Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Συμφωνία για «κούρεμα» 100 δισ.

Μόλις τελείωσε χθες η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τσαρλς Νταλάρα, κυβερνητικές πηγές μιλούσαν για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, κάτι που επιβεβαιώθηκε και σε ανακοίνωση του IIF. Στη φωτογραφία ο
Ανοιξε ο δρόμος για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 100 δισ. ευρώ. Οι τελικοί όροι έκλεισαν. Οριστικοποιούνται αμέσως, ώστε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, να παρουσιαστεί στο Eurogroup με τη συμφωνία. Τα νέα δάνεια θα έχουν κλιμακωτό επιτόκιο από το 3% έως το 5%, ανάλογα με την ωρίμανση των ομολόγων

«Κλείδωσαν» οι βασικοί όροι...
για το PSI και αναμένεται να επισημοποιηθούν άμεσα, προκειμένου ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος να μεταβεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup, με τον «φάκελο» της συμφωνίας στις αποσκευές του.
Γι' αυτόν τον σκοπό σήμερα το μεσημέρι ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλάρα αναμένεται να περάσει εκ νέου την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου.
Χθες αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό, ο κ. Παπαδήμος δέχτηκε στο γραφείο του τον κ. Νταλάρα παρουσία του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου.
Μόλις τελείωσε η συνάντηση, η οποία διήρκεσε περί τη μιάμιση ώρα, κυβερνητικές πηγές μιλούσαν για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, κάτι που επιβεβαιώθηκε και σε ανακοίνωση του IIF. Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «πολύ καλό κλίμα» εξερχόμενος από το Μαξίμου.
Σύγκλιση
Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, οι δύο πλευρές βρίσκουν τη «χρυσή τομή» για το επιτόκιο των νέων δανείων που θα δοθούν στους ιδιώτες μετά το «κούρεμα» και το όλο θέμα κλείνει εκτός συγκλονιστικού απροόπτου σήμερα.
Η βασική πρόταση αφορά σε επιτόκιο κλιμακωτό από 3% έως 5% ανάλογα με την ωρίμανση των ομολόγων, κάτι που σημαίνει ότι μεσοσταθμικά θα βρίσκεται κοντά στο 4%. Αν και είναι εξαιρετικά πιθανό στην τελική συμφωνία να πέσει ελαφρώς χαμηλότερα του 4%, κάτι που επιζητούν τόσο το ΔΝΤ όσο και η Γερμανία.
Με την οριστική συμφωνία ανοίγει ο δρόμος για απομείωση του ελληνικού χρέους κατά περίπου 100 δισ. ευρώ .
Στην κυβέρνηση μιλούν για απόφαση «ζωτικής σημασίας» για την Ελλάδα, η οποία ανοίγει τον δρόμο για να ξεκινήσουν σήμερα και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νέο δανειακό πρόγραμμα. Πιο αναλυτικά, κατά τις ίδιες πληροφορίες η πρόταση που κερδίζει έδαφος προβλέπει κλιμάκωση του επιτοκίου ως εξής :
  • Για τα ομόλογα τα οποία λήγουν έως τα τέλη του 2014 το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 3%.
  • Για όσα ομόλογα λήγουν έως το 2020 το επιτόκιο ανεβαίνει στο 4%.
  • Για τα ομόλογα που λήγουν από το 2021 και μετά φτάνει στο 5%.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μεσοσταθμικό επιτόκιο κάτω από 4% σημαίνει ότι ο ιδιωτικός τομέας δέχεται ένα ποσοστό «κουρέματος», το οποίο σε όρους καθαρής παρούσας αξίας κυμαίνεται μεταξύ 65% και 70%. Σε ονομαστική αξία είναι 50%.
Εξάλλου, πληροφορίες από πηγές του IIF αναφέρουν ότι οι ιδιώτες απαιτούν εγγυήσεις επί των νέων ομολόγων. Μία πιθανή λύση είναι τα ομόλογα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF) να διακρατούνται σε έναν ειδικό λογαριασμό ως αντιστάθμισμα κινδύνου των νέων ελληνικών ομολόγων, τα οποία θα εκδοθούν μετά το «κούρεμα».
Εθελοντική βάση
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Βενιζέλος πριν ξεκινήσουν οι χθεσινές διαπραγματεύσεις ανέφερε πως μέχρι σήμερα το απόγευμα θα πρέπει να «έχουν οριστικοποιηθεί πάρα πολλά πράγματα σε σχέση με το PSI και να επισημοποιηθούν έως το απόγευμα της Δευτέρας», που θα συμμετάσχει μαζί με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Παράλληλα μεγάλο ζητούμενο είναι εάν το PSI θα παραμείνει σε εθελοντική βάση. Ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, μιλώντας πάντως στους «New York Times», άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθούν τελικά τα Collective Action Clauses, δηλαδή να επιβληθεί το «κούρεμα» σε όσους ιδιώτες δεν προσέλθουν εθελοντικά στη συμφωνία, κάτι που συνέδεσε με το ποσοστό συμμετοχής που τελικά θα εκδηλωθεί. Η ενεργοποίηση αυτών των ρητρών (CACs) θα πυροδοτήσει πιθανότητα τα CDS.
«Καθολική συμμετοχή»
Αίσθηση προκάλεσε χθες η αναφορά του κ. Βενιζέλου στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία εάν προκύψει κενό στις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας αυτό θα πρέπει να καλυφθεί με μεγαλύτερη συνεισφορά από την ΕΕ (άνω των 130 δισ. ευρώ), η οποία στην παρούσα φάση δεν δείχνει ούτε διάθεση ούτε ετοιμότητα για κάτι τέτοιο. «Αρα δεν πρέπει να προκύπτει κενό», είπε ο υπουργός, τονίζοντας πως «έχει πολύ μεγάλη σημασία ο τρόπος με τον οποίο θα μετάσχει ο ιδιωτικός τομέας».
Ρεπορτάζ: Μ. Ιγνατίου - Κ. Τσαχάκης

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου