Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Προετοιμάζουν διακοσμητικά εθνικά Κοινοβούλια στην Ευρώπη


Υπό την απειλή των αγορών, οι οποίες πλέον έχουν τη δύναμη να ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις, οι ηγέτες των «27» συνέρχονται σήμερα σε μια διήμερη σύνοδο κορυφής, η οποία ενδέχεται να παραταθεί έως το Σάββατο.
«Ρομπαρόζο», το δίδυμο Ρόμπαϊ - Μπαρόζο Πρωταρχικός στόχος: Η ενίσχυση της σταθερότητας της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, με την ελπίδα ότι...
οι αγορές θα ανταποκριθούν θετικά.
Και σε άλλες συνόδους οι «27» ή οι «17» της ευρωζώνης είχαν την ψευδαίσθηση ότι θα φρενάρουν τις επιθέσεις των αγορών. Επεσαν, όμως, έξω, είτε διότι καθυστέρησαν να πάρουν μέτρα είτε διότι τα μέτρα ήταν ανεπαρκή. Αυτή τη φορά είναι αποφασισμένοι να φτάσουν στα άκρα για να ικανοποιήσουν τους πρώην υπηρέτες που έγιναν αφεντικά... Αλλωστε, όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση, η ευρωζώνη είναι σήμερα ένα καζάνι που βράζει και κινδυνεύει από στιγμή σε στιγμή να εκραγεί... Και, όπως συνήθως, υπάρχει μεγάλη κακοφωνία, ιδίως από τους εμφανιζόμενους ως σωτήρες...
Στο τραπέζι των ηγετών, λοιπόν, θα βρεθούν σήμερα το βράδυ στο δείπνο δύο πακέτα προτάσεων, τα οποία έχουν μεν αρκετά κοινά σημεία αλλά και πολλές διαφορές. Το ένα πακέτο περιλαμβάνει τη γαλλογερμανική συμφωνία και το άλλο, που είναι πιο ελαστικό, τις προτάσεις που υπέβαλαν χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο. Τα κοινά σημεία αφορούν την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας, που θα καταστεί πολύ πιο αυστηρό για τις χώρες που διατηρούν ελλείμματα.
Το πακέτο Ρόμπαϊ-Μπαρόζο προβλέπει την επιβολή αυτόματων ποινών στις χώρες με υπερβολικό έλλειμμα, τη θέσπιση του «Χρυσού Κανόνα» για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς στα εθνικά Συντάγματα, η τήρηση του οποίου θα επιβλέπεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, και το δικαίωμα των Βρυξελλών να ελέγχει τους εθνικούς προϋπολογισμούς, ακόμη και στο στάδιο των προσχεδίων.
Οι διαφορές, λοιπόν, ως προς τα μέτρα για το νέο «Σύμφωνο Σταθερότητας» δεν είναι μεγάλες σε σχέση με το πακέτο των «Μερκοζί». Από την άλλη πλευρά, όμως, το πακέτο Ρόμπαϊ-Μπαρόζο περιλαμβάνει δύο πτυχές για την υποστήριξη των χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρέους, που θα χρησιμεύσουν ως ασπίδα στις επιθέσεις των αγορών, επί των οποίων η καγκελάριος και ο Νικολά Σαρκοζί δεν θέλουν να ακούσουν κουβέντα, προς το παρόν τουλάχιστον. Πρόκειται για τη δυνατότητα έκδοσης μακροπρόθεσμα ευρωομολόγων και τον πιο ενεργό ρόλο της ΕΚΤ, για τον οποίον οι Ρόμπαϊ-Μπαρόζο αφήνουν ένα μικρό παράθυρο...
Σημαντική είναι επίσης η διαφορά μεταξύ των δύο πακέτων στο θέμα της αναθεώρησης της Συνθήκης. Οι «Μερκοζί» ζητούν επιτακτικά μία ευρεία αναθεώρηση με επικυρώσεις από τα εθνικά Κοινοβούλια για τους «27», αλλά εάν δεν το επιθυμούν οι εκτός ευρωζώνης χώρες, να αφορά οπωσδήποτε τους «17». Οι «Ρομπαρόζο» προτείνουν απλουστευμένη αναθεώρηση μέσω τροποποίησης άρθρων και πρωτοκόλλων, που θα χρειαστεί μόνο τη σύμφωνη γνώμη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, χωρίς επικυρώσεις από τα εθνικά Κοινοβούλια.
Επιπλέον, οι «Ρομπαρόζο» τάσσονται κατά της ενισχυμένης συνεργασίας των χωρών της ευρωζώνης, που ζητούν οι Γαλλογερμανοί, με το επιχείρημα ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε τελείως απ' έξω τις άλλες χώρες, και ιδίως αυτές που επιθυμούν να ενταχθούν στο μέλλον στο ευρώ.
Τριβές υπάρχουν επίσης στο θέμα του σημερινού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EMS), που θα τεθεί σε ισχύ από το 2012. Οι Ρόμπαϊ και Μπαρόζο προτείνουν να μην καταργηθεί το EFSF και να συνδυαστεί στο μέλλον με το EMS. Οι Γερμανοί, όμως, είναι αντίθετοι με την πρόταση αυτή, όπως και για μια γενναία αύξηση των πόρων. Ακόμη, ζητούν την κατάργηση της ομοφωνίας στη λήψη αποφάσεων επί του EMS και να αρκεί το 85% των ψήφων.
Επιπλέον, ο γαλλογερμανικός άξονας προτείνει την τροποποίηση των κανόνων, που θα αποκλείει τη συμμετοχή των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση χρέους, εκτιμώντας ότι η περίπτωση του ελληνικού «κουρέματος» είναι μοναδική και αποτελεί εξαίρεση. Οι «Μερκοζί» ζητούν και την εναρμόνιση στη φορολογία των επιχειρήσεων, πρόταση που αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, ιδίως από τους Ιρλανδούς και τους Πορτογάλους.
Ενδεικτικό της κρισιμότητας είναι ότι στη σύνοδο κορυφής θα συμμετάσχει και η Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ.

www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου