Αμέτοχη εμφανίζεται η Επιτροπή
Κεφαλαιαγοράς, παρά το ότι το σκάνδαλο Λαυρεντιάδη - Alapis- Proton Bank
συνταράσσει τους τελευταίους μήνες το τραπεζικό-επιχειρηματικό σύστημα.
Σε ρόλο παρατηρητή, η καθ' ύλην αρμόδια εποπτική αρχή συνεχίζει το
ενδελεχές ερευνητικό έργο των προηγούμενων δύο διοικήσεων, που για
περισσότερα από επτά χρόνια παρακολουθούσαν...
τις χρηματιστηριακές
ταχυδακτυλουργίες του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, το «φούσκωμα-ξεφούσκωμα» των
επιχειρήσεών του.
Σε περίεργη αδράνεια για τις συναλλαγές της Alapis αναφερόταν η «Κ.Ε.» (στις 20/11), σημειώνοντας πως... «η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς χρονοτριβεί πάνω από τέσσερις μήνες για να φέρει σε πέρας ένα πολύ απλό αίτημα της Τραπέζης της Ελλάδος, που αφορά στη διερεύνηση συναλλαγών συγκεκριμένων προσώπων σε συγκεκριμένες χρηματιστηριακές εταιρείες».
Μία εβδομάδα νωρίτερα (στις 13/11), ερωτηθείσα η νέα διοίκηση (υπό τον Κων. Μποτόπουλο) για τυχόν ευρήματα από την περίεργη συμπεριφορά της μετοχής της Proton Bank δήλωνε πως παρακολουθεί... ενδελεχώς την όλη υπόθεση. Τόσο σε βάθος όσο οι προηγούμενες διοικήσεις (αρχικά του Αλ. Πιλάβιου και εν συνεχεία του Αν. Γαβριηλίδη), υπό το «άγρυπνο βλέμμα» των οποίων εκκολάφθηκε μία από τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές φούσκες των τελευταίων δεκαετιών.
Πέρα όμως από την περιβόητη υπόθεση της Νεοχημικής, το φυσικό παράδοξο της Alapis, που αφού άντλησε από τη χρηματιστηριακή αγορά και τους επενδυτές περί τα δύο δισ. ευρώ, έφτασε να αποτιμάται σχεδόν 1,2 δισ. ευρώ, εξαϋλώθηκε στα δύο εκατομμύρια ευρώ, για να βρεθεί στον προθάλαμο του άρθρου 99, αναπάντητα μένουν εύλογα ερωτήματα, που σχετίζονται με τη συμπεριφορά της Proton Bank.
Σε απλούς θεατές στα παιχνίδια με τη μετοχή της Alapis αναφερόταν η «Κ.Ε.» (στις 7/8), αν και καταγγελίες μικροεπενδυτών για ενδείξεις χρήσης εσωτερικής πληροφόρησης στην Proton Bank φέρεται να παρέμεναν αδιερεύνητες για μήνες. Ας μη διαφεύγει την προσοχή πως η τράπεζα, μέχρι να καταλήξει να διασωθεί φέτος το καλοκαίρι, έχει περάσει από... σαράντα κύματα και κάμποσους υποψήφιους διασώστες.
Το φθινόπωρο του 2008 η Πειραιώς ανακοινώνει (σε συνεργασία με την ΤτΕ) πως θα αγοράσει ένα ποσοστό (κοντά στο 26% με 27%) της Proton Bank όχι με μετρητά αλλά με μετοχές. Η σχέση ανταλλαγής ορίστηκε στο 1/5,5 (δηλαδή τίμημα 1,2 ευρώ ανά μετοχή με βάση την τότε χρηματιστηριακή κατάσταση των δύο εισηγμένων). Οι μετοχές της Πειραιώς δόθηκαν από ίδιες μετοχές (treasury stock), με τον όμιλο να ενισχύει σημαντικά τα κεφάλαιά του.
Σύμφωνα με όσα είχαν διαδραματιστεί εκείνη την περίοδο, υφιστάμενοι μέτοχοι και μικροεπενδυτές έχασαν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων τους λόγω της κατάρρευσης της τιμής της μετοχής, που ακολούθησε. Και ενώ υπήρχε σχέδιο για την απορρόφηση της Proton Bank από την Πειραιώς, η δεύτερη αποφασίζει (προς το τέλος του 2009) να πουλήσει το ποσοστό της. Πρακτικά αγόρασε στο 1,20 (με μετοχές και όχι με μετρητά) και πούλησε στα 3,60 ευρώ στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, με το τίμημα να διαμορφώνεται στα 70,6 εκατ. ευρώ. Δηλαδή η πώληση του συγκεκριμένου μεριδίου έγινε σε premium 85%, σε σχέση με την τότε τρέχουσα τιμή του 1,96 ευρώ, καθώς ακολούθησε άνοδος 8,9% της μετοχής, προφανώς γιατί η χρηματιστηριακή κοινότητα πανηγύριζε την έλευση του πολυπράγμονος επιχειρηματία. Ωστόσο, εκείνη την περίοδο (τέλος Δεκεμβρίου του '09 - αρχές Ιανουαρίου του '10) η ισχυρή άνοδος της χρηματιστηριακής τιμής της Proton Bank δημιουργούσε την αίσθηση στην αγορά πως κάποιοι γνώριζαν πριν ανακοινωθεί η εν λόγω συμφωνία Μιχ. Σάλλα - Λαυρ. Λαυρεντιάδη και είχαν σπεύσει να επωφεληθούν. Μερίδα επενδυτών είχε θεωρήσει πως στις «πλάτες» της είχε στηθεί ακόμη ένα χρηματιστηριακό παιχνίδι με ενδείξεις εσωτερικής πληροφόρησης και προσανατολίστηκε να ζητήσει αναλυτικές καταστάσεις όλων όσοι είχαν αγοράσει την επίμαχη περίοδο μετοχές της Proton Bank. Σημειωτέον, πως λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης πέρασε μέσω του Χ.Α. πακέτο 19.929.247 τεμαχίων με τη συνολική αξία της συναλλαγής να φτάνει τα 70.665.289 ευρώ.
Αργότερα, άλλη μερίδα επενδυτών προσκόμισε σημαντικά στοιχεία (στην τότε διοίκηση του κ. Γαβριηλίδη), χωρίς ωστόσο να υπάρξει αποτέλεσμα.
Η συνέχεια τόσο για την υπόθεση της Proton Bank όσο και την περίπτωση της Alapis είναι γνωστή. Το ενδιαφέρον είναι πως και η νυν διοίκηση της Κεφαλαιαγοράς δεν δείχνει να έχει πάρει... ζεστά το όλο θέμα, με συνέπεια αρκετοί χρηματιστηριακοί παράγοντες να κάνουν λόγο για περίεργη αδράνεια ή ακόμη και για προσπάθεια συγκάλυψης.
Την ίδια στιγμή (όπως θυμίζει η ιστοσελίδα lobbystasgr.blogspot.com) η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) κατέθεσε μήνυση εναντίον πρώην κορυφαίων στελεχών των Fannie Mae και Freddie Mac με την κατηγορία ότι παραπλάνησαν τους επενδυτές. Η Securities and Exchange Commission κατέθεσε μήνυση εναντίον και των δύο τότε διευθυνόντων συμβούλων των ιδρυμάτων στεγαστικής πίστης. Σημειωτέον πως οι οίκοι έχουν λάβει περίπου 169 δισ. δολάρια από το 2008, οπότε διασώθηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση.
Αυτά σε... τρίτες χώρες, γιατί στην Ελλάδα για σκάνδαλα τύπου Alapis και Proton Bank ουδείς φταίει και σε ουδένα αποδίδονται ευθύνες.
www.enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου