Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Ηλεκτρονική Φοροκάρτα: Μια τρύπα στο κενό


Ηλεκτρονική Φοροκάρτα: Μια τρύπα στο κενό
Νέες εικόνες ντροπής με μαύρες σακούλες σκουπιδιών γεμάτες αποδείξεις να συσσωρεύονται στις εφορίες θα αντικρίσουμε και την επόμενη χρονιά καθώς το φετινό πάθημα στο υπουργείο Οικονομικών δεν έγινε πάθημα.

Η ηλεκτρονική φοροκάρτα εξελίχτηκε... σε μέγα φιάσκο: οι πολίτες που ενεργοποίησαν την κάρτα της εφορίας δεν έχουν ξεπεράσει τις 30.000 ενώ οι περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις της χώρας δεν έχουν προσαρμόσει τις συσκευές ανάγνωσης των πιστωτικών καρτών έτσι ώστε να μπορούν να «διαβάσουν» και τις φοροκάρτες. Παρ’ όλα, το υπουργείο Οικονομικών υποχρεώνει τους πολίτες να συγκεντρώσουν περισσότερες αποδείξεις μέσα στο 2011 συγκριτικά με το 2010 απειλώντας τους ότι σε αντίθετη περίπτωση θα τους επιβάλλει πρόστιμο ίσο με το 10% της αξίας των αποδείξεων που δεν θα μαζέψουν.

Την ώρα λοιπόν που ετοιμαζόμαστε να χτίσουμε ένα δεύτερο βουνό από αποδείξεις, η κυβέρνηση διαρρέει μεγαλόπνοα σχέδια περί παροχής οικονομικών κινήτρων προκειμένου οι συναλλαγές να γίνονται μέσω πιστωτικών καρτών. Υποτίθεται ότι για κάθε συναλλαγή μέσω κάρτας, θα εξασφαλίζουμε έκπτωση τριών ποσοστιαίων μονάδων από τον ΦΠΑ (από το 23% στο 20%). Είναι ένα ερώτημα αν αυτή η έκπτωση θα περάσει στον καταναλωτή ή αν θα την καρπωθεί ο καταστηματάρχης με το πρόσχημα ότι οι συναλλαγές μέσω πιστωτικής κάρτας έχουν αυξημένο κόστος για την επιχείρηση. Κι είναι ένα δεύτερο ερώτημα, πόσοι Έλληνες θα μπορούν να κάνουν χρήση του μέτρου.

Αλήθεια, οι τράπεζες δεν έχουν ενημερώσει το υπουργείο Οικονομικών για το γεγονός ότι οι πολίτες δεν μπορούν πλέον να εκδώσουν νέα πιστωτική κάρτα ενώ πολλές από αυτές που έχουν ήδη εκδοθεί βρίσκονται στο πλαφόν;

Ο Μάιος του 2012, μήνας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων είναι κοντά. Και τότε θα φανεί το μέγεθος της «επιτυχίας» που είχε το μέτρο της φοροκάρτας. Το υπουργείο Οικονομικών θα υποχρεωθεί να εμφανίσει και δεύτερο κωδικό στη φορολογική δήλωση προκειμένου να αποτυπωθεί η αξία των αποδείξεων που καταγράφηκαν στις φοροκάρτες. Όμως, αυτός ο κωδικός θα παραμείνει κενός για το 99,9% των περιπτώσεων. Και θα πρέπει κάποια στιγμή θα δοθούν εξηγήσεις γιατί το πολυδιαφημισμένο μέτρο εξακολουθεί να παραμένει ανενεργό αλλά και για ποιο λόγο οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν μπορούν να υποστηρίξουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Από την άλλη, το υπουργείο θα πρέπει να μας εξηγήσει με ποιο τρόπο θα ελέγξει τον σωρό των αποδείξεων που θα συγκεντρώσει για δεύτερη χρονιά.

Και μια που αναφερόμαστε στο συγκεκριμένο θέμα, ας μας ενημερώσουν από την Καραγεώργη Σερβίας: ελέγχθηκαν φέτος οι φάκελοι των αποδείξεων; Πόσοι φάκελοι ελέγχθηκαν; Φτάσαμε στο 10% που είχαν προαναγγείλει, δηλαδή περίπου 500.000 φακέλους; Κι αν ελέγχθηκαν ποια ήταν τα ευρήματα;

Γιώργος Παλαιολόγος 

www.newpost.gr

1 σχόλιο: