Εάν κάποια στιγμή σταματήσουν οι κρίσεις και τα διλήμματα στη Ν.Δ., τα στελέχη της μάλλον θα πέσουν σε βαριά κατάθλιψη, αφού η τελευταία περίοδος χαρακτηρίζεται μόνο από μικρούς πανικούς και αυξημένη αδρεναλίνη...
Δεν πρόλαβε να περάσει η ένταση που υπήρξε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαιτίας της υπογραφής Σαμαρά για την εκταμίευση της 6ης δόσης και νέοι προβληματισμοί ήρθαν να προστεθούν...
στο επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. Αυτή τη φορά με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού, τα νέα μέτρα για την τριετία 2012-2015, αλλά και το ενδεχόμενο παράτασης του χρόνου ζωής της κυβέρνησης Παπαδήμου.
Πριν λοιπόν ηρεμήσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. από τις πιέσεις της προηγούμενης εβδομάδας, άρχισε η συζήτηση για τη στάση που θα κρατήσει η Ν.Δ. κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή. Οι πληροφορίες λένε ότι στη Συγγρού προσανατολίζονται να ψηφίσουν μεγάλο αριθμό των άρθρων του προϋπολογισμού, αλλά όχι ολόκληρο το κείμενο, προκειμένου να σηματοδοτήσουν με αυτή τους την ενέργεια τη διαφωνία τους στο συνολικό πακέτο των μέτρων.
Παράλληλα, αφού κόπασαν η αγωνία και το άγχος για την εκταμίευση της 6ης δόσης, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τα μέτρα που θα πρέπει να πάρει η όποια κυβέρνηση για την επόμενη τριετία από το 2012 έως το 2015. Τα μέτρα αυτά θα είναι ακόμα πιο επώδυνα, αφού θα πρέπει να γίνουν περικοπές ύψους 7 δισ. ευρώ και άρα οι κοινωνικές αναταραχές θα είναι πιο έντονες και δυναμικές.
Οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά δεν αποκλείουν λοιπόν να υπάρξει νέα πίεση από τους Ευρωπαίους με αφορμή την εκταμίευση της 7ης δόσης τον Μάρτιο, προκειμένου να περάσει και αυτό το πακέτο με αυτή την κυβέρνηση.
Μοιραία λοιπόν στη Συγγρού βρίσκονται σε μεγάλη... περισυλλογή, αφού έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στο να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί το νέο πακέτο από την κυβέρνηση Παπαδήμου, στην οποία μετέχουν όλα τα κόμματα και άρα η ευθύνη θα επιμεριστεί, ή να επιμείνουν στην προσφυγή στις κάλπες αναλαμβάνοντας έτσι το ρίσκο να φέρει εις πέρας η Ν.Δ. αυτό το δύσκολο εγχείρημα, εφόσον κερδίσει στις πρόωρες εκλογές με αυτοδυναμία.
Με τα μάτια στην Ευρώπη
Αρκετοί από τους στενούς συνεργάτες του Σαμαρά προσανατολίζονται στο να υπαναχωρήσει και επισήμως η Ν.Δ. από το αρχικό αίτημά της για σύντομη διεξαγωγή εκλογών. Άλλωστε η απάλειψη της αναφοράς περί εκλογών στις 19 Φεβρουαρίου από την επιστολή Σαμαρά προς τους δανειστές έχει ήδη δημιουργήσει τη βεβαιότητα περί αναβολής των εκλογών ακόμη και... επ’ αόριστον.
Εδώ όμως αρχίζει το πρόβλημα, καθώς ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. φοβάται την παγίωση αυτής της κατάστασης, ενώ τον προβληματίζει και το γεγονός ότι στο ΠΑΣΟΚ μπορεί να έχουμε εξελίξεις που να φτάσουν ακόμη και στην εκλογή νέου προέδρου. Αυτό θα δυσχεράνει τα πράγματα στη Συγγρού σε ό,τι αφορά τον βασικό της στόχο, που είναι η αυτοδυναμία.
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί ότι τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος για μία εκλογική αναμέτρηση, αφού ο βασικός αντίπα-λός του, το ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται σε πλήρη αποδιοργάνωση, με πολλούς μνηστήρες για τη θέση του Γ. Παπανδρέου. Εάν όμως δρομολογηθεί εκλογή προέδρου, δεν αποκλείεται να μεταστραφεί εν μέρει το κλίμα, αφού θα υπάρξει στους ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς προσδοκία στο πρόσωπο ενός νέου ηγέτη.
Όλα αυτά τα ενδεχόμενα πάντως είναι άμεσα εξαρτημένα και από τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Με δεδομένο ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η Γερμανία δρομολογεί μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων, ενδεχομένως ακόμη και με μεταβολές στο νομισματικό στάτους της ευρωζώνης, περιπλέκονται ακόμη περισσότερο τα πράγματα.
Άλλωστε, ακόμη και αν όλοι στην Ελλάδα συμφωνήσουν να πάμε σε εκλογές τους επόμενους μήνες, το διεθνές τοπίο ίσως δεν είναι το κατάλληλο. Έτσι οι γαλάζιοι έχουν στραμμένο το βλέμμα τους σε αυτά που θα συμβούν στην Ευρώπη και στις κινήσεις που στόχο θα έχουν την – αμφίβολη πάντως... – σταθεροποίηση του ευρώ.
Στο όριο του σπαραγμού
Όπως και να εξελιχθούν πάντως τα πράγματα, στη Ν.Δ. αντιλαμβάνονται ότι το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών απομακρύνεται όλο και περισσότερο για διάφορους λόγους. Και ενώ αρχικά εμφανίζονταν να έχουν ατύπως συναινέσει στη μετάθεση της ημερομηνίας από τον Φεβρουάριο στις αρχές Μαρτίου, τώρα βλέπουν μπροστά τους το καλοκαίρι στην καλύτερη περίπτωση.
Στις συζητήσεις που έγιναν ανάμεσα στις άλλες ιδέες εξετάστηκε και αυτή της απόσυρσης της στήριξης στην κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά υπήρξαν φωνές που εξέφρασαν τον φόβο ότι σε μία τέτοια περίπτωση οι γνωστοί... νεοφιλελεύθεροι της Ν.Δ., οι οποίοι είναι αναφανδόν υπέρ της
κυβέρνησης συνεργασίας, δεν αποκλείεται να δραστηριοποιηθούν και πάλι και μάλιστα εντονότερα από κάθε προηγούμενη φορά.
Το γεγονός ότι μετά τη δημόσια σύσταση του Σαμαρά να σταματήσουν οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στις διάφορες τάσεις της Ν.Δ. έχουν σταματήσει οι εμφύλιες συρράξεις δεν σημαίνει ότι έχει μπει τέλος στον πόλεμο. Με κάθε ευκαιρία τα στελέχη που τάχθηκαν από την πρώτη στιγμή υπέρ της κυβέρνησης συνεργασίας δηλώνουν ότι αυτή η κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι μακράς πνοής και όχι μόνο λίγων μηνών.
Στη Συγγρού δεν επιθυμούν να ανοίξουν ένα νέο μέτωπο αυτή τη στιγμή, αλλά δεν ξεχνούν ότι, λίγο πριν από τη δημιουργία της κυβέρνησης Παπαδήμου, η γνωστή ομάδα Σπηλιωτόπουλου, Αντώναρου, Χατζηδάκη, Μητσοτάκη και Βαρβιτσιώτη είχε απειλήσει με... αποστασία.
Από την άλλη, οι εκφραστές της Λαϊκής Δεξιάς, όπως ο Γ. Μανώλης, ο Π. Ψωμιάδης, ο Π. Καμμένος, δεν σταμάτησαν να ασκούν σκληρή κριτική στη νέα κυβέρνηση χαρακτηρίζοντάς την «κατασκεύασμα» που δεν στηρίζεται στη λαϊκή εντολή και νομιμοποίηση.
Είναι προφανές λοιπόν ότι την επόμενη περίοδο δεν πρόκειται να σταματήσει η υποβόσκουσα αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο κυριότερες κομματικές πτέρυγες. Και, καθώς το οικονομικό και πολιτικό τοπίο θα γίνεται όλο και δυσκολότερο, με τις απειλές για τη χώρα να πολλαπλασιάζονται, να δούμε για πόσο ο Σαμαράς θα συνεχίσει να πορεύεται πατώντας σε αναμμένα κάρβουνα και κρατώντας με τα δόντια τη συνοχή της Νουδούλας, η οποία έτσι ή αλλιώς βρίσκεται στο όριο του εσωτερικού σπαραγμού...
topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου