Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Ετοιμάζουν πανωλεθρία για τα λαϊκά νοικοκυριά

Ερχεται «καταιγίδα» αυξήσεων όλων των χρεώσεων που εμπεριέχουν οι λογαριασμοί και σχετίζονται με το ηλεκτρικό ρεύμα

Οι αυξήσεις που θα επιβληθούν στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος από τις αρχές του νέου έτους, αναμένεται να καθοριστούν την ερχόμενη βδομάδα, με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, αφού συζητηθούν και στο Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε να μοιραστεί το...
.πολιτικό κόστος. Σε κάθε περίπτωση αναμένεται να είναι μεγάλες και άδικες, ικανοποιώντας πλήρως τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας της ΔΕΗ και των άλλων ιδιωτικών ενεργειακών επιχειρήσεων. Για τα λαϊκά νοικοκυριά θα αποτελέσουν ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα στο εισόδημά τους.

Είναι επίσης δεδομένο ότι οι αυξήσεις θα παρουσιαστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί επακριβώς το ύψος τους. Διαφορετικό ποσοστό αύξησης για το ηλεκτρικό ρεύμα, διαφορετικές αυξήσεις από κατηγορία σε κατηγορία και σε σχέση με το ύψος της κατανάλωσης, άλλο ενδεχομένως για τις χρεώσεις του Συστήματος (Μεταφορά, Διανομή), άλλο για τις υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, άλλο για το ειδικό Τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και πάει λέγοντας. Το τελικό συμπέρασμα θα το νιώσουν συνολικά οι καταναλωτές στο «πετσί» τους με τους πρώτους «νέους» λογαριασμούς.

Αυτή τη στιγμή, τα σενάρια των αυξήσεων, και μόνο για το σκέλος του ηλεκτρικού ρεύματος, κυμαίνονται από 10% έως και 19%, με επικρατέστερα το 12%-15%. Η αύξηση αφορά το λεγόμενο μέσο έσοδο της ΔΕΗ. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση μπορεί να είναι μεγαλύτερη στις κατώτερες καταναλώσεις, μικρότερη στις πολύ μεγάλες, ή και αντίστροφη, ενώ μπορεί ακόμη να επιβαρύνει διαφορετικά τους οικιακούς καταναλωτές, τους εμπορικούς και τους βιομηχανικούς. Σίγουρη είναι και η αύξηση του Τέλους ΑΠΕ, σε σημαντικό βαθμό, ενώ η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει προτείνει ένα μηχανισμό μετακύλισης ουσιαστικά, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης φυσικού αερίου, από τις ηλεκτρικές εταιρείες στους καταναλωτές. Δεδομένη είναι η αύξηση και στις ΥΚΩ (κοινής ωφέλειας).

Τις τελευταίες μέρες, με αφορμή και μια επιστολή του επικεφαλής της ΔΕΗ Α. Ζερβού προς τα συναρμόδια υπουργεία - που διέρρευσε συνειδητά - προκλήθηκε «αναστάτωση» σχετικά με τη διαφαινόμενη αδυναμία της ΔΕΗ να πληρώσει τόκους 700 εκατ. ευρώ τους πρώτους μήνες του 2012. Η μείωση των κερδών της ΔΕΗ το πρώτο 9μηνο του 2011 και ειδικά το τρίτο τρίμηνο, για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων οι φόροι στα καύσιμα, η γενικότερη αύξηση των τιμών των καυσίμων, η μείωση της φτηνότερης υδροηλεκτρικής παραγωγής, (μετά από συγκεκριμένες απαιτήσεις και παρεμβάσεις των ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος), αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία οικοδομήθηκε η «κατάσταση ανάγκης» για τη ΔΕΗ. Το εύκολο συμπέρασμα ήταν: πρέπει να ικανοποιηθεί, όσο περισσότερο γίνεται, η αξίωσή της για την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να μην... καταρρεύσει.

Είχε προηγηθεί, στις 6 του Οκτώβρη 2011, επίσημη παρέμβαση της ΔΕΗ, σύμφωνα με την οποία είχε ήδη υποβάλει τα κοστολογικά στοιχεία 2010- 2012 στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για να κάνει την εισήγησή της στην κυβέρνηση. Σημείωνε ότι οι αυξήσεις του 2011 είχαν προκύψει με βάση τα ιδιαίτερα ...χαμηλά στοιχεία του 2010. Τόνιζε ότι «προκύπτει αύξηση του κόστους από το 2010 στο 2011 της τάξης του 16% και από το 2011 στο 2012 της τάξης του 3%».

Ολα αυτά μικρή σημασία έχουν. Η ΔΕΗ πάντα είχε μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις, ποτέ δεν αμφισβητήθηκε η ικανότητά της να τις καλύπτει. Το θέμα των αυξήσεων δεν είναι συγκυριακό. Είναι απαίτηση της «αγοράς» από την οποία ξεκινάνε όλα. Η αύξηση του 2011 ήταν η πρώτη φάση της τριετούς προσαρμογής τους ώστε να αντανακλούν το «κόστος», όπως υποστήριζε η κυβέρνηση. Η διαδικασία αυτή μπήκε και στο Μνημόνιο. Είναι ταυτόχρονα και παράλληλα, υποχρέωση που προκύπτει από τις αλλαγές στο πλαίσιο του «3ου ενεργειακού πακέτου» της EE.

www2.rizospastis.gr
ksipnistere.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου