Η κυβέρνηση συνεργασίας σχηματίστηκε και έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, ο προϋπολογισμός του 2012 υπερψηφίστηκε και στην Ευρώπη επιβλήθηκε σιδηρά γερμανική δημοσιονομική πειθαρχία.
Από σήμερα, η τρόικα βρίσκεται πάλι ανάμεσά μας για να διαπραγματευτεί... (να επιβάλει είναι ο ακριβής όρος) τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα δοθεί το νέο δάνειο προς την Ελλάδα, κατ’ εφαρμογή των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου.
Αν και όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της ανταλλαγής ομολόγων, φαίνεται ότι οι όροι θα τεθούν και θα επιβληθούν ανεξαρτήτως του PSI, με νέα μέτρα που αγγίζουν τα 8 δις ευρώ, αλλά και επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και εγκατάσταση επιτρόπων («μπάστακες» τους είχε αποκαλέσει ο κ. Σκανδαλίδης) στα υπουργεία.
Υποστηρίζεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή εκτός των αποφάσεων της 9ης Δεκεμβρίου, οι οποίες στη χώρα μας θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής.
Στην πραγματικότητα, απλώς η χώρα μας έχει μπει στη διαδικασία εδώ και καιρό και επομένως απλώς ακολουθεί οδηγίες.
Θεωρητικά, στις συζητήσεις αυτής της εβδομάδας θα τεθούν τα ζητήματα της ύφεσης και της κατακόρυφης πτώσης των επενδύσεων, αλλά στην πράξη, τα θέματα αυτά θα αποσυνδεθούν από την συζήτηση περί λήψης νέων μέτρων.
Η αποτυχία της πολιτικής που έχει μέχρι στιγμής ακολουθηθεί, φαίνεται ανάγλυφα στα στοιχεία των τελευταίων ημερών, με την ύφεση να έχει ξεπεράσει το 5,5% του ΑΕΠ το 2011, ενώ και η επενδυτική δραστηριότητα βρίσκεται στο ναδίρ.
Τα πράγματα δεν προβλέπεται να βελτιωθούν, διεθνείς οργανισμοί «βλέπουν» ύφεση άνω του 6% και περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ και κατά το 2012.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, κάθε μέτρο που θα λαμβάνεται στο μέλλον θα οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση, με την χώρα να μετατρέπεται σε ένα απέραντο πτωχοκομείο.
Υπό αυτήν την έννοια, έχει μεγάλη σημασία να γνωστοποιείται το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, αλλά και οι συγκεκριμένες κινήσεις που θα προκρίνονται, σε συνεργασία με τον Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν και τον επικεφαλής της Δύναμης Κρούσης της Κομισιόν, Χορστ Ράιχενμπαχ.
Κι’ αυτό διότι όλα τα μεγάλα έργα που έχουν ανακοινωθεί παραμένουν στα χαρτιά και ο διαγραφόμενος κίνδυνος να επιβληθούν νέα φορολογικού τύπου μέτρα παραμένει ορατός ως η γνωστή «μόνη λύση» για τη «σωτηρία»…
www.elzoni.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου