικές όλοι ένα γιατί !!!
Κατέβηκα από το κέντρο και πήγα στο Κ.Ψ.Μ εκείνη την ώρα είδα τα πλάνα από το μοιραίο ελικόπτερο, είχα βέβαια ενημερωθεί για την κατάσταση και την παλληκαριά του πρωθυπουργού μας .
Η πίκρα που μας έμεινε μεγάλη αλλά μεγαλύτερη η (εκτίμηση) που είχε ο Πρωθυπουργός της Χώρας στις Ένοπλες Δυνάμεις , δηλαδή είπε χωρίς κανένα λόγο έτσι απλά ότι τόσο μπορούν οι δυνάμεις μας τόσο κάνουμε, που το ξέρει ο άσχετος Σημίτης; Μας δοκίμασε !! Και αν κάποιοι κιότεψαν πήγαν στρατοδικείο, διαπομπεύτηκαν, εκτελέστηκαν ;
Ο Πάγκαλος σε κομματική συγκέντρωση έριξε όλα τα βάρη σε εμάς. Γιατί; Εδωσε εντολή και δεν εκτελέσαμε; Δεν πολεμήσαμε; Λιποτακτήσαμε; Γιατί προσβάλει έτσι τους αξιωματικούς ο άσχετος πολιτικός; Κανείς δεν ντρέπεται σε αυτήν την χώρα; Κουβαλάμε την ντροπή τόσα χρόνια ¨Έλεος.
Λυπάμαι που δεν μπόρεσα τόσα χρόνια λόγω ιδιότητος να μιλήσω. Ευχαριστώ όμως τον Θεό και τον κ. Χαρδαβέλλα και τους συνεργάτες της εκπομπή του αθέατος κόσμος που μας έδωσε την ευκαιρία να ενημερώσουμε τον Ελληνικό Λαό ότι δεν είμαστε λιποτάκτες ούτε λιπόψυχοι είμαστε απλοί Αξιωματικοί όλοι αστέρια στην δουλειά μας και αν εκείνο το βράδυ δεν ήταν υπήρχαν δειλοί στην Κυβέρνηση ,τους Τούρκους θα τους είχαμε πάρει τα σώβρακα και θα κάνανε 50 χρόνια να βγούνε από τα στενά.
Δεν χρειαζότανε να στείλουμε βατραχανθρώπους στα Ίμια αν κάποιος ήθελα να υπερασπίσει το Ελληνικό έδαφος θα μπορούσε να γυρίσει τα πυροβόλα από την Κάλυμνο και να κάνει στόχο τα Ίμια ούτε διαπραγματεύσεις ούτε τίποτε απλά κάνω δραστική βολή σε Ελληνικό έδαφος όπως δικαιούμαι.!!!! "
Ένας ρεπόρτερ θα μεταφέρει τα γεγονότα:
Συγγραφέας:
Καπούτσης Χρήστος
Άρδην τ. 57
Τη νύχτα εκείνη, η Τουρκία, με τη χρήση στρατιωτικής βίας, κατέλαβε ελληνικό έδαφος. Αποβίβασε Tούρκους στρατιώτες στη βραχονησίδα Ίμια.
Για την κρίση στα Ίμια, έχουν καταγραφεί οι απόψεις των Eλλήνων πρωταγωνιστών, δηλαδή των εν δυνάμει ενόχων της εθνικής ταπείνωσης. Ωστόσο, επίσημη έρευνα, είτε από την ελληνική Βουλή, είτε από τις δικαστικές αρχές της χώρας μας, δεν έχει γίνει. Δεν έχουν αποδοθεί ακόμη οι ευθύνες για τη νύχτα της ντροπής. Κάποιοι φοβούνται τις αποκαλύψεις και εμποδίζουν τις έρευνες.
Το αποτέλεσμα όμως είναι συγκεκριμένο. Η Ελλάδα, με την παρέμβαση των Aμερικανών, υποχρεώθηκε, ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου 1996, να υποστείλει τη σημαία της και να αποσύρει τη στρατιωτική της φρουρά από τη μία των βραχονησίδων Ίμια. Ήταν η προϋπόθεση για να αποχωρήσουν οι Tούρκοι στρατιώτες από την άλλη βραχονησίδα των Ιμίων. Έκτοτε, η Τουρκία διατυπώνει την περίφημη θεωρία της περί «γκρίζων ζωνών» με την οποία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε δεκάδες νησίδες, βραχονησίδες και νησιά του Αιγαίου.
Σήμερα, δεν μπορούν οι Έλληνες πολίτες να προσεγγίσουν τις βραχονησίδες του συμπλέγματος των Ιμίων, όπως είχαν τη δυνατότητα πριν από τον Ιανουάριο του 1996.
Εύλογο λοιπόν το ερώτημα: Η αποκλιμάκωση της κρίσης των Ιμίων έγινε με απώλεια εθνικού εδάφους; Εκτιμώ ότι η απάντηση είναι δυστυχώς καταφατική!
Τα τραγικά γεγονότα της θυελλώδους, κυριολεκτικά και μεταφορικά, νύχτας των Ιμίων (30-31 Ιανουαρίου 1996) επανήλθαν, ως εφιάλτης, στην επικαιρότητα με αφορμή το νεοεκδοθέν βιβλίο του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη και βασικού πρωταγωνιστή των γεγονότων. Τα όσα αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός στο βιβλίο του τα είχε υποστηρίξει τότε ο προπαγανδιστικός μηχανισμός, μέσω των χρυσοπληρωμένων δημοσιογράφων, των διανοούμενων της «αυλής» Σημίτη και των πολιτικών, που τότε αποτελούσαν τα εξαπτέρυγα του εκσυγχρονισμού. Με την συμπερίληψή τους όμως, στο βιβλίο του κ. Σημίτη, οι αιτιάσεις αυτές αναβαθμίζονται πλέον σε ιστορικά ντοκουμέντα και απαιτούν ενδελεχέστερης μελέτης, προς απόδοση ιστορικών, πολιτικών και όχι μόνο ευθυνών, αφού η υπόθεση των Ιμίων δεν έχει ακόμη κριθεί οριστικά, σε ιστορικό, εθνικό, πολιτικό και ενδεχομένως ποινικό επίπεδο. Οι ερινύες φαίνεται να βασανίζουν τον κ. Σημίτη, γι' αυτό επιχειρεί, με μικροψυχία και πρωτοφανή για πρωθυπουργό ευθυνοφοβία, να μετακυλίσει τις ευθύνες του στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Έτσι γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός στην ελληνική ιστορία που κατηγορεί το στράτευμα για ανικανότητα και ανετοιμότητα για πόλεμο!
Αναμφίβολα, δύο είναι οι βασικές πτυχές των γεγονότων των Ιμίων: η στρατιωτική και η πολιτική.
Το γεγονός ότι οι Τούρκοι κατόρθωσαν να αποβιβάσουν στρατιωτική ομάδα στη μία των βραχονησίδων Ίμια συνιστά σοβαρή αποτυχία της ελληνικής στρατιωτικής ηγεσίας. Πρόκειται για σφάλμα τακτικής του τότε Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχου Χρ. Λυμπέρη. Και ακόμη, το γεγονός ότι η ελληνική στρατιωτική ηγεσία έμαθε την κατάληψη της βραχονησίδας από την τηλεόραση συνιστά παταγώδη αποτυχία των δυνάμεων επιτήρησης της περιοχής.
Σε στρατηγικό επίπεδο όμως, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας εκείνο το βράδυ και ετοιμοπόλεμες ήταν και υψηλό ηθικό διέθεταν και, κυρίως, ήταν σε θέση να απαντήσουν στη βαρύτατη τουρκική πρόκληση. Ωστόσο, η πρώτη στρατιωτική επιτυχία των Τούρκων, αναμφίβολα μικρής στρατιωτικής σημασίας, τρομοκράτησε τον Έλληνα πρωθυπουργό, που εγκατέλειψε κάθε ιδέα αντίδρασης και εναπόθεσε τις τύχες της χώρας μας στους Αμερικανούς τους οποίους και εκλιπαρούσε να βρουν οπωσδήποτε και με οποιοδήποτε κόστος πολιτική λύση! Άλλωστε, την επομένη, στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης είπε: «Θέλω να ευχαριστήσω την Κυβέρνηση των ΗΠΑ για την βοήθειά τους»!!
Σχετικά με τις αντιρρήσεις του Α/ΓΕΕΘΑ στην εντολή του κ. Σημίτη, να αποχωρήσει το ελληνικό άγημα από την μία των βραχονησίδων Ίμια μαζί με την σημαία, είναι χαρακτηριστική η παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου: «Βρε Αρχηγέ, δε λέμε ότι τη σημαία τη φύσηξε ο αέρας, τη χτύπησε το κύμα, να τελειώνουμε;»!!
Νομίζω ότι είναι αποκαλυπτικός ο παρακάτω διάλογος.
- «Ποιος έδωσε εντολή ναύαρχε Λυμπέρη να αποχωρήσουν από τα Ίμια οι Έλληνες στρατιώτες υποστέλλοντας την ελληνική σημαία;»
- Χ. Λυμπέρης: «Ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης έδωσε εντολή για αποχώρηση. Ήταν το αποτέλεσμα της συμφωνίας που έκανε εκείνο το βράδυ με τους Αμερικανούς. Η στρατιωτική ηγεσία είχε άγνοια. Εγώ, όταν το άκουσα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό να μου το ανακοινώνει, έπεσα από τα σύννεφα. Κείνο το βράδυ στα Ίμια είχαμε τακτικό πλεονέκτημα. Η αεροπορική κάλυψη ήταν αποτελεσματική και υπήρχε υπεροχή σε αριθμό πλοίων και σε κατευθυνόμενα βλήματα. Και το ηθικό του στρατιωτικού προσωπικού ήταν πολύ υψηλό». (Συνέντευξη του πρώην Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχου Χρήστου Λυμπέρη στον δημοσιογράφο Χρ. Καπούτση στον Ρ/Σ «ΑΘΗΝΑ 9,84», στις 31 Ιανουαρίου του 2003, στην εκπομπή «στον παλμό των γεωπολιτικών εξελίξεων». Δύο μήνες αργότερα και μετά την έντονη καταδίκη, μέσα από την εκπομπή, της αμερικανικής στρατιωτικής εισβολής στο Ιράκ, η εκπομπή διακόπηκε!!).
Η πιο σημαντική όμως πτυχή των γεγονότων των Ιμίων είναι η πολιτική. Η χώρα διαθέτει πρωθυπουργικοκεντρικό δημοκρατικό πολίτευμα. Ο πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση, σύμφωνα με το Σύνταγμα, έχουν την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας. Τη νύχτα των Ιμίων είχαμε πολιτική και όχι στρατιωτική κυβέρνηση. Ο κ. Σημίτης ήταν ο πρωθυπουργός και ο ναύαρχος Λυμπέρης δεν στασίσε, ούτε επιχείρησε να ανατρέψει την Κυβέρνηση. Επομένως ό,τι έγινε ή δεν έγινε τη νύχτα των Ιμίων είναι έργο της Κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, που προφανώς χρεώνονται και το όποιο αποτέλεσμα. Επειδή όμως το αποτέλεσμα είναι πράγματι οδυνηρό για τη χώρα μας, ο κ. Σημίτης επέλεξε, προκειμένου να διασωθεί από την απόδοση ευθυνών και φυσικά για να προστατεύσει και την υστεροφημία του, να κατηγορήσει τον τότε Α/ΓΕΕΘΑ και να μεταθέσει τις ευθύνες του στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας.
Οι πολιτικές επιλογές του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της κρίσης των Ιμίων δείχνουν και το επίπεδο  σοβαρότητας της νεοσύστατης (δεν είχε πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή) Κυβέρνησής του. Ο Κ. Σημίτης είχε επιλέξει την αποκλιμάκωση της κρίσης έναντι οιουδήποτε τιμήματος. Ακόμη και αν αυτή η αποκλιμάκωση συνοδευόταν με απώλεια εθνικού εδάφους!
Το επιχείρημα του κ. Σημίτη, ότι προτίμησε το ΚΥΣΕΑ να συνεδριάσει στο Μέγαρο Μαξίμου και όχι στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, για τα δώσει το μήνυμα στους αντιπάλους ότι προτιμά την πολιτική από την στρατιωτική λύση, είναι αποκαλυπτικό της ψυχολογικής κατάστασης του πρωθυπουργού τη νύχτα της κρίσης. Και ακόμη, η πλήρης συμμόρφωση του περίτρομου Κ. Σημίτη στην εντολή του προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον να αποσύρει πάραυτα το προσωπικό και την ελληνική σημαία από τα Ίμια, χωρίς εγγυήσεις για τη διατήρηση της ελληνικής κυριαρχίας στη βραχονησίδα, φανερώνουν τον πανικό και την πολιτική ανυπαρξία του Κ. Σημίτη. Η κατάρρευση του πρωθυπουργού προκλήθηκε από τον φόβο που του προκάλεσε το ενδεχόμενο και μόνο δυναμικής αντίδρασης των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στην βαρύτατη τουρκική προσβολή. Να καταλάβουν δηλαδή οι Τούρκοι στρατιώτες ελληνικό έδαφος.
Ενδεικτικό της κωμικοτραγικής συνεδρίασης του «ΚΥΣΕΑ» υπό τον κ. Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι κείνο το βράδυ έγινε επιστράτευση τοπικών εφεδρειών στον Έβρο και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, εν αγνοία του πρωθυπουργού και των υπουργών που μετείχαν στο ΚΥΣΕΑ!!
Η υπηρεσιακή πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Τσιλέρ, και κυρίως το κεμαλικό πολιτικό-στρατιωτικό κατεστημένο, εκτιμώντας σωστά τον τρόπο αντίδρασης του κ. Σημίτη, αποφάσισαν και κατέλαβαν ελληνικό έδαφος (βραχονησίδα Ίμια) και στη συνέχεια εφηύραν τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο. Και το τραγικό είναι ότι ο κ. Σημίτης, στο βιβλίο του, αποκαλύπτει ότι στις διερευνητικές επαφές των εμπειρογνωμόνων των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας περιλαμβάνονται και οι «γκρίζες ζώνες»! Δηλαδή, επί πρωθυπουργίας Σημίτη, η Ελλάδα διαπραγματευόταν και την εκχώρηση κυριαρχικών μας  δικαιωμάτων; Είναι δυνατόν;
Δυστυχώς δεν έχουν τέλος τα όσα περίεργα, αλλά και ταπεινωτικά για το κύρος της Ελλάδας, συνέβησαν κατά την αξημέρωτη, ως και σήμερα, νύχτα των Ιμίων.
Ωστόσο, υπάρχουν και τέσσερα κρίσιμα ερωτήματα που θα πρέπει κάποτε επιτέλους να απαντηθούν αρμοδίως:
1. Γύρω στη μία μετά τα μεσάνυχτα της 31ης Ιανουαρίου, η τουρκική φρεγάτα «Γιαβούζ» προσεγγίζει την αφύλαχτη Δυτική Ίμια σε απόσταση 100 μ. από την ακτή. Απονηώεται από την τουρκική φρεγάτα ελικόπτερο και κατευθύνεται προς την ελληνική βραχονησίδα. Η πληροφορία μεταφέρεται αμέσως στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων. Επειδή ο Α/ΓΕΕΘΑ με εντολή του πρωθυπουργού βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου(!), ο αντικαταστάτης του, Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγος Σταμπουλής, δίνει αμέσως εντολή κατάρριψης του τουρκικού ελικοπτέρου. Η εντολή είναι προς τους Κυβερνήτες της Φρεγάτας «ΝΑΥΑΡΙΝΟ» και «ΕΛΛΗ». Η εντολή δεν εκτελείται!!! Γιατί; Μήπως οι πλοίαρχοι επικοινώνησαν με το Μέγαρο Μαξίμου και οι πολιτικοί τους είπαν να αγνοήσουν τις εντολές της ηγεσίας τους; Δεν θα πρέπει οι κύριοι αυτοί να δώσουν εξηγήσεις;
2. Μονάδα Πυροβολικού στην Κάλυμνο είχε τάξει τα πυροβόλα της σε θέση μάχης από το μεσημέρι της 30ης Ιανουαρίου. Η βραχονησίδα Δυτική Ίμια ήταν μέσα στο βεληνεκές των πυροβόλων. Μετά την κατάληψη της βραχονησίδας από Τούρκους κομάντος, η στρατιωτική ηγεσία προτείνει, αν όχι τον βομβαρδισμό, τουλάχιστον τη ρίψη προειδοποιητικών βολών, που θα προειδοποιούν τους Τούρκους στρατιώτες και θα τους υποδεικνύουν ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν από το ελληνικό έδαφος που έχουν καταλάβει παρανόμως. Η πρόταση απορρίπτεται ασυζητητί από την πολιτική ηγεσία. Γιατί;
3. Τρία στελέχη του πολεμικού μας Ναυτικού, ο Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο Παναγιώτης Βλαχάκος και ο Έκτορας Γιαλοψός, ήταν τα μέλη του πληρώματος του ελικοπτέρου που πήρε εντολή να πετάξει πάνω από τα Ίμια και να εντοπίσει τους Τούρκους στρατιώτες. Οι τρεις άνδρες εκτέλεσαν την αποστολή τους, αλλά το ελικόπτερο, για άγνωστη μέχρι και σήμερα αιτία, συνετρίβη στα  παγωμένα νερά του Αιγαίου. Οι ηρωικοί ναυτικοί μας έδωσαν τη ζωή τους στην υπεράσπιση της πατρίδας. Σήμερα, πολλοί από την τότε πολιτική και στρατιωτική ηγεσία θέλουν να ξεχάσουν τη θυσία τους. Γιατί άραγε; Και κυρίως, θα μάθουμε ποτέ την πραγματική αιτία της πτώσης του ελικοπτέρου;
4. Αληθεύει ή όχι, ότι ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ρ. Χόλμπρουκ, 45 λεπτά πριν την απόβαση των Τούρκων στα Ίμια, γνωστοποίησε σε διπλωμάτη της ελληνικής Πρεσβείας στην Ουάσιγκτον την επικείμενη αποβατική ενέργεια των Τούρκων; Ωστόσο, το σήμα που εστάλη από την Ουάσιγκτον δεν έφτασε ΠΟΤΕ στον Α/ΓΕΕΘΑ, ή στον υπουργό Εξωτερικών ή τον πρωθυπουργό. Γιατί;
Πόσα γιατί, αλήθεια, μπορούν να γεμίσουν ένα κείμενο. Μάλλον τόσα όσα ψέμματα μπορούν να κατακλύσουν μια...Βουλή.

newstrap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου